Info

Sondaj: Cum se raportează românii la războiul din Ucraina și care sunt cele mai mari temeri legate de conflict

Ucraina-Romania
sursa foto eebc.ro

Un nou sondaj de opinie arată cum se raportează românii la conflictul din Ucraina, ce părere au despre refugiații de pe teritoriul României și care sunt șansele de a se ajunge la o înțelegere de pace dintre cele două țări.

Sondajul cu privire la securitatea României a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

Pentru acest sondaj, au fost chestionate 1001 de persoane din toate județele României, cu privire la modalitatea în care aceștia se raportează la conflictul dintre Rusia și Ucraina și felul în care acesta afectează securitatea României. De asemenea, respondenții au fost întrebați despre încrederea în instituțiile naționale și organizațiile internaționale, precum UE și NATO, dar și despre încrederea față de anumite state și lideri de state la nivel global.

Cei mai mulți consideră că Rusia este vinovată pentru situația actuală

Potrivit sondajului, peste jumătate din persoanele chestionate consideră că Rusia este de vină pentru situația de la momentul actual, anume un procent de 51,5%, pe când 26,3% consideră că trebuie învinuită în mare parte Rusia, dar și Ucraina are o parte din vină. Un procent de 16,2% cred că SUA și UE sunt vinovați, pe când 3,4% consideră că Ucraina este motivul principal.

În ceea ce privește motivul pentru care este atât de greu să se ajungă la pace în Ucraina, 68% din respondenți au considerat că este din cauza Rusiei, 16,3% din cauza Statelor Unite, 8,1% din cauza Uniunii Europene, iar 4,8% din cauza Ucrainei, pe când 2,8% s-au abținut de la un răspuns.

Întrebați cum consideră că ar trebui să se oprească războiul din Ucraina, 70,5% din persoanele chestionate au considerat că războiul trebuie oprit urgent, chiar dacă acest lucru ar însemna că Ucraina va trebui să cedeze ceva în schimb, pe când 28,2% au răspuns că Ucraina ar trebui ajutată până va câștiga războiul și Rusia se va retrage de pe teritoriul său.

Legat de situația refugiaților ucraineni de pe teritoriul țării, 73,9% din respondenți consideră că România ar trebui să primească în continuare refugiați, în timp ce un procent de 25,2% au răspuns negativ, considerând că nu ar trebui ca țara să mai primească refugiați.

În ceea ce privește țara care va ieși învingătoare la finalul conflictului, procentele sunt strânse. 26,4% din respondenți sunt total de acord că Ucraina ca reuși să învingă trupele ruse și să își recupereze teritoriile, pe când un procent de 22,8% se află într-un dezacord total. 29,7% dintre aceștia tind că încline în favoarea Ucrainei, iar 19,7% sunt mai degrabă în dezacord față de victoria acesteia.

Românii se arată îngrijorați de efectele războiului

Întrebați dacă consideră că România acordă prea multă atenție războiului din Ucraina și nu se vorbește suficient despre alte probleme mai importante pentru populație, 53,5% dintre respondenți au spus că sunt total de acord, 24,1% au fost mai degrabă de acord, în timp ce 10,7% au arătat un dezacord total, iar 11,1% au arătat mai degrabă un dezacord.

Pe de altă parte, întrebați dacă este normal ca România să cheltuiască mai mult pe apărare, având în vedere războiul din Ucraina și comportamentul Rusiei, 34% dintre respondenți au fost total de acord, 30% mai degrabă de acord, 17,6% mai degrabă în dezacord, iar 17,9% în dezacord total.

Întrebați care este cea mai mare preocupare în ceea ce privește războiul din Ucraina, un procent de 46,3% din persoanele chestionate au răspuns că va duce la creșteri foarte mari ale prețurilor energiei și nu numai, 22,9% au invocat amenințarea utilizării armelor nucleare de către Rusia, 17,7& – teama că ar putea duce la un al treilea război mondial, 7,2% nu au considerat că au o teamă majoră legată de acest război, 4% au invocat amenințarea unei invazii ruse în România, iar 1,9%, incertitudinea că România va putea gestiona refugiații din țară pe termen lung.