Infofinanciar > Lumea la zi > O nouă sancțiune împotriva Rusiei! Cea mai mare bancă națională va fi scoasă de SWIFT
Lumea la zi

O nouă sancțiune împotriva Rusiei! Cea mai mare bancă națională va fi scoasă de SWIFT

Sberbank sursa foto GAMINGDEPUTY
Sberbank sursa foto: GAMINGDEPUTY

Comisia Europeană a propus eliminarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, din sistemul internațional de tranzacții și mesagerie SWIFT. Decizia a fost luată în contextul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.

Într-un discurs adresat Parlamentului European de la Strasbourg, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen a spus că „în cele din urmă va dezactiva Sberbank” în ultimul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Tot președintele a făcut trimiteri și la alte bănci rusești că vor avea același parcurs, însă acestea nu au fost numite. POLITICO a raportat că referirile sunt în legătură cu Credit Bank of Moscow și Russian Agricultural Bank.

Eliminarea din Swift a Sberbank

„În al doilea rând, eliminăm din sistemul financiar SWIFT Sberbank – de departe cea mai mare bancă a Rusiei şi alte două bănci importante. Astfel, lovim băncile care sunt critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rus şi în ceea ce priveşte capacitatea lui Putin de a distruge. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global”, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European.

Uniune Europeană a fost mult mai blândă cu sancționarea Sberbank decât Regatul Unit sau SUA din cauza plăților petrolului. Acest lucru s-ar putea schimba la momentul actual deoarece se remarcă o interzicere în masă a petrolului exportat din Rusia. Totodată, Uniunea Europeană și-a luat angajamentul politic de a începe renunțarea la petrol rusesc. 

UE  a lovit 26% din sectorul financiar rus

Conform grupului de reflecție Bruegel și Institutul Peterson pentru Economie Internațională, UE a atins doar 26% din sectorul bancar rus cu sancțiunile în vigoare.

Autorii Joshua Kirschenbaum și Nicolas Véron susțin faptul că Uniunea Europeană ar putea plăti pentru petrol și gaze printr-o singură bancă. Acest lucru oferă spațiu pentru a intensifica sancțiunile împotriva Sberbank și a altor bănci rusești.

O astfel de mișcare nu ar schimba mult impactul asupra economiei Rusiei, ci ar afecta mai mult capacitatea întreprinderilor internaționale de a opera în Rusia și ar înăspri lacunele din sancțiuni.

O sancțiune împotriva izbucnirii războiului din Ucraina

Sberbank a anunțat că se retrage de pe piața europeană, după ce a fost grav afectată de sancțiunile financiare decise de occidentali în urma invaziei militare din Ucraina. Într-un comunicat, citat de agențiile de presă, conducerea băncii se plânge că a notat retrageri neobișnuite din depozite și că au primit amenințări referitor la securitatea angajaților și filialelor.

Ce este Sberbank?

Sberbank este cea mai mare bancă de stat din Rusia. Banca are o capitalizare de 54 de miliarde de dolari și controlează circa un sfert din activele bancare din Rusia. În iunie 2011, Sberbank a semnat un memorandum cu Volksbank Internațional pentru a cumpăra unitățile dn Europa de Est ale grupului austriac.

Invazia Rusiei în Ucraina

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. Se marchează o escaladare abruptă a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014, în urma Revoluției ucrainiene a demnității. Invazia a provocat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.