Infofinanciar > Lumea la zi > Pe urmele fostei soții a lui Vladimir Putin! Ludmila, căsătorită cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr decât ea
Lumea la zi

Pe urmele fostei soții a lui Vladimir Putin! Ludmila, căsătorită cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr decât ea

sursă foto: viva.ro
sursă foto: viva.ro

Jurnalista POLITICO Leonie Kijewski a aflat cumva un amănunt extrem de interesant. Locuința actualului soț al Lyudmila Ocheretnaya, adică fosta soție a liderului rus Vladimir Putin, este acum pus la vânzare. Apartamentul se află în Marbella, Spania, și ascunde o poveste cum puțin s-a mai văzut.

Leonie Kijewski ajunge acolo, și este întâmpinată de un domn corpolent, îmbrăcat într-un tricou alb strâmt și vorbește cu accent rusesc. Se prezintă ca Vladimir și spune că este partener de afaceri al lui Artur Ocheretny, proprietarul apartamentului, și că ar putea intermedia o afacere dacă cineva ar fi interesat să cumpere proprietatea. Alături de el se află o femeie slabă cu părul lung și blond și un băiețel. În spatele lor se întinde un hol îngust, dincolo de care întrevăd un apartament luminos.

Situat la 20 de minute de mers pe jos de plaja din Marbella, un oraș-stațiune de pe Costa del Sol din Spania, un oraș plin de celebrități, apartamentul valora aproximativ 1,1 milioane de euro când a fost cumpărat în 2014, iar prețurile proprietăților nu au făcut decât să crească de atunci. „Acesta este un apartament mare, foarte mare”, spune Vladimir. „Este nou-nouț”. Îmi promite să organizeze o vizită.

De la divorț, în urmă cu mai bine de zece aniu, Ocheretnaya a dus o viață intens privată; chiar și căsătoria sa din 2015 cu Ocheretny, un pasionat de triatlon Ironman cu peste 20 de ani mai tânăr decât ea, a fost ținută secretă până când jurnaliștii au descoperit că și-a schimbat numele de familie. Un tur al apartamentului lor ar oferi o privire asupra modului în care au trăit, precum și o privire asupra a ceea ce pot cumpăra milioane de euro din banii rușilor. Nu este greu de înțeles de ce familia Ocheretnys ar fi vrut să scoată apartamentul la vânzare. Cuplul nu se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, dar acest lucru s-ar putea schimba rapid; la urma urmei, Londra i-a pus deja sub sancțiune pe Ocheretnaya și pe copiii săi adulți. Dacă Bruxelles ar urma exemplul, apartamentul și restul portofoliului lor european ar putea fi brusc inaccesibile.

Vladimir Putin și soția sa, Lyudmila, la începutul anilor 2000, sursă foto: POLITICO

Vladimir Putin și soția sa, Lyudmila, la începutul anilor 2000, sursă foto: POLITICO

Casa fostei soții a lui Putin și ce secrete a ascuns

„Nu am apucat să vorbesc niciodată cu Ocheretnaya sau cu soțul ei în timp ce străbăteam continentul pe urmele investițiilor lor imobiliare”, mărturisește jurnalista POLITICO. „Dar ceea ce am găsit în timpul urmăririi mele a ridicat întrebări despre ce anume este nevoie pentru a pune pe cineva sub sancțiuni. De asemenea, a dezvăluit modul în care se schimbă conversația, în timp ce UE se luptă cu modul în care să se ocupe de sumele uriașe de fonduri obținute adesea în mod ilicit care au intrat aproape nereglementate înainte ca războiul din Ucraina să răstoarne relația confortabilă dintre banii rușilor și unele dintre cele mai luxoase destinații din Europa”, mai scrie Leonie Kijewski.

