Infofinanciar > Lumea la zi > Germania este pregătită să reia legăturile comerciale cu Rusia! Care sunt condițiile impuse de Olaf Scholz
Lumea la zi

Germania este pregătită să reia legăturile comerciale cu Rusia! Care sunt condițiile impuse de Olaf Scholz

Olaf Scholz, Sursă foto: agora.md
Olaf Scholz, Sursă foto: agora.md

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că o cooperare economică între Germania și Rusia ar putea fi din nou posibilă, dacă Kremlinul ar pune capăt războiului din Ucraina. Țările membre ale grupului G7 cer Rusiei să pună capăt conflictului și să înceapă negocierile pentru pace.

Olaf Scholz a declarat în discursuri anterioare că Occidentul nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei, impuse  ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, până când Moscova nu-și va retrage trupele din Ucraina și nu va ajunge la un acord de pace cu Kievul.

Scholz cere încetarea conflictului

”În momentul de față, relațiile pe care le avem sunt foarte reduse”, a declarat Scholz în fața Comisiei pentru Relații Economice Est-Europene, făcând referire la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, care au anulat comerțul și investițiile bilaterale.

”Dar unei Rusii care pune capăt războiului” ar trebui să i se acorde o șansă pentru o cooperare economică reînnoită, a adăugat cancelarul, potrivit Reuters.

Olaf Scholz a susținut, în repetate rânduri, că Putin trebuie să oprească războiul, dar că, după aceea, ar fi pregătit să discute cu Rusia despre controlul armelor în Europa, adăugând că acest lucru a fost oferit și înainte de război.

Apărând sprijinul Germaniei pentru Ucraina, despre care criticii de la Kiev și din alte părți ale Europei spun că a fost prea reticent, Scholz a declarat că, după Statele Unite, Germania a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei, inclusiv cu livrări de arme.

„Facem tot ce putem pentru a preveni un război direct între Rusia și NATO. Un astfel de conflict ar fi o pierdere pentru toată lumea”, a spus el.

Efortul de susținere pentru Ucraina

Liderii statelor din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au cerut luni Rusiei să oprească războiul din Ucraina, subliniind că vor menţine asistenţa militară şi civilă destinată poporului ucrainean, inclusiv pentru reconstrucţia infrastructurii.

Într-o declarație a Casei Albe, G7 a condamnat „atacurile inumane și brutale continue ale Rusiei care vizează infrastructura critică, în special instalațiile energetice și de apă și orașele din întreaga Ucraină”.

Declarația a calificat aceste „atacuri nediscriminatorii” drept o „crimă de război”. De asemenea, i-a condamnat pe cei care „facilitează războiul ilegal al lui Putin”.

Declarația a fost făcută cu o zi înainte de un summit al G7 de la Paris privind reconstrucția postbelică a Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a alăturat reuniunii online, relatează VOA.

Cancelarul german Olaf Scholz, în prezent președinte al G7, s-a angajat să reconstruiască stabilitatea financiară a Ucrainei și a comparat reconstrucția Ucrainei cu Planul Marshall implementat de SUA pentru a ajuta Europa să se reconstruiască după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Suntem determinaţi să ajutăm Ucraina să repare, să repună în funcţiune şi să protejeze infrastructura esenţială de aprovizionare cu energie şi apă. Vom ajuta Ucraina să răspundă nevoilor asociate pregătirilor de iarnă, vom continua să susţinem rezilienţa populaţiei ucrainene şi vom intensifica eforturile în domeniu cu ocazia conferinţei internaţionale care se va desfăşura la Paris pe 13 decembrie”, anunţă liderii Grupului G7 în Declaraţia summitului, susţinând că sunt „determinaţi” să facă astfel încât Rusia să suporte costurile reparării infrastructurii din Ucraina.

„Continuăm să ne coordonăm eforturile pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei în materie de echipamente militare şi de apărare, concentrându-ne prioritar pe furnizarea de sisteme şi capabilităţi de apărare antiaeriană”, subliniază liderii G7, în Declaraţia postată pe site-ul Preşedinţiei Franţei.