Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană vrea excluderea din SWIFT a două noi bănci rusești
Lumea la zi

Comisia Europeană vrea excluderea din SWIFT a două noi bănci rusești

sanctiuni Rusia sursa foto afaceri.news
sursa foto afaceri.news

Uniunea Europeană se pregătește să propună excluderea din sistemul de plăți internaționale SWIFT a două noi bănci rusești. Conform publicației Politico, informația a fost confirmată de 4 diplomați europeni.

Comisia Europeană se pregătește să propună excluderea din SWIFT a Băncii de Credit a Moscovei și a Băncii Agricole din Rusia, două dintre cele mai importante instituții financiar-bancare din Rusia. Rolul acestor sancțiuni este de a ataca din nou exporturile rusești care au scăzut cu 70% de la începutul războiului.

Totodată, pe lângă problemele pe care Moscova le-ar putea întâmpina în materie de siguranță alimentară, deja se preconizează o criză a electronicelor dar și a echipamentelor pentru avioane. Ursula von der Leyen a declarat că 700 de aeronave rusești și-au pierdut licențele de zbor din cauza lipsei actualizării de software sau de piese.

Europa vânează marea bancă rusească

Președintele Comisiei Europene a transmis că sancțiunile către Sberbank, bancă rusească deținută de către stat, vor continua. Sberbank este responsabilă de 37% din operațiunile bancare la nivel național.

Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei urmează să fie adoptat. El va include și un embargo pentru industria petrolului, în contextul în care unele state membre și-ar dori să renunțe la importurile de țiței rusesc până la sfârșitul anului 2022. Până acum nu a avut loc o stopare completă deoarece oficialii europeni iau în calcul impactul pe care această decizie l-ar avea asupra pieței internaționale de petrol. La momentul actual cel mai vocal critic european al acestor sancțiuni din domeniul energetic este Ungaria.

Mai multe detalii despre acest nou pachet de sancțiuni urmează să fie anunțate de Comisia Europeană în cursul zilei de miercuri. „Al șaselea pachet de sancțiuni va veni în curând. Lucrăm intens la asta. Lucrăm din greu nu numai pentru a scăpa de cărbune, așa cum am făcut deja, dar lucrăm și pe tema petrolului” a declarat Ursula von der Leyen săptămâna trecută.  

Sursele Politico au indicat faptul că noul pachet de sancțiuni va include și o nouă listă de persoane fizice. Până acum sute de ruși au fost incluși în aceste sancțiuni, de la Vladimir Putin până la Roman Abramovich, sute de membri ai Parlamentului, membri ai Consiliului Național de Securitate sau oligarhi.

Uniunea Europeană a interzis orice transfer de tehnologie de ultimă oră către Rusia prin pachetele anterioare de sancțiuni, alături de tehnologie de transport, de extracție a țițeiului, echipamente din industria energetică, bunuri de lux, etc.

Din august 2022 Uniunea Europeană nu va mai putea cumpără nici cărbune din Rusia, alături de multe alte resurse naturale.