Infofinanciar > Info > Salariul minim poate crește. Câți bani ar putea primi în plus peste 1 milion de români?
Info

Salariul minim poate crește. Câți bani ar putea primi în plus peste 1 milion de români?

Salariu minim sursa foto Playtech.ro
Salariu minim sursa foto: Playtech.ro

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, firmele și angajatorii privați vor putea crește salariul minim cu aproximativ 200 de lei în mod voluntar. Această sumă este scutită de la plata impozitului și contribuțiilor la stat, conform unui proiect de ordonanță de urgență emis, miercuri, de Ministerul Finanțelor.

Această măsură de majorare a salariului minim face parte din programul „Sprijin pentru România”. Trebuie să primească aprobarea Guvernului, după care să fie publicată în Monitorul Oficial.

Angajatorii vor fi scutiți de plata impozitelor

Ministerul Finanțelor propune neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor la stat obligatorii a sumei de 200 de lei lunar. Suma reprezintă venituri din salarii și asimilate salariilor pentru creșterea voluntară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut în contractul individual de muncă.

 „Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecințelor sociale negative cauzate de creșterea prețurilor, a declarat Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

La ce sumă va ajunge salariul minim pe economie în 2022?

De la 1 iunie 2022, sumei de 2,550 de lei, care reprezintă salariul minim pe economie la momentul actual, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021 se vor adăuga cei 200 de lei care nu sunt impozabili, ajungându-se la suma de 2,750 lei lunar.

De această măsură vor beneficia inclusiv persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, care se vor încadra la nivelul salariului de bază lunar brut stabilit conform contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri.

Ce prevede actul normativ?

Prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări ale Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Acestea sunt necesare pentru reglementarea obligației de raportate de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice. Informațiile sunt referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul plătește expeditorului, prin intermediul rețelei  poștale, contravaloarea bunului livrat.

Se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul online, susține Ministerul Finanațeor despre această nouă măsură.

Anul trecut, România avea 1,290,000 de salariați care primeau salariul minim brut garantat în plata de 2,300 de lei, aceștia neavând studii superioare. În cazul persoanelor cu studii superioare, salariul minim brut era de 2,350 de lei, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.