Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia se pregătește de o criză economică majoră. Costul războiului din Ucraina? Datoria publică, la un maxim istoric
Lumea la zi

Rusia se pregătește de o criză economică majoră. Costul războiului din Ucraina? Datoria publică, la un maxim istoric

portofel-gol-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Într-un raport dat publicității marți, de către Banca Mondială, datoria populaţiei rusiei a atins un maxim istoric în primul trimestru al acestui an. Anton Siluanov, ministrul Finanțelor a declarat că Rusia intenţionează să îşi achite obligaţiile în ruble.

După primele sancţiuni internaţionale, Banca centrală a Rusiei a reacționat majorând considerabil dobânda de referinţă de la 10% la 20%, pentru ca ulterior să înceapă să o scadă până la valoarea curentă, de 11%.

”Chiar înainte de declanşarea crizei (generată de sancţiunile impuse pentru războiul declanşat în Ucraina), piaţa creditelor personale a atins cel mai înalt nivel de îndatorare a populaţiei la nivel macro de la începutul consemnăriilor, adică 10,6% din venitul disponibil al populaţiei, faţă de 10,2% în aceeaşi perioadă a anului 2021”, potrivit raportului înaintat de către Banca Mondială, informează Agerpres.

Rușii vor să plătească în ruble datoria publică

Banca centrală a Rusiei notează că, în contextul deteriorării situaţiei economice şi al creşterii costului creditului în luna martie, când şi-a majorat brusc dobânda de referinţă, emiterea de noi credite de consum a scăzut însă. În lunile martie şi aprilie, emiterea de noi credite de consum a scăzut cu 3,4%. Banca nu constată nicio deteriorare semnificativă a calităţii împrumuturilor acordate persoanelor fizice.

„Cu toate acestea, în martie şi aprilie s-a înregistrat o creştere semnificativă a ponderii creditelor de consum pentru care nu a fost înregistrată următoarea plată”, de la 5,3% la 7,5%, „indicând o potenţială creştere a creditelor neperformante în viitor”, indică raportul.

Populaţia rusă riscă să sufere serios de pe urma sancţiunilor în condițiile în care inflaţia (ajunsă la 17,8% în aprilie), combinată cu scăderea veniturilor din cauza disponibilizărilor în curs reduce semnificativ puterea de cumpărare, iar economiile cetățenilor sunt reduse.

„La fel ca în cazul plăţii în ruble pentru gazele naturale: suntem creditaţi în valută, există un schimb în ruble în numele cumpărătorilor de gaze şi aşa se face plata. Mecanismul de soluţionare a Eurobondurilor va opera în mod similar, numai că în cealaltă direcţie”, a spus Anton Siluanov pentru Vedomosti. Graţie acestui sistem, Rusia va putea ocoli infrastructura de plată occidentală, iar plăţile vor fi făcute prin intermediul depozitarului central din Rusia, a adăugat Siluanov.