Infofinanciar > Lumea la zi > Franța și Spania vor de la Bruxelles o replică proactivă la subvențiile americane. Inițiativa IRA pune presiune pe CE
Lumea la zi

Franța și Spania vor de la Bruxelles o replică proactivă la subvențiile americane. Inițiativa IRA pune presiune pe CE

parlamentul-european capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Emmanuel Macron, președintele Franței, și Pedro Sánchez, premierul Spaniei și-au unit forțele la Barcelona pentru a cere statelor membre UE, dar și Consiliului Europei, să livreze un răspuns „proactiv” la inițiativa „Inflation Reduction Act” a Statelor Unite. Pachetul de subvenții verzi de mai multe miliarde de dolari lansat la începutul anului de Washington creează îngrijorări reale la Bruxelles, unde tot mai mulți oficiali îl percep ca fiind o „manevră de concurență neloială“.

În cadrul unei conferințe de presă comune, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța și Spania au avut „aceeași convergență de puncte de vedere” în ceea ce privește modul în care UE ar trebui să răspundă la subvențiile acordate în cadrul așa-numitei „Inflation Reduction Act” a Statelor Unite, de care mulți europeni se tem că va crea o concurență neloială pentru întreprinderile de pe continentul lor.

„Amândoi suntem conștienți de faptul că trebuie să reacționăm într-un mod foarte proactiv. Avem nevoie de o strategie reală Made in Europe și de instrumente care să fie foarte ușor de utilizat pentru companiile noastre”, a declarat Macron.

Statele UE au nevoie de o strategie ambițioasă

Franța face presiuni pentru ca toate capitalele UE să relaxeze normele privind subvențiile de stat și, cu sprijinul primit de la Bruxelles, să creeze un fond suveran al UE pentru a stimula industriile ecologice pe întregul continent, pe fondul temerilor că stimulentele americane vor deturna investițiile din Europa.

Făcându-și ecoul cuvintelor lui Macron la conferința de presă, premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat că Europa „se confruntă cu un moment critic” din cauza războiului din Ucraina și a „deciziilor comerciale luate de aliații noștri”.

În declarația comună, publicată odată cu tratatul, Franța și Spania au afirmat că „apără o strategie ambițioasă care [trebuie] pusă în aplicare rapid pentru a garanta competitivitatea economiei noastre”.

„Franța și Spania susțin soluții rapide, agile și eficiente pentru a accelera și simplifica instrumentele și fondurile existente, inclusiv Next Generation” – schema de redresare COVID a UE – „în direcția unei politici industriale europene mai ambițioase”, se adaugă în declarația citată de POLITICO.

Comisia Europeană caută soluții

„Inflation Reduction Act” a generat tensiuni comerciale transatlantice reale, pentru că obligă Bruxelles-ul să ofere mai mult sprijin financiar companiilor europene. Pachetul generos de subvenții pus la dispoziție de americaniprecum și reglementările publicate de Departamentul Trezoreriei SUA care permit companiilor din UE să beneficieze de credite creează îngrijorări reale printre oficialii europeni.

Soluțiile puse în discuție până acum nu întrunesc însă susținerea statelor membre. Planul industrial Green Deal, anunțat recent de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul a Forumului economic mondial de la Davos, are nevoie de o finanțare masivă. Atragerea de fonduri de pe piețele publice nu este pe placul Germaniei, deși alte țări consideră că apelarea la piețele de capital, sub tutela Băncii Europene de Investiții, ar putea fi o idee bună.Pe de altă parte, soluția aplicării unei relaxări a normelor, astfel încât guvernele statelor membre să poată cheltui mai mult pentru revitalizarea industriilor lor, este considerată că va favoriza Germania și Franța, care dispun de puterea fiscală necesară.