Infofinanciar > Lumea la zi > România va plăti despăgubiri supraviețuitorilor holocaustului. Acordul cu sumele de bani urmează să fie semnat
Lumea la zi

România va plăti despăgubiri supraviețuitorilor holocaustului. Acordul cu sumele de bani urmează să fie semnat

Muzeul Auschwitz, holocaust, sursă foto dreamstime
Muzeul Auschwitz, holocaust, sursă foto dreamstime

După mai bine de 80 de ani de la începutul Holocaustului, guvernul român va recunoaște documentele israeliene care atestă că un supraviețuitor a fost pe teritoriul României în timpul Holocaustului.

Acord între România și Israel

În urma acordului încheiat între guvernele României și Israelului, Româna va plăti despăgubiri în valoare de 745 de dolari pe lună supraviețuitorilor români ai Holocaustului pentru tot restul vieții. 

Acordul va fi semnat zilele următoare, acord prin care România se obligă să recunoască documentele israeliene furnizate de Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului din Ministerul Egalității Sociale. Aceste documente arată că un supraviețuitor a fost pe teritoriul românesc în timpul Holocaustului. Ministerul a declarat faptul că negocierile cu privire la acest acord s-au desfășurat pe mai multe luni de zile, informează publicația Haaretz

În prezent, nu se recunosc documente israeliene

La momentul actual, guvernul român nu recunoaște documentele din Israel, supraviețuitorii fiind obligați să prezinte documente oficiale românești sau să le obțină din arhivele din România.

Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului estimează că aproximativ 15.000 de supraviețuitori români vor fi eligibili pentru a primi această despăgubire , care va varia între 450 și 750 de dolari lunar, în funcție de timpul petrecut de supraviețuitor în România între anii 1940-1945.

Acum vor fi eligibili pentru a primi despăgubirea de la guvernul român și supraviețuitorii care sunt sau nu cetățeni români. De asemenea, aceștia primesc despăgubiri și din partea țărilor Israel și Germania.

Acest acord va fi aplicat și celor 1,200 de supraviețuitori din București care au emigrat în Israel după 1 octombrie 1953, care până acum erau eligibili doar pentru o bursă anuală, care a înregistrat și o creștere la 740 de dolari ( 2,500 de shekeli).

Despăgubiri din partea guvernului german

Prevederile acordului nu includ și supraviețuitorii Ghetoului din București, deoarece acesta a fost recunoscut în noiembrie 2021 ca un „ghetou deschis” de către Germania. Supraviețuitorii sunt recompensați de către guvernul german. Desemnarea germană a Bucureștiului a determinat acordarea unei burse lunare de 600 de euro.

Supraviețuitorii români au acum dreptul la plăți din partea Conferinței în ceea ce privește revendicările materiale evreiești împotriva Germaniei, cunoscută sub numele de Conferința de revendicare. Aceștia primesc despăgubiri și din partea guvernului israelian, plăți ce ajung până la 3,500 de euro ( 11,729 de shekeli) lunar. Acestea se acordă în funcție de starea și situația financiară  supraviețuitorilor. Plata poate fi retroactivă de la 1 iulie 1991 și se adaugă unei plăți de despăgubire între 44,000 de euro și 60,000 de euro. De asemenea, la aceste sume au dreptul și văduvele și moștenitorii supraviețuitorilor.

În ianuarie 2022, Claims Conference a anunțat că 6,500 de supraviețuitori francezi sau români ai asediului de la Leningrad vor primi acum o bursă lunară de 375 de euro. Aproximativ 2,000 dintre acești supraviețuitori trăiesc în Israel.