Infofinanciar > Esential > Erdogan, text dur despre NATO în The Economist. Acuză Alianța de standarde duble și îl atacă pe Macron
Esential

Erdogan, text dur despre NATO în The Economist. Acuză Alianța de standarde duble și îl atacă pe Macron

Erdogan
Foto: Dreamstime.com

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, publică astăzi o opinie în săptămânalul britanic The Economist în care analizează situația NATO. Erdogan explică în analiza sa și care sunt condițiile pentru a accepta Suedia și Finlanda în NATO. De asemenea, el acuză țările alianței de dublu standard.

”Războiul din Ucraina a pus în discuție ordinea internațională bazată pe reguli, competiția marilor puteri și securitatea euro-atlantică. Cele mai recente evoluții au dat, de asemenea, o nouă viață NATO, probabil cea mai mare alianță militară din istorie. Turcia a fost un aliat indispensabil timp de 70 de ani. Țara noastră s-a alăturat alianței în 1952, după ce a trimis trupe în Coreea pentru apărarea democrației și libertății. În timpul războiului rece și după acesta, Turcia a fost o putere stabilizatoare în Orientul Mijlociu, Caucaz și regiunea Mării Negre. De asemenea, trupele turcești s-au implicat în multe părți ale lumii, din Kosovo până în Afganistan, ca parte a misiunilor NATO”, scrie Erdogan în The Economist.

Liderul turc scrie că miliardele de dolari învestite de Ankara în industria de apărare a sporit securitatea pentru toate țările Alianței. Opinia sa continuă cu un atac la adresa liderilor NATO care nu au luat în serios amenințările de securitate din regiune.

Macron, ținta preferată a atacurilor lui Erdogan

”În timp ce partenerii noștri au apreciat întotdeauna contribuțiile turcești la misiunea de securitate colectivă a NATO, au uitat repede de ele când nu existau amenințări la adresa securității lor naționale. Partenerii noștri care își amintesc doar importanța Turciei în vremuri tulburi, cum ar fi criza din Balcani, au crezut în mod eronat că stabilitatea pe termen lung ar putea fi atinsă fără Turcia. Astfel, după eliminarea amenințării imediate, aceștia au desconsiderat realitățile geopolitice și potențialele amenințări care ar putea apărea în regiune. Inutil să spun că astfel de vise s-au dovedit a fi de scurtă durată”, scrie Erdogan.

Liderul turc nu îl uită nici pe Macron, președintele Franței, cel care spune că Alianța este în moarte cerebrală.

”Aceiași oameni au pus la îndoială rolul Turciei în cadrul NATO. Acest amestec de iluzii extraordinare și miopie strategică extremă a costat Alianța foarte mult. Cu toate acestea, Turcia a refuzat să creadă că atitudinile mioape și uneori nesăbuite ale anumitor state membre reflectă poziția NATO în ansamblu. Dimpotrivă, am subliniat importanța Alianței și am cerut statelor membre să ia măsurile necesare. Apelul a fost în conformitate cu răspunsul națiunii noastre la instabilitatea tot mai adâncă a sistemului internațional”, scrie Erdogan.

Textul liderului turc atinge și problema terorismului în lume. El scrie că a pus problema cooperării în interiorul NATO pentru eradicare terorismului la toate summiturile din ultimii ani, dar sugerează că a fost ignorat.

Cere Suediei și Finlandei să extrădeze membrii PKK

”Am făcut cereri legitime și necesare către NATO, pe măsură ce au izbucnit multiple războaie civile în vecinătatea Turciei, pentru a asigura securitatea granițelor și spațiului nostru aerian, precum și securitatea socială, deoarece în regiune a apărut cel mai mare val de refugiați de la al Doilea Război Mondial. În mare parte abandonată, țara noastră s-a confruntat singură cu toate aceste crize și a plătit un preț mare în timpul acelui efort. În mod ironic, orice pas întreprins sub umbrela NATO ar fi pregătit Alianța pentru viitoarele conflicte și crize de la granițele sale. Noua stare de lucruri, care a apărut în urma războiului din Ucraina, demonstrează că așteptările și apelurile Turciei au fost corecte. Turcia a avut dreptate când le-a cerut membrilor NATO să se pregătească pentru provocările geopolitice viitoare și, în ciuda celor care au susținut că Alianța este irelevantă, Turcia a avut perfectă dreptate să afirme că organizația va fi din ce în ce mai importantă”, mai scrie Erdogan.

După acest pasaj dedicat în mod evident lui Emmanuel Macron, liderul de la Ankara ajunge cu textul său și la problema Suediei și Finlandei.

”Întrucât toți aliații acceptă importanța critică a Turciei, este regretabil că unii membri nu reușesc să aprecieze pe deplin anumite amenințări la adresa țării noastre. Turcia susține că admiterea Suediei și Finlandei implică riscuri pentru propria sa securitate și pentru viitorul organizației. Avem tot dreptul să ne așteptăm ca acele țări, care se vor aștepta ca cea de-a doua armată ca mărime a NATO să vină în apărarea lor în temeiul articolului 5, să împiedice recrutarea, strângerea de fonduri și activitățile de propagandă ale PKK, pe care Uniunea Europeană și America îl consideră o entitate teroristă.

Acuză dublu standard în NATO

Turcia dorește ca țările candidate să stopeze activitățile tuturor organizațiilor teroriste și să extrădeze membrii acestor organizații. Am oferit dovezi clare autorităților din aceste țări și am așteptat acțiuni din partea acestora. De asemenea, Turcia dorește ca aceste țări să sprijine operațiunile antitero ale membrilor NATO. Terorismul este o amenințare pentru toți membrii și țările candidate ar trebui să recunoască această realitate înainte de a se alătura. Dacă nu iau măsurile necesare, Turcia nu își va schimba poziția cu privire la această problemă”, scrie Erdogan.

De asemenea, liderul turc subliniază faptul că embargoul asupra armelor impus de Suedia Turciei este incompatibil cu spiritul unui parteneriat militar.

”Astfel de restricții nu numai că subminează securitatea noastră națională, ci și identitatea NATO. Insistența fără compromis a Suediei și a Finlandei de a adera la Alianță a adăugat un punct inutil pe agenda NATO. Obiecția Turciei față de admiterea Suediei și Finlandei, care au rămas neutre până la cele mai recente evoluții, reprezintă un pas decisiv făcut în numele tuturor națiunilor care au fost vizate de organizațiile teroriste până în prezent. La sfârșitul zilei, terorismul nu are religie, națiune sau culoare. Faptul că fiecare stat membru se opune cu hotărâre oricărei organizații care își propune să dăuneze populației civile este unul dintre scopurile de bază ale NATO. Nicio țară nu se bucură de vreun privilegiu în acest sens. Credem că reputația și credibilitatea Alianței vor fi puse în pericol dacă membrii NATO vor aplica standarde duble în ceea ce privește lupta împotriva terorismului” scrie Erdogan în încheiere.