Infofinanciar > Lumea la zi > OPEC+ este de acord să nu modifice politica petrolieră. „Europa va trăi fără petrol rusesc”
Lumea la zi

OPEC+ este de acord să nu modifice politica petrolieră. „Europa va trăi fără petrol rusesc”

bzi.ro
sursa foto bzi.ro

OPEC+ a convenit să își mențină țintele de producție de petrol în cadrul unei reuniuni de duminică, au declarat pentru Reuters două surse OPEC+. Decizia vine la două zile după ce Grupul celor șapte națiuni (G7) a convenit asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc.

OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați, inclusiv Rusia, a înfuriat Statele Unite și alte națiuni occidentale în octombrie, când a convenit să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi (bpd), aproximativ 2% din cererea mondială, din noiembrie până la sfârșitul anului 2023. Washingtonul a acuzat grupul și pe unul dintre liderii săi, Arabia Saudită, că se află de partea Rusiei, în pofida războiului purtat de Moscova în Ucraina.

OPEC+ a susținut că a redus producția din cauza perspectivelor economice mai slabe. Prețul petrolului a scăzut din octombrie din cauza încetinirii creșterii economice din China și din lume și a creșterii ratelor dobânzilor.

Vineri, națiunile G7 și Australia au convenit asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, într-o mișcare menită să-l priveze pe președintele Vladimir Putin de venituri, menținând în același timp fluxul de petrol rusesc pe piețele globale. Moscova a declarat că nu-și va vinde petrolul sub acest plafon și că analizează cum să răspundă.

Europa fără petrol rusesc

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a făcut pregătiri pentru anunțul de vineri privind plafonarea prețurilor de către Grupul celor șapte națiuni, Uniunea Europeană și Australia, a relatat agenția rusă de știri de stat TASS. „Nu vom accepta acest plafon”, a declarat acesta, citat de agenția de știri RIA. El a adăugat că Rusia va efectua o analiză rapidă a acordului și va răspunde după aceea, a relatat RIA.

Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va furniza petrol țărilor care implementează plafonul – o poziție reafirmată de Mihail Ulianov, ambasadorul Moscovei la organizațiile internaționale de la Viena, în postări pe rețelele de socializare sâmbătă.

„Începând din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”, a spus el.

Plafonul de preț impus de G7 va permite țărilor din afara UE să continue să importe țiței rusesc pe cale maritimă, dar va interzice companiilor de transport maritim, de asigurări și de reasigurări să manipuleze încărcături de țiței rusesc în întreaga lume, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic de 60 de dolari. Acest lucru ar putea complica transportul țițeiului rusesc cu un preț peste plafon, chiar și către țările care nu fac parte din acord, potrivit Reuters.