Ar fi greu să fi existat vreo persoană mai apropiată de președintele rus decât Lyudmila Ocheretnys. Aceasta a fost căsătorită cu Putin timp de aproximativ 30 de ani, în timpul ascensiunii sale din obscuritate până la cea mai puternică persoană din țară. Cei doi s-au căsătorit în 1983, pe când Putin era ofițer KGB de rang inferior în Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), iar Lyudmila era însoțitoare de zbor la Aeroflot. Ea l-a urmat la Dresda, în Germania de Est, unde a fost detașat ca agent. După căderea Zidului Berlinului, cuplul și cele două fiice ale lor s-au mutat înapoi în Sankt Petersburg, unde Putin și-a început cariera politică ca funcționar în primărie.

În calitate de soție de politician, Ocheretnaya, pe atunci numită Lyudmila Putina, a păstrat un expunere relativ scăzută. Ea și-a continuat propria carieră până când Putin a fost ales prim-ministru și apoi a ajutat la crearea și conducerea unui centru dedicat promovării limbii ruse. Putina a participat ocazional la cina de stat și a îndeplinit alte îndatoriri de primă doamnă, cum ar fi deschiderea ceremoniilor de inaugurare a pomului de Crăciun de la Kremlin, dar, în general, a stat departe de lumina reflectoarelor. „Este greu de imaginat, dar la acea vreme, amândoi păreau destul de provinciali, destul de nesiguri cum să se comporte”, a declarat Nina Hrușciova, profesor de afaceri internaționale la The New School din New York și strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov. „Îmi amintesc că vestimentația ei… era puțin deplasată, deși a încercat să angajeze cel mai bun designer vestimentar rus”, a spus ea.

Pe măsură ce Vladimir Putin și-a consolidat puterea, au început să apară rapoarte, negate rapid, despre alte femei din viața lui Putin, inclusiv despre gimnasta Alina Kabaeva, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice. Ocheretnaya a devenit „aproape invizibilă”, a spus Hrușciova. „Treptat, ea a început să iasă de pe scenă… iar el apărea din ce în ce mai mult singur”. Apoi, în 2013, cuplul s-a oprit pentru a se adresa unei echipe de televiziune la ieșirea de la un spectacol de balet la Kremlin. Căsătoria lor s-a încheiat, au anunțat ei, prin „decizie comună”.  Poate că mariajul s-a încheiat, dar unele aspecte ale relației, în special componenta sa financiară, au continuat.

Artur Ocheretny, actualul soț al Lyudmilei Putina, sursă foto: Infobae

Artur Ocheretny, actualul soț al Lyudmilei Putina, sursă foto: Infobae

Putin și doamnele

Când Putin a fost întrebat de agenția de stat în 2014 dacă plănuiește să se recăsătorească, președintele rus a răspuns cu o glumă: „Trebuie să mă căsătoresc mai întâi cu fosta mea soție, Lyudmila, și apoi mă voi gândi la mine”. Ca parte a eforturilor sale de promovare a limbii ruse, Ocheretnaya a înființat o fundație numită Centrul pentru dezvoltarea limbii ruse, care ulterior a fost redenumit și reprofilat ca Centrul pentru dezvoltarea comunicării interpersonale. În 2016, presa rusă a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ocheretny, președintele acesteia.

Fundația venea cu un alt avantaj. În timpul guvernării lui Putin, aceasta a achiziționat o fostă clădire guvernamentală din centrul Moscovei, care a aparținut bunicului scriitorului rus Leo Tolstoi. Inspirată, se pare, de un conac descris în romanul „Război și pace”, Casa Volkonski a fost renovată și extinsă de către departamentul imobiliar al guvernului, care a adăugat două etaje noi la clădirea istorică, potrivit unei dezvăluiri a Fundației Anticorupție a disidentului rus Alexei Navalny.  Proprietatea a fost apoi donată fundației Ocheretnaya, iar fosta primă doamnă pare să o fi folosit în mod productiv. Situată la 5 minute de mers pe jos de Kremlin, clădirea generează acum chirii de milioane de dolari, plătite, potrivit unei investigații Reuters, unei companii înregistrate pe numele ei de fată. Ocheretnaya nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Costa del Sol

Căsătoria soților Ocheretnysy, nepublicată de niciuna dintre părți, a avut loc într-o perioadă în care portofoliul imobiliar al cuplului se extindea rapid. „Apartamentul pe care mi s-a oferit să-l vizitez în Marbella este unul dintre cele două din oraș pe care Ocheretny le-a achiziționat cu puțin timp înainte de nuntă. Ocheretny l-a cumpărat pe primul în 2011 pentru aproximativ 800.000 de euro, iar pe al doilea în 2014 pentru peste 1 milion de euro. Apartamentele rămân proprietatea sa, arată documentele de înregistrare obținute de POLITICO”, scrie Leonie Kijewski.

