Lumea la zi

Rusia, atac frontal la adresa SUA! Dmitri Medvedev: „Statele Unite să se angajeze să despăgubească”

Medvedev, Sursă foto: Playtech.ro
Sursă foto: Playtech.ro

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut într-o postare pe Telegram că SUA trebuie să plătească despăgubiri Coreei de Nord, Vietnamului, Irakului și Iugoslaviei pentru daunele aduse acestor țări. Declarația oficialului rus vine după ce ONU (Organizația Națiunilor Unite) a decis că Federația Rusă trebuie să achite despăgubiri de război Ucrainei.

Mai mult, fostul președinte al Rusiei i-a acuzat pe anglo-saxoni că „încearcă să pună cap la cap o bază legală pentru furtul bunurilor rusești confiscate ilegal”, scriu cei de la Mediafax.

Rusia, bună de plată

Rezoluția ONU, care spune că Rusia trebuie să plătească Ucrainei despăgubiri de război, a fost susținută de Ucraina, Canada, Ţările de Jos şi Guatemala. Aceasta a primit 94 de voturi „pentru”, mai puţin decât cele 143 de condamnare a anexărilor ilegale ale Rusiei pe 12 octombrie. De partea cealaltă, împotrivă au fost 14 ţări, printre care se numără Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia. În tot acest timp, 73 de ţări s-au declarat neutre (s-au abținut), cum ar fi Brazilia sau India.

În textul rezoluției este scris că Rusia este „considerată responsabilă pentru orice încălcare” a dreptului internaţional şi a Cartei ONU în Ucraina, astfel că trebuie „să îşi asume consecinţele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internaţional, în special prin repararea daunelor materiale şi umane”.

În plus, documentul prevede necesitatea creării, în cooperare cu Ucraina, a unui mecanism de reparare şi a unui „registru internaţional al daunelor pentru a lista probe şi informaţii referitoare la cererile de despăgubire”.

Însă, analist la International Crisis Group, Richard Gowan a explicat că „rezoluţia nu va fi obligatorie, dar va oferi Ucrainei o bază politică pentru a pregăti terenul pentru a obţine despăgubiri din partea Rusiei”. Astfel, „registrul de daune propus ar cuantifica ceea ce se datorează Ucrainei”, scriu cei de la Digi24.

Critici din partea Rusiei, aplauze din partea Ucrainei

Decizia Adunării Națiunilor Unite a fost criticată de reprezentantul permanent al Rusiei în cadrul forului, Vasili Nebenzia, care a catalogat-o drept „nulă din punct de vedere juridic”. De asemenea, Medvedev a precizat că acesta va fi „începutul agoniei ONU ca principală instituție internațională de negociere” și că „sfârșitul va fi dureros pentru întreaga comunitate internațională”.

De partea cealaltă, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia ONU, adăugând că agresorul (n.r. Rusia) va plăti pentru crimele de război săvârșite în statul său.

„De la eliberarea Hersonului la victoria diplomatică de la New York. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite tocmai a dat undă verde creării unui mecanism de despăgubire de către Rusia pentru crimele comise în Ucraina”, a susținut liderul de la Kiev într-o postare pe Twitter.