Infofinanciar > Lumea la zi > Occidentul derutat de Putin. Moscova arată o atitudine indiferentă față de integrarea Suediei și Finlandei în NATO
Lumea la zi

Occidentul derutat de Putin. Moscova arată o atitudine indiferentă față de integrarea Suediei și Finlandei în NATO

Vladimir Putin
sursa b1tv.ro

„Finlanda și Suedia, precum și alte țări neutre, participă de mulți ani la exercițiile militare ale NATO. De asemenea, alianța ia în considerare teritoriul lor atunci când planifică avansări militare spre est. Deci, în acest sens, probabil că nu există o mare diferență. Să vedem cum este folosit teritoriul lor în practică în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a declarat șeful diplomației ruse.

Vladimir Putin a susținut că dacă această planificare NATO va fi urmată de „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să acționeze în consecință. Liderul de la Kremlin este de părere că reorganizarea NATO este folosită de SUA într-un mod „compulsiv-agresiv”, pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă. Așadar, Kremlinul în nenumărate rânduri a declarat că vor urma „consecințe grave” în cazul în care Finlanda și Suedia vor trece de partea NATO, afirmând că va fi nevoită să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică și a menționat chiar posibilitatea de a folosi arme nucleare în zonă.

Occidentul este derutat

Cu toate acestea, însă, în cadrul unei conferinţe educaţionale organizată de societatea rusă Znanie, la Moscova, Lavrov a vorbit public despre faptul că Rusia nu înţelege de ce Finlanda şi Suedia ar trebui să îşi facă griji în privinţa securităţii lor. 

”Din acest motiv, vedem decizia lor, pe care Washington şi NATO au încercat cu siguranţă să o influenţeze, ca pe o mişcare geopolitică în contextul izolării Rusiei şi al implementării planurilor NATO de a-şi extinde activităţile în regiunea arctică. Nu există ameninţări din partea Rusiei. Aderarea la NATO provine din schimbările în situaţia de securitate din Europa. Dar nu există nicio logică în acest sens”, a precizat Lavrov.

Rusia va avea sub observație modul în care NATO foloseşte teritoriile Finlandei şi Suediei

Tot în cadrul aceleași conferințe, Serghei Lavrov spune că: „ Rusia va observa modul în care NATO foloseşte teritoriile Finlandei şi Suediei şi va trage propriile concluzii după”.

 Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a reiterat marţi ”sprijinul ferm” al Consiliului European cu privire la cererea ambelor ţări de aderare la NATO.