Infofinanciar > Info > Acasă ni s-a zis să nu luăm nimic de la ruși! Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancțiuni
Info

Acasă ni s-a zis să nu luăm nimic de la ruși! Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancțiuni

embargo petrolier - sursa foto - defapt.ro
embargo petrolier - sursa foto - defapt.ro

Uniunea Europeană pregătește un proiect de embargo petrolier. Mai precis, din cauza situației actuale, Statele memebre vor să limiteze cât mai mult contactul și dependența față de Rusia. Proiectul prevede faptul că se dorește o oprire progresivă a achizițiilor europene pe o perioadă cuprinsă între 6 și 8 luni.

Acest nou set de sancțiuni împotriva Rusiei are, ca și celelalte, oprirea finanțării statului rus, aflat în război cu Ucraina, conform Agerpres. De la aplicare acestui act de stopare a achizițiilor din Rusia sunt scutite Ungaria și Slovacia. Aceste două țări nu beneficiază de o ieșire la mare și sunt absolut dependente de transporturile de petrol de la ruși. Conform unui oficial european, Ungaria și Slovacia sunt scutite de implementarea embargoului până în anul 2023.

Dificultatea implementării embargoului

În această situație, Bulgaria și Cehia doresc să fie și ele absolvite de adoptarea embargoului. Premierul Bulgariei, Kiril Petkov face și un avertisment în această direcție : ,,Sunt ţări care nu vor putea rezista.”. Motivul principal este dependența aproape totală a Bulgariei pentru petrolul din Rusia.

Situația este destul de delicată, pentru că, în mod firesc, mai multe state membre vor dori scutiri de la interzicerea totală a petrolului rusesc, mai ales cele care depind într-o mai mare măsură de el. Astfel, un oficial european afirmă că va trebui găsit un set de soluții potrivite, pentru a nu se crea o stare de „contaminare”.

Dată fiind dificultatea situației, Robert Habeck, ministrul german al energiei, nu este convins de faptul că adoptarea propunerii de embargo se poate realiza până la finalul acestei săptămâni. Același om politic mai spune: „Este necesară unanimitatea, nimic nu este garantat. Fiecare nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este mai greu de adoptat deoarece impune fiecărui stat membru alegeri politice.”.

În cazul Ungariei, conform lui Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, 65% din totalul de petrol și 85% din gaz sunt luate din Rusia.

Josep Borell, șeful diplomației europene, indciă felul în care stau lucrurile în ceea ce privește exportul de petrol al Rusiei către Uniunea Europeană. Două treimi din petrolul rusesc sunt trimise către UE, iar în 2021, gruparea politoco-economică achiziționat 30 % din țiței și 15 % din produsele petroliere de la Rusia. Vorbind în bani, aceste achiziție a costat 80 de miliarde de dolari.

Acest set de reguli împotriva Rusiei conține și restricții de ordin bancar. Altfel spus, înlăturarea băncilor rusești din sistemul Swift și punerea pe lista neagră cu personaje interzise în Uniunea Europeană a celor care dezinformează și fac propagandă. Deja 7 bănci din Rusia au fost excluse din Swift. Sberbank este cea mai mare bancă din Rusia, însumând un total de 37% din piață și se află pe lista de instituții bancare ce vor fi excluse, conform mai multor surse diplomatice.