Infofinanciar > Esential > Pe ce industrii se clădește economia Poloniei? Din stat sovietic, în motorul economic al Europei 
Esential

Pe ce industrii se clădește economia Poloniei? Din stat sovietic, în motorul economic al Europei 

Varșovia, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Timp de decenii, economia Poloniei a fost dominată de trei industrii principale: agricultura, industria prelucrătoare și mineritul. Chiar dacă agricultura și industria prelucrătoare încă joacă un rol semnificativ în viitorul țării, respectiv în economia Poloniei, acestea își pierd încet-încet poziția în favoarea industriilor nou apărute.

Polonia continuă să se dezvolte ca putere de producție în Europa și există o cerere tot mai mare de tehnologii de producție noi și inovatoare în Polonia. În ciuda pandemiei COVID-19 și a războiului din Ucraina, industria poloneză de producție continuă să crească și să se consolideze. În 2021, producția industriei a fost cu 14,8% mai mare decât în anul precedent. Guvernul polonez promovează dezvoltarea și investițiile în noi tehnologii, cum ar fi fabricarea aditivă, care vor duce economia Poloniei la următorul nivel, și există subvenții și alte resurse disponibile pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea inovatoare.

Fiatul polonez a condus economia Poloniei

Sectorul auto este una dintre ramurile cheie ale economiei Poloniei. Importanța sa se reflectă pe piața muncii. Aproximativ 180.000 de persoane lucrează în industria de producție auto, ceea ce face ca aceasta să fie al patrulea cel mai mare angajator industrial din țară. Acest sector reprezintă aproximativ 11% din producția industrială a Poloniei. Țara este unul dintre cei mai mari producători de autoturisme din Europa Centrală și de Est. În 2013, Polonia era al 23-lea producător de automobile din lume.

Fiatul polonez, Sursa foto: dreamstime.com

Fiatul polonez, Sursa foto: dreamstime.com

Serviciile de afaceri ocupa una dintre industriile cu cea mai rapidă dezvoltare din Polonia. Acesta beneficiază de tendința globală de centralizare a funcțiilor de back-office, unde disponibilitatea angajaților calificați și dedicați, împreună cu arbitrajul costurilor cu forța de muncă, sunt cei mai importanți factori atunci când se decide asupra viitoarelor locații de desfășurare a activității.

Oficialii polonezi prezintă faptul că valoarea investițiilor în inovare în Polonia ajunge la aproximativ 7,6 miliarde de dolari. În ultimii ani au fost create peste 300 de centre de cercetare și dezvoltare, îmbunătățind inovarea. Firmele de producție au alocat o parte relativ mare din investițiile lor pentru cercetare și dezvoltare și este foarte probabil să acorde prioritate dezvoltării de noi produse și servicii. Acesta este unul dintre motivele care ajută economia statului polonez să se claseze printre primele în ceea ce privește economia mondială.

O parte din economia Polonia se alocă apărării statului, iar tehnologia informațiilor ocupă un loc fruntaș 

Polonia a demarat un plan ambițios de investiții în forțele armate poloneze și de modernizare a acestora. În combinație cu obiectivul legal de a avea cheltuieli militare de 2% din PIB. Acesta este unul dintre cele mai mari din rândul țărilor NATO și care se intenționează să fie majorat, din nou, în viitor. Se pare că sectorului polonez al apărării arată destul de promițător în viitor, mai ales că o bună parte din economia Poloniei va fi alocat acestuia. 

Vedere panoramică a unui turn de telecomunicații pe vârful muntelui Gubalowka, în apropiere de Zakopane, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Vedere panoramică a unui turn de telecomunicații pe vârful muntelui Gubalowka, în apropiere de Zakopane, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Polonia își menține poziția de lider ca destinație „near-shore”( nr. practica de a obține lucrări sau servicii efectuate de persoane din țările vecine) pentru companiile din domeniul TIC din Europa de Vest și de Nord. Polonia a fost, de asemenea, destinația „numărul unu” în regiunea Europei Centrale și de Est în ceea ce privește proiectele de cercetare și dezvoltare, în special din partea companiilor internaționale de software.

De asemenea, industria TIC influențează creșterea sectorului de externalizare din Polonia. Creșterea medie anuală a acestuia în Polonia este estimată la aproximativ 20%, iar conform Agenției poloneze pentru investiții și comerț, peste 40% din toate centrele de externalizare din ECE sunt situate în Polonia.

Infrastructura poloneză, printre cele mai de invidiat din Europa 

Reducerea decalajului de infrastructură dintre cerințele societății moderne și capacitățile actuale reprezintă principalul criteriu de prosperitate luat în considerare de principalele părți interesate din Polonia. Investițiile în diferite tipuri de infrastructură mențin un rol esențial în convergența economiei Poloniei de la aderarea la Uniunea Europeană.

Sistemul de comunicații polonez a început să se dezvolte încă din secolul al XIX-lea, și, inclusiv XX, când statul încă era împărțit între Rusia, Germania și Austria. 

Infrastructura feroviară și de cale ferată a conexiunii Varșoviei cu orașul Podkowa Lesna din Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Infrastructura feroviară și de cale ferată a conexiunii Varșoviei cu orașul Podkowa Lesna din Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

În acest fel, cele trei zone s-au dezvoltat diferit, în special din punct de vedere economic și politic. Astfel, principalele linii de cale ferată legau capitalele celor trei imperii. În 1918, Polonia independentă a preluat sistemul feroviar și l-a reproiectat și reconstruit în conformitate cu ecartamentul european standard. Printre cele mai importante linii de cale ferată construite sunt cele care leagă Varșovia de Poznań și Cracovia și o linie magistrală de cărbune care leagă Silezia Superioară de portul maritim Gdynia din Gdansk.