O parte din complexul rezidențial din Marbella, unde Artur Ocheretny, soțul Lyudmilei, deține două apartamente | Leonie Kijewski pentru POLITICO

O parte din complexul rezidențial din Marbella, unde Artur Ocheretny, soțul Lyudmilei, deține două apartamente | Leonie Kijewski pentru POLITICO

Notarul Rafael Requena, cu sediul în Marbella, care l-a reprezentat pe Ocheretny în timpul vânzării, a refuzat să comenteze achizițiile, invocând regulile de confidențialitate. Ocheretny nu a răspuns la solicitările de comentarii. Cele două unități se află într-un complex protejat de porți negre. Soneriile fără nume oferă puține indicii despre cine locuiește înăuntru. Între apartamente se află o grădină bine irigată, cu acces la mai multe piscine. Dimineața, iepurii ciugulesc iarba perfect tăiată, iar păsările ciripesc în copaci.

Printre alte persoane care au deținut proprietăți în Marbella se numără actorii Hugh Grant și Sean Connery, personalitatea de televiziune Simon Cowell și Rifaat al-Assad, unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit presei locale, Putin deține o vilă în localitatea vecină La Zagaleta, o comunitate de stațiuni. În ultimele decenii, zona a devenit un magnet pentru banii rușilor, potrivit lui Javier de Luis, expert imobiliar la confederația de bază Ecologists in Action. Aproximativ 3.000 de ruși locuiesc oficial în Marbella, a spus el, adăugând că el crede că numărul real este mult mai mare.

„Mulți ruși își pun banii în proprietăți ca investiție. Ei cumpără, vând, este o sursă de venit pentru ei”, a spus de Luis. Pentru cei care caută să ascundă sursa fondurilor obținute ilicit, piața imobiliară oferă numeroase oportunități de a le spăla. „Spălarea banilor este uleiul care unge mașinăria”, a spus el. În Marbella, acest lucru se întâmplă în principal prin cumpărarea de autorizații de construcție pentru case individuale sau proiecte mai mari, cum ar fi hoteluri – și apoi vânzarea lor înainte de începerea lucrărilor, a spus de Luis. O altă strategie frecventă în sectorul imobiliar este de a lua un împrumut pentru a cumpăra o proprietate, iar apoi de a-l rambursa în plăți mai mici, care sunt supuse unui control mai puțin amănunțit.

O locuință de milioane

Apartamentul cumpărat în 2014 ar fi putut veni cu un alt avantaj major: din 2013, legea spaniolă acordă permise de ședere celor care investesc cel puțin 500.000 de euro în proprietăți imobiliare spaniole. Aceste așa-numite vize de aur oferă acces nelimitat la călătorii în cele 27 de țări din Spațiul Schengen al UE și dreptul de a solicita în cele din urmă rezidența permanentă în Spania. Întrebat dacă Ocheretny a beneficiat de acest sistem, ministerul spaniol de interne a adresat întrebările ministerului de externe, care a refuzat să „divulge informații personale unor terțe părți”.

