Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu vrea să își retragă trupele din teritoriile anexate ilegal! Pacea va veni atunci când Ucraina va „accepta realitatea”
Lumea la zi

Rusia nu vrea să își retragă trupele din teritoriile anexate ilegal! Pacea va veni atunci când Ucraina va „accepta realitatea”

Peskov, Sursă foto: Universul.net
Sursă foto: Universul.net

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ucraina trebuie să accepte „realitatea” asupra teritoriilor pe care Rusia le-a anexat în mod ilegal, drept argument pentru refuzul Moscovei de a accepta propunerea de pace oferită de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. 

Dmitri Peskov a susținut că aceste „realități teritoriale” includ adăugarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia  drept „noi subiecți” ai săi. Mai pe scurt, este vorba de anexările pe care le-a proclamat Moscova în septembrie, dar pe care majoritatea țărilor din cadrul Națiunilor Unite le-au condamnat ca fiind ilegale. 

Se caută soluții de pace

Acesta a dat răspunsul în cadrul unei solicitări făcute luni de Zelenski liderilor din Grupul celor Șapte puteri pentru mai multe echipamente militare, sprijin pentru stabilitate financiară și energetică și susținere pentru o soluție de pace care ar începe cu retragerea trupelor rusești din Ucraina, inițiate cu acest Crăciun. 

Peskov a susținut că „Aceștia sunt trei pași spre o continuare a ostilităților”. „Partea ucraineană trebuie să țină cont de realitățile care s-au dezvoltat în această perioadă”, a adăugat acesta, întrebat despre propunerea de retragere a trupelor rusești. 

Peskov a continuat prin susținerea unei idei conform căreia teritoriile anexate și-ar fi dorit să fie parte din Rusia: „Iar aceste realități indică faptul că în Federația Rusă au apărut noi subiecte. Ele au apărut ca urmare a referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii. Fără a ține cont de aceste noi realități, nu este posibil niciun fel de progres.” 

Referendumurile fantome ale Rusiei 

Ucraina și aliații săi occidentali au respins „referendumurile” la care s-a referit Peskov și le-au numit simulacre ilegale. Acestea s-au petrecut în patru regiuni din sudul și estul Ucrainei pe care Moscova le ocupă parțial, spunând că acestea au fost desfășurate sub amenințarea armelor. 

De la anexări, Rusia a pierdut teren semnificativ în sudul și estul Ucrainei și a vorbit mai des despre disponibilitatea sa de a purta discuții de pace. 

Dar afirmă că nu consideră că Ucraina și Occidentul, care furnizează arme Kievului, sunt pregătiți să negocieze. Moscova a respins acuzațiile potrivit cărora discuțiile sale despre diplomație sunt o încercare de a câștiga timp pentru a permite forțelor sale epuizate să se regrupeze după aproape 10 luni de război și o serie de înfrângeri și retrageri. 

Un summit pentru pacea globală ar putea fi următoarea mișcare 

Ucraina spune că Rusia trebuie să înceteze atacurile și să se retragă din toate teritoriile pe care le-a ocupat, iar Zelenski i-a îndemnat luni pe liderii G7 să susțină ideea sa de a convoca un summit special pentru pace globală. 

Summitul ar urma să se concentreze pe implementarea planului de pace în 10 puncte al Kievului, care insistă, printre altele, asupra retragerii Rusiei a tuturor trupelor sale din Ucraina și asupra faptului că ucrainenii nu vor face nicio concesie teritorială. 

„Indiferent de ceea ce intenționează să facă agresorul, atunci când lumea este cu adevărat unită, atunci lumea, și nu agresorul, este cea care determină modul în care evoluează evenimentele”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn de luni, informează Reuters.