Infofinanciar > Info > Profesorii anunță grevă generală! Anul școlar s-ar putea termina în doar trei săptămâni
Info

Profesorii anunță grevă generală! Anul școlar s-ar putea termina în doar trei săptămâni

profesoara-sursa-fotprofesoara-sursa-foto-unsplash.como-unsplash.com
sursă foto: unsplash.com

Este posibil ca anul școlar să se încheie cu o lună mai devreme decât era programat în acest an, adică la sfârșitul lunii mai. Sindicatele din domeniul învățământului se pregătesc să declanșeze o grevă și amenință că vor încheia anul școlar în luna următoare.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională a Sindicatelor „Alma Mater” colectează semnături pentru a declanșa o grevă generală, ca urmare a înghețării salariilor care i-a afectat.

Anul s-ar putea încheia în trei săptămâni

Situația este tensionată în rândul elevilor și profesorilor, deoarece urmează o săptămână crucială. În urma discuțiilor cu Guvernul, este posibil ca anul școlar să se încheie peste doar trei săptămâni, cu o lună mai devreme decât data prevăzută inițial. Mai exact, profesorii au stabilit termenul limită de 22 mai, până la care politicienii trebuie să propună soluții concrete pentru problemele lor.

După trei proteste fără succes la Parlament și la Guvern, profesorii și-au unit forțele și pichetează Guvernul într-un număr și mai mare. Cer îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv creșterea salariilor, plata orelor suplimentare și acordarea de sporuri pentru condițiile dificile de muncă, decontarea navetei și investiții semnificative în sistemul de învățământ.

Legile educației, controversate și puse la îndoială de părinți

Controversele și dezbaterile legate de legile educației continuă să facă valuri. Mulți părinți sunt împotriva exmatriculării și introducerii camerelor video în sălile de clasă din școli.

Astăzi are loc o nouă rundă de dezbateri privind legile educației în comisia de învățământ a Camerei Deputaților. După ce s-a votat un capitol extrem de important referitor la combaterea violenței în școli, parlamentarii trebuie să revină asupra amendamentelor propuse de cultele religioase.

Pentru a combate violența în școli, se va implementa un plan care prevede instalarea camerelor de supraveghere în sălile de curs, cu acordul părinților. Acest plan de combatere a violenței acoperă, de asemenea, aspecte precum modul de acces al persoanelor străine în școală, siguranța elevilor și a profesorilor, precum și programe de sprijin psihologic pentru profesorii agresați. Conform legii, planul trebuie implementat în termen de 6 luni de la intrarea sa în vigoare.

În plus, a fost votat un amendament care permite exmatricularea elevilor care comit fapte grave, dar mai sunt necesare completări și decizii cu privire la procesul de reînscriere a acestor elevi la școală. Acest lucru necesită o discuție suplimentară a parlamentarilor pentru a găsi o soluție adecvată și justă pentru toți elevii.

Conform surselor politice, astăzi parlamentarii ar trebui să decidă ce fac cu amendamentele cultelor religioase, inclusiv cel referitor la înlocuirea diversității identitare cu cea religioasă. Deși această modificare a fost votată, ea nu a fost susținută de toți membrii coaliției de guvernare și, ca urmare, este posibil să fie eliminată. Votul final pe legile educației ar trebui să aibă loc în această săptămână în plenul Camerei Deputaților, scrie Antena 3 CNN.