Soțul Lyudmilei a cumpărat un apartament în acest complex din Marbella pentru aproximativ 800.000 de euro în 2011 și un al doilea în 2014 pentru mai mult de 1 milion de euro | Leonie Kijewski pentru POLITICO

Soțul Lyudmilei a cumpărat un apartament în acest complex din Marbella pentru aproximativ 800.000 de euro în 2011 și un al doilea în 2014 pentru mai mult de 1 milion de euro | Leonie Kijewski pentru POLITICO

Din păcate, nu am reușit să vizitez apartamentele lui Ocheretny. A doua zi după ce l-am întâlnit, Vladimir mi-a trimis un mesaj prin SMS în care spunea că a înțeles greșit și că proprietarii erau interesați doar să cumpere, nu să vândă. „Credeam că vrei să vinzi apartamentele rudelor tale”, a scris el. „Noi nu vindem nimic. Îmi pare rău pentru omisiune. Să aveți o zi bună!”. Când a fost întrebat dacă ar putea să le arate apartamentul oricum, în cazul în care se răzgândesc, el a răspuns: „Nu este posibil, îmi pare rău. Aceste piese cu siguranță nu vor fi de vânzare în viitorul apropiat, noi le folosim și am planificat să le folosim în viitor”. El nu a răspuns la alte solicitări de clarificări.

Investiție riscantă, specific rusească

Dacă soții Ocheretnys ar vrea să se debaraseze de proprietățile lor imobiliare din Marbella, ar avea un motiv imperios necesar pentru a face acest lucru: Ei riscă să piardă accesul la apartament și la banii lor dacă devin ținta sancțiunilor UE. De la asaltul pe scară largă al lui Putin asupra Ucrainei în februarie 2022, Statele Unite, UE și Marea Britanie au sancționat sute de persoane considerate a fi responsabile pentru război, pentru că au răspândit propagandă pro-război sau pentru că au furnizat o sursă de venit pentru Kremlin. UE a impus sancțiuni legate de Rusia pentru aproximativ 1.400 de persoane și entități, SUA aproape 2.500, iar Marea Britanie aproximativ 1.600.

Cu toate acestea, nu există prea mult acord cu privire la cine, mai exact, ar trebui să fie vizat. Doar 639 de persoane și entități au fost sancționate de toate cele trei până în septembrie, potrivit unei analize a datelor compilate de Brookings Sanctions Tracker, care monitorizează sancțiunile legate de invazia rusă în Ucraina. Printre acestea se numără cele două fiice ale lui Putin și ale lui Ocheretnaya, precum și presupusa iubită a președintelui rus, gimnasta Kabaeva, dar nu și Ocheretnys.

Ocheretnaya a fost sancționată de Marea Britanie, ca parte a unui efort de a „lovi rețeaua financiară a lui Putin, înăsprind menghina asupra președintelui și a cercului său intim” – dar UE și SUA au lăsat până acum atât pe ea, cât și pe soțul ei, în afara listei. O mare parte din discrepanța cu privire la persoanele pe care SUA, UE și Marea Britanie le sancționează se reduce la diferențele de obiective.

UE tinde să nu folosească sancțiuni punitive pentru acțiuni din trecut, potrivit lui Viktor Winkler, un avocat specializat în politica de sancțiuni. În schimb, intenția este de a-i împiedica pe cei vizați să contribuie la alte abateri sau de a-i împiedica să culeagă beneficiile. Pentru ca o persoană să fie sancționată de UE, numele acesteia trebuie să fie propus de un guvern național și apoi aprobat de toate țările UE. Mai mulți diplomați ai UE au declarat pentru POLITICO că nu știau că vreo țară a sugerat sancționarea soților Ocheretnys.

Amenințarea bate la ușă

UE este conștientă de faptul că deciziile sale se pot confrunta cu provocări juridice. Aproximativ 70 de oligarhi și membri ai familiilor acestora au dat UE în judecată pentru a-și recupera bunurile. Unele dintre ele – precum Saodat Narzieva, sora magnatului uzbec Alisher Usmanov, originar din Uzbekistan, și Olga Ayziman, fosta soție a miliardarului Mihail Fridman – au fost eliminate în mod discret de pe lista de sancțiuni.

