Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Ucraina vrea să adere la UE în termen de doi ani, însă țările membre nu văd asta ca fiind ceva realistic
Lumea la zi

POLITICO: Ucraina vrea să adere la UE în termen de doi ani, însă țările membre nu văd asta ca fiind ceva realistic

Ucraina și UE
sursa foto: alephnews.ro

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a anunțat recent, în cadrul unui interviu în publicația Politico, că are un calendar strâns de doi ani pentru a asigura aderarea la UE, care va domina discuțiile de la summitul istoric UE-Ucraina din următoarele zile, primul care va avea loc pe teritoriul ucrainean. Totuși, nimeni din UE nu crede că acest lucru este realist, în condițiile în care războiul dus de Rusia nu dă semne că ar putea lua sfârșit prea devreme.

Atunci când comisarii UE se vor deplasa la Kiev, la sfârșitul acestei săptămâni, înaintea summitului de vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu șefii Comisiei Europene și ai Consiliului European, principala lor sarcină va consta probabil în gestionarea așteptărilor. Totuși, premierul de la Kiev, Denis Șmihal impune un termen limită dur.

„Avem un plan foarte ambițios de aderare la Uniunea Europeană în următorii doi ani”, a declarat acesta pentru POLITICO. „Așa că ne așteptăm ca în acest an, în 2023, să putem avea deja această etapă de negocieri premergătoare intrării”, a explicat acesta pentru publicația citată.

UE vrea să mențină aderarea Ucrainei ca un concept mult mai îndepărtat

Totuși, acest lucru aruncă o serie de noi probleme asupra UE, mai ales că oficialii europeni încearcă să mențină aderarea Ucrainei ca un concept mult mai îndepărtat.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat anul trecut că ar putea trece „zeci de ani” până la aderarea Ucrainei. Chiar și liderii UE, care au susținut acordarea statutului de candidat Ucrainei la summitul lor din iunie anul trecut, recunosc în privat că perspectiva aderării efective a țării este destul de departe (și poate fi unul dintre motivele pentru care au susținut ideea în primul rând.) La urma urmei, țări candidate precum Serbia, Turcia și Muntenegru așteaptă de mulți ani, chiar din 1999 în cazul Ankarei.

Ucraina este o enigmă pentru UE. Mulți susțin că Bruxelles-ul are o responsabilitate specială față de Kiev. La urma urmei, furia ucrainenilor față de decizia președintelui Viktor Ianukovici de a se retrage dintr-un acord de asociere politică și economică cu UE, la cererea Rusiei, a fost cea care a declanșat revolta din Maidan din 2014 și a pregătit terenul pentru război. După cum a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Ucraina este „singura țară în care oamenii au fost împușcați pentru că s-au înfășurat într-un steag european”.

Aliații apropiați ai Ucrainei în UE, cum ar fi Polonia și țările baltice, susțin cu tărie demersul de aderare a Kievului, considerând că este o democrație care se opune unui agresor. Cu toate acestea, mulți dintre membrii din vechea gardă a UE sunt mult mai precauți, deoarece Ucraina, o superputere agricolă globală, ar putea să le dilueze propriile puteri și avantaje. Ucraina și Polonia, cu o populație combinată de 80 de milioane de locuitori, ar putea face echipă pentru a rivaliza cu Germania ca forță politică în cadrul Consiliului European, iar unii susțin că Kievul ar fi o povară excesivă pentru bugetul UE.

Ucraina vrea rezultate pe termen scurt

Summitul de vineri de la Kiev, prima reuniune de acest tip a UE care are loc într-o zonă de război activ, va trebui să găsească un echilibru corect. Deși liderii naționali ai UE nu vor fi prezenți, oficialii Consiliului European au fost foarte ocupați cu legătura cu statele membre ale UE în legătură cu comunicatul final.

Unele țări insistă ca declarația să nu se îndepărteze prea mult de limbajul folosit la Consiliul European din iunie – subliniind că, deși viitorul Ucrainei se află în cadrul Uniunii Europene, țările aspirante trebuie să îndeplinească criterii specifice.

„Așteptările sunt destul de mari la Kiev, dar este necesar să se îndeplinească toate condițiile pe care Comisia le-a stabilit. Este un proces bazat pe merite”, a declarat un înalt oficial UE.

Cu toate acestea, se așteaptă progrese atunci când Zelenski se va întâlni cu von der Leyen și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Denis Șmihal a declarat pentru POLITICO că speră ca Ucraina să realizeze vineri un „salt substanțial înainte”, în special în domenii specifice, un acord privind un regim fără vize pentru produsele industriale, suspendarea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene pentru încă un an și „progrese active” în ceea ce privește aderarea la sistemul de plăți SEPA (Single Euro Payments Area) și includerea Ucrainei în zona de roaming mobil al UE.

„Ne așteptăm la progrese și la o accelerare pe calea noastră spre semnarea acestor acorduri”, a spus el.

Campanie anticorupție la Kiev, subiectul fierbinte privind aderarea

Totuși, subiectul fierbinte, și unul dintre semnele centrale de întrebare cu privire la aderarea Ucrainei la UE, va fi lupta Ucrainei împotriva corupției. Ministrul adjunct al infrastructurii a fost demis, iar ministrul adjunct de externe a demisionat luna aceasta în urma unor scandaluri legate de profituri de război în contracte publice.

„Avem nevoie de o Ucraină reformată”, a declarat un înalt oficial UE implicat în mod central în pregătirile pentru summit. „Nu putem avea aceeași Ucraină ca înainte de război”.

Șmihal a insistat asupra faptului că guvernul Zelenski ia în serios corupția.

„Avem o abordare de toleranță zero față de corupție”, a spus el, subliniind „viteza fulgerătoare” cu care au fost înlăturați funcționari în această lună. „Din nefericire, corupția nu s-a născut ieri, dar suntem siguri că vom dezrădăcina corupția”, a spus el, afirmând deschis că aceasta este esențială pentru calea de aderare a țării la UE.

De asemenea, el a declarat că guvernul este pregătit să revizuiască legislația recentă privind Curtea Constituțională a țării pentru a răspunde cererilor Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei. Modificările ar putea veni chiar în această săptămână, înainte de summit, a declarat Șmihal.

Deși Ucraina a anunțat o reformă a Curții Constituționale, în special în ceea ce privește modul în care sunt numiți judecătorii, Comisia de la Veneția are încă îngrijorări cu privire la competențele și componența grupului consultativ de experți, organismul care selectează candidații pentru instanță. Scopul este de a evita interferențele politice.

Premierul a declarat că aceste întrebări vor fi abordate.

„Avem consultări cu Comisia Europeană pentru a vedea dacă toate concluziile emise pot fi încorporate în text”, a mai declarat el pentru POLITICO.

Cu toate acestea, se așteaptă ca puterea simbolică a summitului din această săptămână să trimită un mesaj puternic Moscovei cu privire la aspirațiile europene ale Ucrainei. Președintele Consiliului European, Jean Michel, a folosit vizita sa surpriză la Kiev în această lună pentru a reasigura Ucraina că aderarea la UE va fi o realitate pentru Ucraina, spunând Radei (parlamentului ucrainean) că visează ca într-o zi un ucrainean să ocupe funcția de președinte al Consiliului European.

„Ucraina este UE, iar UE este Ucraina”, a spus el. „Nu trebuie să precupețim niciun efort pentru a transforma această promisiune în realitate cât mai repede posibil”, a mai transmis acesta.