Lumea la zi

Lovitură pentru Viktor Orban! Livrările de petrol rusesc s-au oprit în urma unei avarii la conducta Drujba

Lovitură pentru Viktor Orban! Livrările de petrol rusesc s-au oprit în urma unei avarii la conducta Drujba
sursa foto financial times

Premierul ungar Viktor Orban a convocat ieri o reuniune a consiliului de securitate, după ce transporturile de petrol pe conducta Drujba, din Ucraina către Ungaria, au fost suspendate din cauza unor avarii provocate de bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Ministrul ungar al apărării s-a consultat telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de reuniune, a declarat șeful de presă al lui Orban pentru agenția de presă de stat MTI. Conducta petrolieră Drujba este cea mai lungă din lume, străbătând aproximativ patru mii de kilometri și opt țări, din estul Rusiei și până în Germania. Conducta are o importanță sporită, având în vedere că asigură aprovizionarea cu petrol pentru Belarus, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia și Austria.

Conducta petrolieră a suferit o avarie

Compania maghiară de petrol și gaze MOL a declarat că monitorizează îndeaproape situația de pe conductă și analizează posibilitatea reluării livrărilor. Compania a mai menționat că rezervele strategice de petrol din țară sunt suficiente pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a rafinăriilor în perioada de tranziție până la repararea avariei, relatează Jurnalul.md. Potrivit  postului de televiziune M1, rezervele de petrol ale Ungariei ar fi suficiente pentru o perioadă de trei luni.

Ca urmare a acestor avarii, mai multe țări care se aprovizionează cu petrol prin conducta Drujba s-au sesizat. Petrolul curge în mod normal prin secțiunea poloneză a conductei, a anunțat marți seara operatorul conductei, PERN, după ce presa a relatat că aprovizionarea cu petrol a Ungariei prin intermediul conductei a fost suspendată temporar din cauza unei scăderi a presiunii.

„Nu am informații despre întreruperi, transporturile se desfășoară normal”, a declarat pentru Reuters Karolina Krasinska, purtătoarea de cuvânt a PERN.

Pe de altă parte, livrările de petrol către Slovacia prin conducta Drujba au fost suspendate din motive tehnice de partea ucraineană, a anunțat marți principalul transportator de petrol slovac.

„Motivul suspendării livrărilor nu a fost încă confirmat oficial de către partea ucraineană”, a declarat Transpetrol pentru Reuters, adăugând că așteaptă mai multe informații privind cauza și măsurile ulterioare miercuri.

Două rachete rusești au lovit Polonia

Premierul Viktor Orban a convocat o ședință a Consiliului de Securitate marți seara, din cauza întreruperii aprovizionării cu petrol și a loviturii cu rachete din Polonia, a declarat Bertalan Havasi, șeful de presă al prim-ministrului, potrivit agenției de presă maghiare. Înainte de întâlnire, ministrul Apărării Kristóf Szalay-Bobrovniczky a avut o consultare telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cele două rachete ruse au căzut într-un sat de la granița dintre Rusia și Polonia și au ucis două persoane la impact. Veștile au trezit rapid reacția mai multor lideri internaționali, iscând un val de îngrijorări legat de escaladarea conflictului, având în vedere că Polonia este membră NATO. Ca răspuns, Polonia a invocat articolul 5 al Alianței Nord-Atlantice, acuzând Rusia că dorește să provoace o reacție din partea NATO, care s-a întrunit de urgență la nivel de ambasadori, pentru a lua o decizie cu privire la răspunsul alianței.