Totuși, faptul că familia Ocheretnys nu a fost vizată de UE nu înseamnă că nu va fi niciodată vizată. Grupul de lucru internațional privind sancțiunile împotriva Rusiei, cunoscut sub numele de grupul Yermak-McFaul, sugerează ca membrii de familie ai persoanelor sancționate să fie, de asemenea, incluși pe listă pentru a împiedica transferul de fonduri către aceștia – mai ales dacă duc un stil de viață incompatibil cu veniturile lor oficiale, așa cum pare să fie cazul familiei Ocheretnys.

Nu există nicio dovadă publică că Ocheretny și-a obținut averea și proprietățile în mod ilegal, dar valoarea acestora pare să depășească sursele sale cunoscute de venit. Se așteaptă ca Josep Borrell, șeful afacerilor externe ale UE, să prezinte în iunie o propunere care să permită blocului comunitar să sancționeze persoane pentru corupție. Astfel, ar fi mai ușor să fie vizate persoane care nu contribuie direct la războiul din Ucraina. Grupuri precum Fundația Anticorupție și guvernul ucrainean au cerut deja ca familia Ocheretnys să fie adăugată pe lista de sancțiuni a UE. „Credem cu tărie că doamna Ocheretnaya trebuie să fie sancționată”, a declarat un oficial guvernamental ucrainean.

Șefa unității de investigație a Fundației Anticorupție, Maria Pevchikh, susține acest punct de vedere. „Bineînțeles, cred că ea ar trebui să fie sancționată”, a declarat ea. „Fosta soție a lui Putin, femeia cu care a petrecut zeci de ani, mama fiicelor sancționate, nu este sancționată. Nu există absolut nicio explicație pentru acest lucru”.

Secretul elvețian

Dacă există un loc în care oamenii nu cer explicații, cel puțin nu încă, este Elveția. În 2015, cam în aceeași perioadă în care s-a căsătorit cu Lyudmila, Artur a cumpărat un apartament de lux în Davos, unde se desfășoară anual Forumul Economic Mondial, care a interzis efectiv participarea Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina. Anunțat la momentul achiziției pentru aproximativ 3 milioane de euro, apartamentul lui Ocheretny se află într-o clădire gri austeră, la doar o aruncătură de băț de un lac frumos și este conectat prin tuneluri subterane la impunătorul hotel AlpenGold, oferindu-le ocupanților săi acces la piscina hotelului și la camera privată pentru depozitarea echipamentului de schi.

„Când am vizitat-o în toamnă, numele lui Ocheretny era scris pe cutia poștală, iar înăuntru se aflau câteva scrisori adresate lui. Locuitorii mi-au spus că acesta trimite un avocat la ședințele anuale ale clădirii, așa că nu l-ar putea recunoaște dacă l-ar întâlni pe stradă. Niciunul dintre cei aproximativ doisprezece vecini cu care am vorbit nu și-a exprimat vreo îngrijorare cu privire la legăturile lui Ocheretny cu Putin sau la originea banilor”, spune Leonie Kijewski, relatând apoi declarația unui vecin: „Nu-mi pasă dacă vecinul meu este un cleptocrat”, a spus unul dintre ei.

Intrarea în apartamentul lui Ocheretny din Davos. Clădirea, văzută mai sus, se află în fața emblematicului hotel AlpenGold | Leonie Kijewski pentru POLITICO

Intrarea în apartamentul lui Ocheretny din Davos. Clădirea, văzută mai sus, se află în fața emblematicului hotel AlpenGold | Leonie Kijewski pentru POLITICO

Un altul a fost de acord: „Nu-mi place ce face Putin în Ucraina, dar au tot dreptul să dețină un apartament aici”. Un al treilea s-a făcut ecoul unor sentimente similare. „Toată lumea știe că are un apartament aici”, a spus ea, ridicând din umeri în timp ce-și plimba cățelușul. La fel ca aproape toți ceilalți cu care am vorbit, părea ofensată de întrebare. „Este treaba lor privată”, a spus ea.

