Infofinanciar > Lumea la zi > Misiune încheiată la Azovstal! Cum plănuiește Ucraina să își recupereze cei 260 de soldați care au fost luați de ruși
Lumea la zi

Misiune încheiată la Azovstal! Cum plănuiește Ucraina să își recupereze cei 260 de soldați care au fost luați de ruși

Azovstal - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Încă de pe data de 24 februarie, Ucraina este într-o situație extrem de dificilă. Trebuie să reziste asaltului armatei de la Moscova. Unul dintre locurile de luptă a fost și Azovstal, unde peste 260 de soldați ucrainieni au fost evacuați și preluați de către forțele ruse, fiind duși în zonele pe care Kremlinul le controlează.

În timpul unui mesaj dat la miezul nopții, Volodimir Zelenski a confirmat acțiunea de evacuare, afirmând și că eforturile pentru aducerea oamenilor care au luptat pentru Mariupol nu se vor opri.

În ce stare sunt persoanele evacuate și cum plănuiește Ucraina să-i aducă înapoi

O cincime dintre cei 260 de soldați sunt răniți și au fost duși la spital pentru îngrijiri medicale. Statul Major al Forețelor Armate ale Ucrainei a transmis, prin intermediul unui comunicat, că „misiunea de luptă” din orașul Mariupol a fost oficial încheiată.

În cadrul aceluiași comunicat se precizează și faptul că ordinul pe care l-au primit comandanții din unitățile staționate de la uzina Azovstal este salvarea personalului lor. Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a spus într-un mesaj video mai multe detalii despre operațiunea de evacuare, precizând și faptul că sunt unele forțe din armata ucraineană care rămân la Azovstal.

Conform acesteia: „Cincizeci și trei de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale. Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar.”.

Hanna Maliar spune că se va efectua o „procedură de schimb” în urma căreia oamenii care au fost evacuați de către ruși să fie aduși înapoi. Președintele Volodimir Zelesnki a vorbit și el despre evacuare. Mulțumirile sale au fost către : armata și negociatorii din Ucraina, Națiunile Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Credința ucrainienilor este de neclintit

Conform spuselor șefului de stat ucrainean, țara lui are nevoie de eroi care să fie în viață. Acesta declară, precizează agenția omniapres.md, și că : „Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârșit. O zi grea. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea țării noastre și a poporului nostru.”.

În ciuda faptului că actuala situație este extrem de dificilă și incertă, oamenii din Ucraina încă mai au puterea să spere că, în cele din urmă, țara lor va ieși cu bine din acest război. Această credință a fost sugerată de o fotografie care a ajuns virală, stârnind emoții. Este vorba despre un luptător de Azovstal care stă sub o rază de soare, această intrând printr-o crăpătură din tavan. Acesta stă cu brațele deschise și cu fața către lumină.

Mesajul a fost unul puternic, mai precis acela că lumina va fi mereu cea care va câștiga în fața întunericului.