Infofinanciar > Info > România și-a reafirmat angajamentul pentru sprijinirea Kievului! Ce s-a discutat în cadrul conferinței „Solidari cu Ucraina”
Info

România și-a reafirmat angajamentul pentru sprijinirea Kievului! Ce s-a discutat în cadrul conferinței „Solidari cu Ucraina”

Romania și Ucraina Sursa foto IMPACT.ro
Sursa foto: IMPACT.ro

România și-a reafirmat susținerea Kievului pe plan economic, umanitar, securitar, politic și juridic, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, în cadrul conferinței „Solidari cu Ucraina”, de la Paris. 

La conferința de la Paris, unde subiectul a fost Ucraina și modalitățile prin care o pot ajuta țările din Occident să reziste în fața agresiunii rusești, a participat Mircea Abrudean, șeful Cancelariei prim-ministrului. Acesta a susținut că a fost adoptat un mecanism de sprijinire a Ucrainei pe timp de iarnă. 

Mecanismul de la Paris 

Numit „Mecanismul de la Paris”, sprijinul are ca scop eficientizarea coordonării asistenței acordate Kievului pe timp de iarnă, dar și de a răspunde la nevoile identificate de autoritățile ucrainene în timp real și să garanteze reziliența infrastructurilor în 5 sectoare diferite de bază: accesul la apă, energie electrică, sănătate, transport și produse alimentare. 

Mircea Abrudean a prezentat care vor fi acțiunile luate pentru sprijinirea Ucrainei pe plan umanitar, economic și energetic, dar și în cazul gestionărilor situațiilor de urgență. „S-a referit, de asemenea, la găzduirea de către România a facilităţii de adăpost RescEU, la demersurile autorităţilor centrale şi locale de primire a refugiaţilor ucraineni, la mobilizarea capacităţilor de cazare şi sprijin a refugiaţilor pe durata iernii, la importanţa hub-ului umanitar de la Suceava”, s-a explicat în comunicat. 

Reprezentantul Guvernului României a mai precizat cât de importantă este țara noastră în gestionarea crizei economice din Ucraina: „Ministrul a arătat, totodată, că România rămâne o verigă importantă pe noile coridoare de tranzit a cerealelor, participând astfel la menţinerea economiei Ucrainei în funcţiune, şi a subliniat hotărârea ţării noastre de a extinde capacitatea de tranzit a cerealelor atât la punctele de trecere a frontierei, cât şi în porturi şi terestru”. 

Cine a fost prezent la conferința de la Paris 

Conferinţa „Solidari cu Ucraina” care a avut loc la Paris, marţi, a fost organizată de Franţa, împreună cu Ucraina, fiind prezidată de preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski. La conferință a participat și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a altor mulți şefi de stat şi de guvern, miniștrii şi diplomați din peste 50 de țări. 

Totodată au fost prezenţi reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii internaţionale, instituţii bancare și entităţi europene. 

În condiţiile distrugerii de către Federaţia Rusă a infrastructurilor civile ale Ucrainei, evenimentul a reușit să reunească parteneri, donatori şi instituţii cu obiectivul de a oferi sprijin imediat poporului ucrainean, în perspectiva depăşirii iernii.  „Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a anunţat, înainte de încheierea lucrărilor conferinţei, că până la acel moment contribuţiile anunţate în cursul zilei se apropiau de 1 miliard euro”, se mai arată în comunicat, citat de G4Media.