„Nu ar trebui să pedepsești o femeie pentru acțiunile fostului ei soț – vreau să spun, cum ar fi corect?”, a spus încă o altă persoană. Simplul fapt că Ocheretny a reușit să cumpere un apartament în Elveția este neobișnuit. Legile elvețiene restricționează străinii să cumpere case, cu excepția unui set restrâns de circumstanțe, cum ar fi achiziționarea unei construcții noi ca locuință de vacanță, așa cum pare să fi făcut Ocheretny, sau dacă pot demonstra că lucrează și locuiesc în Elveția.

Problema în Elveția este că legea lasă în mare parte la latitudinea entităților private să se asigure că normele privind achizițiile sunt aplicate, potrivit Maíra Martini, expert în spălare de bani la organizația de supraveghere a corupției Transparency International.  Martini a declarat că este un „semnal de alarmă foarte mare” dacă salariul oficial al unei persoane nu corespunde cu banii pe care îi are în conturi. Acest lucru ar fi putut să tragă un semnal de alarmă în cazul lui Ocheretny, deoarece nu este clar cum și-ar fi putut permite un apartament și mai multe case cu afacerile pe care declară că le conduce.

Agenția care se ocupă de vânzările din complexul de apartamente al lui Ocheretny, Guyan & Co, a refuzat să comenteze, dar un alt agent imobiliar din Davos, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității subiectului, a declarat că agențiile nu au efectuat verificări de fond cu privire la cine a cumpărat proprietatea lor sau de unde și-au luat clienții banii. De asemenea, registrul funciar al municipalității, care ține evidența cine deține ce anume în zonă, nu efectuează verificări privind proveniența fondurilor unui cumpărător.

Cum să combați spălarea de bani

Acest lucru lasă procesele de combatere a spălării banilor în mare parte în mâinile băncilor – cu ceea ce ar putea fi descris în mod caritabil ca fiind rezultate mixte. În iunie 2022, gigantul bancar elvețian Credit Suisse, care a construit și deținut complexul de apartamente al lui Ocheretny, a fost amendat cu aproximativ 2 milioane de euro pentru că a permis traficanților de cocaină să spele bani prin conturile sale în 2007 și 2008. Iar în martie, presa elvețiană a relatat că banca a cerut investitorilor să distrugă documentele legate de iahturile oligarhilor. Credit Suisse, care a negat aceste acuzații, nu a răspuns la multiplele solicitări de interviu.

Cu toate acestea, nu toată lumea din Europa este la fel de blazată ca elvețienii în ceea ce privește banii rușilor.   Una dintre cele mai remarcabile adăugiri în portofoliul lui Ocheretny este o vilă Art Deco excentrică, supranumită Villa Souzanna, situată la aproximativ 6 kilometri de orașul stațiune Biarritz, pe coasta bască din sud-vestul Franței, o regiune în care Ocheretnaya și Putin obișnuiau să își petreacă vacanțele înainte ca acesta să devină prim-ministru.

Cumpărată de Ocheretny în 2013, vila se mândrește cu o verandă semicirculară cu colonade în față, împodobită cu un basorelief cu tematică nautică. De un alb strălucitor, ea se află pe o stradă care miroase a pin. Cea mai apropiată plajă se află la doar o aruncătură de băț. Vila Souzanna nu este singura proprietate din oraș care are legătură cu președintele rus. În 2012, Kirill Shamalov, soțul de atunci al Katerinei Tihonova, fiica cea mică a lui Putin și a Ocheretnaei, a cumpărat o casă de 3,5 milioane de euro cu vedere la mare.

Familia Putin, înstărită

Înainte ca pandemia COVID să îngreuneze călătoriile, Tikhonova era adesea văzută acolo, potrivit unui vecin. Împreună cu copiii ei, ea venea la Biarritz o dată pe an pentru câteva săptămâni și își petrecea timpul pe plaja de sub casă, a spus acesta. Cei trei copii ai ei erau însoțiți de trei bodyguarzi – care se comportau mai degrabă ca niște bone decât ca protectori musculoși. „„e comporta ca o mamă normală, se plimba pe plajă, se bronza”, a declarat vecinul în condiții de anonimat.

