Infofinanciar > Lumea la zi > Presa de propagandă din Rusia: Vladimir Putin este gata de un atac nuclear preventiv împotriva SUA
Lumea la zi

Presa de propagandă din Rusia: Vladimir Putin este gata de un atac nuclear preventiv împotriva SUA

Putin sursa foto foreign policy
sursa foto foreign policy

Potrivit publicației de propagandă din Rusia, Pravda, Vladimir Putin dorește să pună capăt încercărilor Statelor Unite de a testa „răbdarea nucleară” a statului său și că deja a pregătit un plan pentru a folosi o armă nucleară preventivă.

”Putin s-a gândit deja să treacă la o lovitură nucleară preventivă în loc de o lovitură de răzbunare”, a declarat expertul militar Yakov Kedmi. „Și acesta va fi sfârșitul încercărilor SUA de a testa răbdarea Rusiei”, a mai spus Kedmi.

Putin a vorbit despre doctrina nucleară a Federației Ruse la summitul EAEU din Kârgâzstan unde a adus în discuție conceptul de atac nuclear preventiv, pe care, conform președintelui rus, Washingtonul îl folosește deja în doctrina sa.

”Schimbarea de abordare va face posibilă eliminarea riscurilor datorate elementelor de incertitudine”, a spus expertul militar citat de Pravda.ru.

”O trecere la conceptul de atac preventiv ar putea spori tensiunile, dar ar dejuca încercările SUA de a dezechilibra conflictul strategic. Rusia este gata să arate Statelor Unite în mod mai decisiv granițele a ceea ce este permis – Statele Unite nu vor putea ignora acest lucru”, conchide sursa citată de ProTV.

„O astfel de amenințare este în creștere, ar fi greșit să o ascundem”, a avertizat Putin în timp ce vorbea despre perspectiva unui război nuclear prin intermediul unei legături video de la Moscova.

Rusia va folosi arme nucleare doar ca răspuns

Putin a mai spus că riscul unui război nuclear este în creștere, ultimul dintr-o serie de astfel de avertismente, aparent menite să îi descurajeze pe susținătorii occidentali ai Kievului de la o implicare mai puternică în conflict, dar că Rusia nu va amenința în mod nechibzuit să folosească astfel de arme.

Vorbind recent în cadrul consiliului anual pentru drepturile omului, el a afirmat că Rusia nu va fi în niciun caz prima care să folosească arme nucleare și nu va amenința pe nimeni cu arsenalul său, ci doar ar reacționa dacă alt stat le-ar folosi împotriva Rusiei.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți de ceea ce sunt armele nucleare”, a spus el, adăugând: „Nu suntem pe cale să alergăm prin lume fluturând această armă ca un brici”, potrivit BBC.

SUA a amplasat arme nucleare pe teritoriile altor state

Putin s-a lăudat, de asemenea, că Rusia are cele mai moderne și avansate arme nucleare din lume și a comparat strategia sa nucleară cu cea a SUA, despre care a spus că a mers mai departe decât Rusia prin amplasarea armelor sale nucleare pe alte teritorii.

„Noi nu avem arme nucleare, inclusiv arme tactice, pe teritoriul altor țări, dar americanii au – în Turcia și într-o serie de alte țări europene”, a spus el.

Putin a insistat anterior că doctrina nucleară a Rusiei permitea doar utilizarea defensivă a armelor nucleare.

Putin a afirmat recent, în cadrul unei conversații telefonice cu cancelarul german Olaf Scholz că refuzul Occidentului de a recunoaște „noile teritorii” confiscate Ucrainei îngreunează negocierile de pace, după ce președintele Joe Biden a indicat că ar fi dispus să se întâlnească cu Vladimir Putin.

De asemenea, au fost invocate sancțiunile impuse Rusiei de către Europa și Statele Unite, care lovesc în economia statului. Legat de conflictul din Ucraina, președintele a susținut că poporul său „apăra cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, afirmând că Rusia este văzută în Occident ca „o țară de mâna a doua care nu are dreptul să existe deloc”.