Infofinanciar > Lumea la zi > Discuție de ultimă oră între Putin și liderii Europei! Franța și Germania pregătesc întâlnirea pentru pace cu Zelenski
Lumea la zi

Discuție de ultimă oră între Putin și liderii Europei! Franța și Germania pregătesc întâlnirea pentru pace cu Zelenski

Putin Macron Sholz
Foto: First Channel News

Liderii celor mai puternice state din Europa, Franța și Germania, a avut astăzi o discuție lungă cu Vladimir Putin. Cei doi au cerut organizarea unei discuții serioase între președintele Rusiei și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski. De asemenea, în timpul discuției s-a atins și problema exportului de cerereale ucrainieni.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron i-au cerut sâmbătă, în timpul unei conversații telefonice, lui Vladimir Putin, „negocieri directe serioase” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Discuția a durat 80 de minute, iar liderii Franței și Germaniei i-au cerut președintelui Rusiei ”o încetare imediată a focului și retragerea trupelor ruse”. Macron și Scholz „au cerut președintelui rus negocieri directe serioase cu președintele ucrainean și o soluție diplomatică a conflictului”.

Putin dă vina pe Kiev

„A fost acordată o atenție specială stadiului negocierilor care sunt înghețate din cauza Kievului. Președintele Vladimir Putin a confirmat deschiderea părții ruse de a relua dialogul”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Președintele rus Vladimir Putin le-a declarat sâmbătă liderilor Franței și Germaniei că Rusia este dispusă să discute modalități de a face posibil ca Ucraina să reia transporturile de cereale din porturile Mării Negre.

În discuţia telefonică, ‘preşedintele rus a pus accentul pe caracterul periculos al continuării inundării Ucrainei cu arme occidentale, avertizând asupra riscurilor unei destabilizări ulterioare a situaţiei şi ale unei agravări a crizei umanitare’, a adăugat comunicatul Kremlinului.

Putin a confirmat că Rusia rămâne ‘deschisă unei reluări a dialogului’ cu Kievul pentru rezolvarea conflictului armat, a indicat aceeaşi sursă, în condiţiile în care negocierile de pace cu Ucraina sunt blocate din martie.

Problema cerealelor

De asemenea, Putin a spus că Rusia este ‘dispusă’ să ajute la un export ‘fără obstacole’ al cerealelor din Ucraina.

‘Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră’, a transmis Kremlinul într-un comunicat publicat în urma discuţiei telefonice, care a avut loc pe fondul temerilor legate de o gravă criză alimentară din cauza ofensivei ruse în Ucraina.

Potrivit lui Putin, dificultăţile legate de livrările de alimente au fost provocate de ‘o politică economică şi financiară eronată a ţărilor occidentale, precum şi de sancţiunile antiruse’ impuse de aceste ţări.

O creştere a livrărilor de cereale şi de produse agricole ruse ar putea face să scadă tensiunile pe piaţa agricolă internaţională, ‘ceea ce va necesita, în mod evident, ridicarea sancţiunilor în cauză’ împotriva Moscovei, a adăugat el, potrivit comunicatului Kremlinului emis după discuția cu Macron și Sholz.

Ucraina, mare exportator de cereale, mai ales de porumb şi grâu, îşi vede producţia blocată din cauza luptelor. De partea cealaltă, Rusia, altă putere cerealieră, nu îşi poate vinde producţia în urma sancţiunilor occidentale care îi vizează sectoarele financiar şi logistic. Cele două ţări produc o treime din grâul la nivel global, iar războiul a afectat echilibrul alimentar mondial, declanşând temeri privind o criză gravă care va afecta mai ales statele cele mai sărace.