Infofinanciar > Info > O nouă minivacanță de trei zile în 2022 pentru români! Când va fi aceasta
Info

O nouă minivacanță de trei zile în 2022 pentru români! Când va fi aceasta

sursa BZI.ro
sursa BZI.ro

Vești bune pentru toți salariații români, fie că lucrează la stat sau la privat angajatul în luna iunie primește liber datorită sărbătorii de Rusalii care urmează. 

Luna iunie aduce multe zile libere, minivacanța de Rusalii nu este singura care oferă o portiță de relaxare românilor, deasemenea, ziua de 1 Iunie, declarată ziua copilului va fi zi liberă de la stat. 

Așadar, ziua de 12 iunie va fi liberă cu ocazia sărbătorii primei zi de Rusalii, 13 iunie este a doua zi de Rusalii care va fi considerată, de asemenea, liberă. Ziua de 12 iunie pică duminică, în timp ce ziua de 13 iunie pică în timpul săptămânii, respectiv ziua de luni. 

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. 

Zilele libere care urmeză anul acesta sunt următoarele:

      1 iunie(miercuri)- Ziua Copilului;

     12 iunie şi 13 iunie(duminică şi luni)- Prima şi a doua zi de Rusalii;

     15 august(luni)- Adormirea Maicii Domnului;

     30 noiembrie(miercuri)- Sfântul Andrei;

     1 decembrie(joi)- Ziua Naţională a României;

    25 decembrie şi 26 decembrie(duminică şi luni)- Crăciunul