Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia și Belarus își unesc forțele? Sunt organizate exerciții comune ale forțelor aeriene
Lumea la zi

Rusia și Belarus își unesc forțele? Sunt organizate exerciții comune ale forțelor aeriene

armata belarus theconversation.com
sursa foto theconversation.com

Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale forțelor aeriene în Belarus între 16 ianuarie și 1 februarie, a anunțat duminică Ministerul belarus al Apărării.
O echipă a diviziei aeriene ruse a sosit duminică în Belarus, a precizat ministerul.

„În timpul exercițiului tactic de zbor, vor fi implicate toate aerodromurile și terenurile de antrenament ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare Aeriană ale Forțelor Armate ale Belarusului”, a adăugat acesta. Ministerul a precizat joi că continuă să își mărească gruparea militară comună cu Rusia în Belarus.
„Personalul, armele, echipamentele militare și speciale ale forțelor armate ale Federației Ruse vor continua să ajungă în Republica Belarus”, a precizat ministerul, potrivit Egypt Independent
Unele forțe rusești au sediul în Belarus și au folosit teritoriul său în invazia inițială a Ucrainei din februarie. Dar președintele Alexander Lukașenko a făcut eforturi pentru a se asigura că trupele belaruse nu se implică în așa-numita „operațiune militară specială” a Rusiei.

Februarie 2023

Luna trecută, Ucraina a declarat că „nu exclude” că o „provocare deliberată” din partea Rusiei se află în spatele rapoartelor belaruse potrivit cărora resturi ale unei rachete ucrainene au aterizat pe teritoriul său.

În decembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și comandantul armatei, Valeri Zalujnîi, au declarat că Rusia va ataca din nou din Belarus în februarie 2023. În schimb, serviciile de informații militare ale Ucrainei au spus că au considerat că posibilitatea unui atac din Belarus este scăzută.

Potrivit lui Skibițki, Rusia are o singură divizie – de aproximativ 15.000 de angajați – în Belarus. În februarie anul trecut, aveau 45.000 și nu au reușit să ia Kievul, chiar dacă Ucraina nu era pregătită, a spus el. Acum, pozițiile defensive nordice ale Ucrainei sunt puternice și Ucraina era pregătită, a spus Skibițky. The Guardian a petrecut Revelionul la granița din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, unde forțele locale de apărare și-au exprimat aceeași părere.

„Desigur, acest lucru s-ar putea schimba dacă Belarus se alătură războiului”, a spus Skibițki. Belarus are o forță militară de aproximativ 45.000.

Mobilizarea

Această temere a fost exprimată de unul dintre liderii opoziției belaruse, Pavel Latușko în interviul acordat sâmbătă grupului media Redaktionsnetzwerk Deutschland. Potrivit politicianului, aproape totul este pregătit pentru mobilizarea din Belarus.

Latușko, citând surse din Minsk, susține că majoritatea angajaților organelor afacerilor interne au fost forțați să-și predea pașapoartele. El spune că are informații că aceasta s-a întâmplat în diferite orașe ale țării. „Înseamnă că, în cazul mobilizării, ei nu vor putea părăsi țara”, a explicat opozantul. În plus, după cum a remarcat Pavel Latușko, crește numărul militarilor și al echipamentelor militare rusești în Belarus, a declarat politicianul, citat de Deutsche Welle.