Lumea la zi

Prețul petrolului a crescut la nivel global! Care este principala cauză

Petrol, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto unsplash.com

Prețul petrolului a crescut marți după ce s-a aflat că aprovizionarea cu petrol a Ungariei prin conducta petrolieră Drujba a fost suspendată temporar din cauza unei scăderi a presiunii. Drujba este cea mai lungă conductă petrolieră din lume, aprovizionând 8 țări, pornind din estul Rusiei și până în Germania.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 72 de cenți și s-au stabilit la 93,86 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,05 dolari, la 86,92 dolari. Monopolul rusesc de stat Transneft a fost notificat de Ucraina cu privire la întreruperea conductei, a declarat marți agenția de știri RIA Novosti.

Statele Unite au declarat că investighează informațiile, încă neconfirmate, potrivit cărora rachetele rusești căzute în Polonia au provocat o explozie care a ucis două persoane într-un sat din apropierea graniței cu Ucraina, potrivit Reuters.

Datele arată o ușoară relaxare a inflației

Sancțiunile Uniunii Europene asupra țițeiului rusesc transportat pe mare vor intra în vigoare la 5 decembrie, ceea ce înseamnă că 1,4 milioane de barili pe zi (bpd) trebuie să fie înlocuiți, a declarat marți Agenția Internațională pentru Energie.

„Dacă ne uităm la datele AIE cu privire la stocurile globale de petrol, acest lucru ar trebui să fie foarte optimist”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Adăugând un sprijin pentru tariful petrolului, prețurile de producție din SUA au crescut mai puțin decât se așteptau în octombrie, o dovadă în plus că inflația începe să se relaxeze, ceea ce ar putea permite Rezervei Federale să încetinească majorările agresive ale dobânzilor.

Indicii de pe Wall Street au crescut după aceste date, în timp ce indicele dolarului american a scăzut, ceea ce a făcut ca petrolul denominat în dolari americani să fie mai ieftin pentru deținătorii altor valute.

„Datele privind inflația au fost pozitive într-un fel. Acțiunile au decolat de acolo și se pare că acum suntem trași în sus”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York. „Suntem încă în acel efect invers al dolarului aici”.

Consumul global de petrol urmează să se contracte în 2023

AIE a prognozat că, din cauza perspectivelor economice îngrijorătoare, consumul global de petrol va fi pe cale să se contracte cu aproape un sfert de milion de bpd în al patrulea trimestru al anului 2022, în ritm anual, iar creșterea cererii va încetini la 1,6 milioane de bpd în 2023, de la 2,1 milioane de bpd în acest an.

Stocurile de țiței din SUA au scăzut cu aproximativ 5,8 milioane de barili în săptămâna încheiată la 11 noiembrie, potrivit unor surse din piață care citează cifrele Institutului American Petroleum de marți. Stocurile de benzină au crescut cu aproximativ 1,7 milioane de barili, în timp ce stocurile de distilate au crescut cu aproximativ 850.000 de barili. Datele guvernamentale americane privind stocurile sunt așteptate miercuri.

În China, cazurile de COVID au crescut în continuare, inclusiv în capitala Beijing, iar creșterea producției fabricilor din țară a încetinit.

Banca de investiții JPMorgan și-a redus previziunile trimestriale și pe întregul an privind creșterea economică în China. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a redus prognoza de creștere a cererii globale de petrol pentru 2022 pentru a cincea oară din aprilie, citând provocările economice tot mai mari, inclusiv inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor.