Infofinanciar > Lumea la zi > Exod! 4,9 milioane de ucraineni și-au părăsit țara
Lumea la zi

Exod! 4,9 milioane de ucraineni și-au părăsit țara

Exod! 4,9 milioane de ucraineni și-au părăsit țara
Foto: cvlpress.ro

Aceasta este cifra pe care o estimează ONU, în cele 54 de zile de la începutul invaziei ruse. Mai precis, este vorba despre 4.934.415 de refugiați. Printre aceștia se numără și 215.000 de cetăţeni străini, care de regulă sunt studenţi sau lucrători angajați în Ucraina.

Circa 90% din cei care au plecat din Ucraina din 24 februarie, când Rusia a declanşat războiul, sunt femei sau copii.

Emigrație impusă

Potrivit ONU, în Ucraina există şi 7,1 milioane de strămutaţi. Două treimi din copiii ucraineni se află în această situaţie, fie că sunt îl locurile mai puțin fierbinți din Ucraina, fie au ajuns în străinătate. Înaintea războiului, populaţia Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile din est unde secesioniştii pro-ruşi au proclamat independenţa a două aşa-zise republici, Doneţk şi Lugansk.

Până acum, Polonia a primit cei mai mulţi refugiaţi: aproape 2,8 milioane. De asemenea, în România au ajuns până 743.880 de refugiaţi, din care unii prin Republica Moldova, unde au intrat 423.852 de ucraineni. La rândul lor,  Ungaria a înregistrat 461.539 de ucraineni, Slovacia 337.311, iar Belarus 23.469.

De cealaltă parte, UNHCR a consemnat şi un număr de 522.404 refugiaţi din Ucraina în Rusia, respectiv 105.000 din Doneţk şi Lugansk.

Prințul Charles se implică

În vreme ce guvernul condus de Boris Johnson este aspru criticat pentru complexitatea paşilor pe care trebuie să-i parcurgă refugiaţii ucraineni pentru a se alătura rudelor din Marea Britanie, prințul Charles a făcut câteva declarații care nu lasă loc de interpretare.

„În ultimii ani, am avut inima zdrobită de suferinţele victimelor nevinovate ale conflictelor sau persecuţiilor, unele dintre care le-am întâlnit şi care mi-au spus poveşti tragice deoarece au fost forţate să-şi părăsească ţara şi să caute adăpost departe de casă”, a spus el.

„Însă, în mijlocul acestei tristeţi şi inumanităţi, a fost extrem de emoţionant să văd cât de mulţi oameni sunt dispuşi să-şi deschidă casele pentru cei aflaţi în nevoie şi cum şi-au oferit timpul şi resursele pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu o astfel de tristeţe distrugătoare şi cu o asemenea durere”, a mai adăugat prințul Charles.