Infofinanciar > Lumea la zi > Nou val de atac cu drone iraniene asupra Kievului! Rusia continuă să lovească infrastructura critică a Capitalei
Lumea la zi

Nou val de atac cu drone iraniene asupra Kievului! Rusia continuă să lovească infrastructura critică a Capitalei

Drone iraniene, Sursă foto: RFI România
sursa foto rfi.ro

Un nou val de drone kamikaze trimise de Rusia a căzut în această dimineață peste Kiev. Atacul a vizat infrastructurile critice din capitala ucraineană, care suferă deja avarii masive în sistemul energetic, pe fondul bombardamentelor multiple din ultima perioadă.

Atacul a fost lansat în dimineața zilei de astăzi, în timp ce Vladimir Putin se pregătește pentru o întâlnire oficială cu președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, ce a provocat îngrijorări la nivel internațional, sugerând că Putin ar face presiuni pe Belarus să intervină în Ucraina.

Aproximativ 20 de drone au fost desfășurate la Kiev și în zona înconjurătoare la începutul zilei de luni, potrivit oficialilor, iar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus aproximativ 15 dintre vehiculele aeriene fără pilot.

Atac asupra infrastructurii civile

Atacul cu drone al Rusiei a provocat pagube „destul de serioase” în Kiev, iar trei zone au rămas fără alimentare cu energie electrică, a declarat guvernatorul Oleksiy Kuleba.

Atacul perceput la ora 5.50 dimineața a reprezentat cel de al treilea val asupra capitalei ucrainene în doar șase zile. Administrația orașului Kiev a declarat pe contul său de Telegram că un punct de infrastructură critică a fost lovit, dar nu a oferit mai multe detalii.

„Inamicul atacă capitala”, a declarat administrația.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că echipele lucrează la restabilirea energiei electrice şi căldurii în oraş. La rândul lor, forţele aeriene ucrainene spun că au doborât 30 din cele 35 de drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, potrivit Observator.

„Ca urmare a atacului asupra capitalei, au fost avariate instalații de infrastructură critică”, a declarat Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Inginerii din domeniul energiei și al încălzirii lucrează pentru a stabiliza rapid situația cu aprovizionarea cu energie și căldură”.

De asemenea, guvernatorul Kuleba a raportat că au fost lovite și case private și că cel puțin două persoane au fost rănite. Nu au fost raportate decese. Deși capitala părea principala țintă a ultimelor atacuri rusești, armata ucraineană a declarat că și alte locuri din țară au fost lovite.

Forțele aeriene au declarat pe Telegram că au reușit să distrugă 30 dintre cele cel puțin 35 de drone pe care Rusia le-a lansat în întreaga țară din partea de est a Mării Azov.

Atacul urmează unui bombardament rusesc asupra mai multor orașe, inclusiv Kiev, vineri, care a declanșat pene de curent pe scară largă și a aruncat zone din Ucraina în întuneric, în condițiile temperaturilor scăzute ale iernii.

Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe atacuri aeriene pe scară largă în invazia sa în Ucraina, care a început la 24 februarie, după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă.

Oficialii ucraineni au avertizat din ce în ce mai des că Moscova ar putea plănui o nouă ofensivă în noul an, care ar putea include un nou asalt terestru asupra Kievului, deși analiștii au pus la îndoială faptul că Rusia are resursele necesare pentru o astfel de operațiune.

Vladimir Putin, vizită oficială în Belarus

Atacurile de luni au avut loc în timp ce președintele rus Vladimir Putin se pregătea să viziteze pe aliatul său din Belarus, care a oferit forțelor de la Kremlin o rampă de lansare pentru invazia sa în Ucraina în urmă cu aproape 10 luni.

Analiștii spun că Kremlinul ar putea căuta din nou sprijin militar belarus pentru operațiunile sale din Ucraina. Dar vremea de iarnă și resursele epuizate ale Rusiei înseamnă că orice atac probabil nu va avea loc prea curând, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington.

„Capacitatea armatei ruse, chiar și întărită de elemente ale forțelor armate belaruse, de a pregăti și de a desfășura operațiuni ofensive mecanizate eficiente pe scară largă în următoarele câteva luni rămâne îndoielnică”, a declarat think-tank-ul într-o evaluare publicată duminică, potrivit Aljazeera.

De asemenea, acesta a concluzionat: „Este puțin probabil ca Lukașenko să angajeze armata belarusă [care ar trebui, de asemenea, să fie reechipată] în invazia Ucrainei”.