Infofinanciar > Lumea la zi > Planuri pe frontul de luptă! Ucraina a pregătit un buget de 550 de milioane de dolari pentru achiziționarea de drone
Lumea la zi

Planuri pe frontul de luptă! Ucraina a pregătit un buget de 550 de milioane de dolari pentru achiziționarea de drone

Drone, Sursă foto: AP
Sursă foto: AP

Armata ucraineană va cheltui aproape 550 de milioane de dolari pentru drone în 2023, iar 16 contracte de furnizare au fost deja semnate cu producători ucraineni, a declarat luni ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.

Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești au folosit o gamă largă de vehicule aeriene fără pilot (UAV), cunoscute în mod obișnuit sub numele de drone, în scopuri de recunoaștere și asalt în timpul celor 11 luni de război.

„În 2023, creștem achiziția de UAV-uri pentru Forțele Armate ale Ucrainei”, a scris Reznikov pe Facebook. „Intenționăm să alocăm aproximativ 20 de miliarde de grivne (547,05 milioane de dolari) pentru acest segment.” Ucraina a primit livrări semnificative de UAV-uri de la partenerii săi, de la Bayraktar TB2 din Turcia, echipat cu rachete, până la drona de recunoaștere Black Hornet, fabricată în Norvegia, care cântărește mai puțin de 33 de grame.

Kievul caută acum să stimuleze producția internă pentru a construi ceea ce oficialii prezintă ca fiind o „armată de drone”.

„Independența complexului militar-industrial este unul dintre factorii capacității de apărare a țării”, a scris Reznikov, potrivit Reuters.

Rusia revendică câștiguri în luptele neîncetate din estul Ucrainei

Forțele rusești au revendicat luni câștiguri treptate în estul Ucrainei, care se adaugă la cele mai mari progrese ale lor din ultimele luni, după valuri peste valuri de atacuri despre care Kievul a spus că arată că Moscova nu are nicio considerație pentru viețile propriilor oameni.

Administratorul părților controlate de Rusia din provincia Donețk, Denis Pușilin, a declarat că trupele au asigurat un punct de sprijin în Vuhledar, un oraș minier de cărbune ale cărui ruine au fost un bastion ucrainean încă de la începutul războiului. Cu o zi mai devreme, șeful forței rusești de mercenari Wagner a declarat că luptătorii săi au securizat Blahodatne, un sat la nord de Bakhmut, un oraș care a fost în centrul unor atacuri rusești susținute timp de luni de zile.

Kievul a declarat că a respins atacurile asupra Blahodatne și Vuhledar, iar Reuters nu a putut verifica independent situațiile de acolo. Dar locațiile luptelor raportate au indicat câștiguri clare, deși treptate, ale Rusiei, după aproximativ două luni în care liniile de front au fost în mare parte înghețate pe loc. „Situația este foarte grea. Bakhmut, Vuhledar și alte sectoare din regiunea Donețk – există atacuri rusești constante”, a declarat președintele Volodymyr Zelenskiy într-un discurs video duminică târziu.

„Inamicul nu-și numără oamenii și, în ciuda numeroaselor victime, menține o intensitate ridicată a atacurilor”.

Vuhledar se află la sud de Bakhmut, în apropierea locului unde linia frontului estic protejează liniile de cale ferată controlate de Rusia care aprovizionează forțele Moscovei din sudul Ucrainei. Mykola Salamakha, un colonel ucrainean și analist militar, a declarat pentru Radio Ucraina NV că asaltul Moscovei în această zonă a avut un cost uriaș. „Orașul se află pe o zonă înaltă și acolo a fost creat un centru defensiv extrem de puternic”, a spus el. „Aceasta este o repetare a situației din Bakhmut – un val de trupe rusești după altul, zdrobit de forțele armate ucrainene”.