Achiziția a fost făcută prin intermediul Sci Atlantic, o companie imobiliară unde Shamalov este director. Casa este încă în proprietatea companiei, arată înregistrările obținute de POLITICO, dar a fost confiscată de autoritățile franceze după ce UE l-a sancționat pe Shamalov în aprilie. Șamalov și Tihonova au divorțat în 2018.  Cu toate acestea, soții Ocheretnys nu par să fi petrecut prea mult timp în Biarritz – iar atunci când au vizitat-o, în general, au rămas singuri. În jurul anului 2018 sau 2019, vecinii au observat-o pe fosta primă doamnă călătorind spre vilă cu anturajul ei în trei limuzine negre cu geamuri fumurii, a declarat Karla Junert, o rezidentă din zonă.

„Am întâlnit un vecin care era super entuziasmat și îmi spunea: „I-ai văzut, i-ai văzut?””, a povestit ea. Până când a trecut ea pe acolo, aceștia plecaseră. Vila Souzanna este în construcție de aproximativ șapte ani, iar progresul a fost lent, au spus vecinii. Niciunul dintre ei nu a văzut pe nimeni lucrând pe șantier din februarie. „De când a început războiul, asta s-a oprit complet”, a spus un vecin. Buruienile au invadat calea spre casă. Este clar că arborii nu au fost îngrijiți de multe luni. Ferestrele sunt prăfuite.

Spre deosebire de Marbella și Davos, unde proprietățile legate de Putin abia au stârnit o clipire, în Biarritz au devenit ținta protestelor. În martie, nu la mult timp după ce Kremlinul s-a mutat la Kiev, o pereche de activiști ruși au intrat în conacul lui Shamalov, au schimbat încuietorile și au spus că îl vor folosi pentru a găzdui refugiați ucraineni. Ocupația s-a încheiat după ce poliția a spart ușa.

Cât mai multe ruble

Biarritz are o comunitate rusă considerabilă, dar, de când a început războiul, aceasta a avut un profil scăzut, sau a fost vocal împotriva războiului. Mai mulți agenți imobiliari spun că, deși comunitatea rusă a fost întotdeauna destul de discretă, aceasta a dispărut complet din public. Pentru a evita să atragă atenția, a spus unul dintre rezidenți, ei folosesc acum plăcuțe de înmatriculare din alte țări în loc de cele rusești.

Ambasada Rusiei în Franța nu a răspuns la solicitările de comentarii. La biserica ortodoxă rusă de pe bulevardul Empress, afiliată nu la Patriarhia Moscovei, ci la cea din Constantinopol, sunt mai puțini ruși prezenți și mai mulți ucraineni.  Valul oficial, de asemenea, începe să se schimbe. Ministerul francez de finanțe publică ce proprietăți a înghețat – iar la momentul redactării acestui articol, aproximativ 60 de case și apartamente se aflau pe listă, iar cel puțin unele autorități franceze fac presiuni pentru mai multe.

În ianuarie, Direcția Generală pentru Concurență, Consumatori și Luptă Antifraudă a anunțat că, în urma unor controale la fața locului, s-a constatat că aproximativ 60 % dintre agențiile imobiliare de pe Coasta de Azur nu cooperau cu autoritățile, de exemplu, verificând dacă numele clienților lor figurează pe lista de sancțiuni a UE și înghețând activele atunci când era necesar.

În Biarritz, dovada schimbării atitudinii față de banii rușilor a putut fi văzută chiar pe proprietatea lui Ocheretny. După începerea războiului, cineva a scris cu spray pe pereții albi care înconjoară terenul cu F**K POUTINE și SLAVA UKRAINA („Glorie Ucrainei”) în albastru și galben aprins. Deși pereții au fost de atunci revopsiți, culorile încă strălucesc.

Graffiti pe poarta Vilei Souzanna din Biarritz | Gaiza Iroz/AFP via Getty Images

Graffiti pe poarta Vilei Souzanna din Biarritz | Gaiza Iroz/AFP via Getty Images

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.