Infofinanciar > Esential > POLITICO: Liderii Franței și Germaniei au pierdut influența în Europa de Est. Care sunt cauzele și ce urmează pentru UE
Esential

POLITICO: Liderii Franței și Germaniei au pierdut influența în Europa de Est. Care sunt cauzele și ce urmează pentru UE

scholz macron sursă foto politico.eu
Sursă foto: Politico.eu

Germania a jucat rolul de lider incontestabil al blocului din Europa Centrală și de Est în UE, timp de mai mulți ani. Adesea, atunci când Bruxelles-ul avea nevoie să strângă din brațe, Germania era cea care convingea Polonia, Ungaria sau alții să se conformeze programului.

O serie de evoluții recente au erodat autoritatea și influența Berlinului în Europa Centrală și de Est și în rândul liderilor de la masa summitului Consiliului European. Printre motive, se numără pensionarea, la sfârșitul anului trecut, a cancelarului de lungă durată Angela Merkel, formarea unei coaliții de guvernare tripartite mai complexe la Berlin și, mai ales, mai mulți pași greșiți în materie de politică externă și mesaje inconsecvente legate de politica privind Rusia și de războiul din Ucraina.

Rezultatul a fost o slăbire accentuată a influenței Berlinului și o mai mare disponibilitate din partea altor țări de a merge pe drumul lor și de a contesta în mod deschis alianța franco-germană care a fost mult timp în centrul puterii și al procesului decizional al UE.

Germania, de partea greșită a istoriei

„Nu avem nevoie de protecția germană; istoria a dovedit că se află de partea greșită a istoriei. Polonia a dat dovadă de o bună conducere, în privința Rusiei, în ceea ce privește primirea refugiaților, în ceea ce privește eliminarea treptată a gazului. Țările baltice au o conducere inteligentă. Bulgaria are un nou guvern, mult mai credibil. România este stabilă”, a declarat un diplomat din Europa de Est pentru Politico.

Dezintegrarea autorității germane s-a văzut cel mai clar în această săptămână, când șefii de stat și de guvern din UE s-au străduit să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc și să depășească opoziția încăpățânată a premierului ungar Viktor Orbán.

În trecut, atunci când Orbán ridica obstacole în calea propunerilor UE, Merkel era deseori chemată să îl pună la punct, de data aceasta, Germania a fost acuzată că a încercat să obțină un avantaj în ceea ce privește o propunere de exceptare de la embargo pentru petrolul livrat prin conducte. Totuși, Berlinul a negat în mod repetat orice implicare în propunerea de exceptare și, în cele din urmă, s-a angajat să înceteze toate achizițiile de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an.

În schimb, președintelui Consiliului European, Charles Michel, fost prim-ministru belgian, și președinției franceze a Consiliului UE, le-a revenit sarcina de a elabora un compromis, pe care Ungaria l-a acceptat în cele din urmă, deschizând calea pentru adoptarea nu doar a interdicției petrolului, ci și a unui al șaselea pachet mai amplu de sancțiuni. Succesorul lui Merkel, Olaf Scholz, un social-democrat, nu a avut un rol-cheie.

Draghi, Scholz și Macron

Draghi, Scholz și Macron

Italia, politică instabilă

În timp ce niciun șef de stat sau de guvern nu a intrat în rolul de influență al Angelei Merkel, premierul italian Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, celebru pentru că a declarat că banca va face „orice este nevoie” în timpul crizei din zona euro, este liderul care deține acum cea mai mare greutate. Însă Italia poartă în spate bagajul politic al multor decenii de politică instabilă și de proastă gestionare financiară, ceea ce limitează sfera de influență italiană, indiferent de cine este prim-ministru.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron, care a fost recent reales pentru un al doilea mandat, este văzut ca fiind incapabil să devină un lider discret al elaborării de politici și al deciziilor bazate pe consens. Asta se întâmplă și pentru că sistemul francez favorizează autoritatea executivă în detrimentul consensului și compromisului parlamentar. Acest lucru înseamnă că președinții francezi nu sunt obișnuiți cu negocierea care însoțește politica de coaliție din alte țări.

În plus, idei franceze sunt considerate controversate sau chiar nebunești de către europenii din Europa Centrală și de Est, cum ar fi recenta propunere a lui Macron privind o Comunitate Politică Europeană – o idee văzută de unii ca o modalitate de a ține în afara UE alte națiuni din regiune, cum ar fi Ucraina și țările din Balcanii de Vest.

Credibilitate afectată

Credibilitatea germană și franceză a fost deja afectată de efortul eșuat de mult timp de a pune în aplicare acordurile de pace de la Minsk, o pereche de acorduri de încetare a focului, menite să pună capăt războiului separatist susținut de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin nu a făcut decât să confirme și mai mult națiunilor din Europa de Est că Germania a făcut o greșeală istorică gravă, punând interesele economice mai presus de limitarea și izolarea unui dictator belicos. Invazia a urmat după luni de avertismente din partea Washingtonului că războiul era iminent – avertismente la care Berlinul și Parisul au răspuns cu scepticism deschis.

Unii diplomați și oficiali est-europeni au declarat că încă mai speră că Berlinul își va reveni, de exemplu primul ministru leton, Krišjānis Kariņš, s-a opus unui cuvânt mai important pentru Franța la masa negocierilor, cerând în schimb ca Germania să își reia rolul preeminent. „Ar fi mult mai bine, din punctul nostru de vedere, dacă Germania și-ar asuma un rol mai important. Părerile mele nu s-au schimbat odată cu schimbarea guvernului german” a declarat Kariņš.