Infofinanciar > Info > Kyiv Post: De ce se agită toată lumea când vine vorba de uraniul sărăcit?
Info

Kyiv Post: De ce se agită toată lumea când vine vorba de uraniul sărăcit?

mortier
Foto: defense.ro

Utilizarea uraniului sărăcit în muniții nu este o noutate, dar ultimele titluri sugerează că utilizarea sa va fi apocaliptică. Iată tot ce trebuie să știți.

Ministrul britanic de stat pentru apărare, Annabel Goldie, a confirmat că Marea Britanie va furniza Ucrainei muniție perforantă cu uraniu sărăcit (DU) pentru blindaje.

Arme ce folosesc DU

„Alături de… o escadrilă de tancuri de luptă principale Challenger 2 pentru Ucraina, vom furniza muniție, inclusiv gloanțe de perforare a blindajului care conțin uraniu sărăcit”, a raportat Goldie ca răspuns la o întrebare parlamentară scrisă din partea unui membru al Camerei Lorzilor.

„Astfel de gloanțe sunt foarte eficiente în înfrângerea tancurilor și vehiculelor blindate moderne”.

În replică, președintele rus Vladimir Putin a declarat reporterilor după întâlnirea cu omologul chinez Xi Jinping: „(Marea Britanie) a anunțat nu doar furnizarea de tancuri către Ucraina, ci și de obuze cu uraniu sărăcit.”

„Aș dori să remarc că, dacă toate acestea se vor întâmpla, atunci Rusia va trebui să răspundă în consecință… Occidentul colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară.”, a mai avertizat liderul rus.

Ministerul britanic al Apărării (MoD) a declarat că afirmația lui Putin „încearcă în mod deliberat să dezinformeze” populația cu privire la natura muniției cu uraniu densificat.

Materialul a fost folosit atât în muniție, cât și în blindajul tancurilor timp de decenii de către Marea Britanie, SUA și Rusia. „Este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele sau capacitățile nucleare”, se arată în declarația Ministerului Apărării.

Muniția cu DU este disponibilă în muniția de calibru mare pentru tancuri, așa cum este cea trasă de tancurile de luptă principale Challenger din Marea Britanie, Abrams din SUA și T80/90 din Rusia, dar și ca muniție de tun, cum ar fi tunul cu lanț de 25 mm Bradley „Bushmaster”.
Statele Unite au indicat că nu vor furniza muniție cu DU Ucrainei.

Coaliția Internațională pentru Interzicerea Armelor cu Uraniu (ICBUW) a raportat în iulie 2022 că Rusia și-a mărit producția de muniție cu DU și că modernizează în mod activ tancurile învechite pentru a le face capabile să tragă cu aceasta.

Ce este uraniul sărăcit (DU)?

Uraniul se găsește în cantități infime în toate rocile și solurile, în apă și în aer, precum și în materialele fabricate din substanțe naturale. Este un metal reactiv și, prin urmare, nu este prezent ca uraniu liber în mediul înconjurător.

Pentru a produce combustibil pentru reactoarele nucleare și pentru armele nucleare, uraniul trebuie „îmbogățit” prin creșterea nivelului izotopului de uraniu 235, care este responsabil pentru fisiunea nucleară.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al îmbogățirii uraniului natural pentru a produce combustibil nuclear. Acesta este mult mai puțin radioactiv decât uraniul natural, deoarece conține mai puțin material fisionabil.

Uraniul este un metal extrem de dens, de 1,7 ori mai dens decât plumbul, ceea ce se pretează la utilizări în care o masă mare într-un volum mic este avantajoasă. Printre utilizările sale se numără materialul de ecranare în reactoarele nucleare, contragreutățile din avioane, precum și utilizarea sa în muniții.

De ce se utilizează DU în muniție?

Este atractiv din punct de vedere militar, deoarece există în cantități mari. În 1998, SUA dețineau aproximativ 500.000 de tone de uraniu sărăcit în depozite.

DU și alte materiale dense, cum ar fi tungstenul, sunt atractive ca elemente de penetrare a tancurilor și a altor vehicule blindate. Tragând cu mare viteză, impulsul și traiectoria sa dreaptă îl fac aproape imposibil de oprit.

DU are o penetrare mai mare a țintelor decât tungstenul și este piroforic. În momentul în care un penetrant cu DU lovește o țintă, temperatura suprafeței sale crește dramatic, suprafața se topește și se desprinde, ceea ce menține vârful ascuțit și previne efectul de ciupercă care apare la tungsten.

Pe măsură ce DU penetrează vehiculul-țintă, fulgii de fragmente în flăcări vor sfărâma tot ce se află în interiorul rezervorului și vor aprinde combustibilul și muniția vehiculului; acest lucru este cunoscut sub numele de „eficacitate în spatele țintei”.

Este DU o amenințare pentru sănătate și mediu?

DU este un metal greu și, la fel ca alte metale grele, cum ar fi mercurul, plumbul și tungstenul, este toxic din punct de vedere chimic dacă este ingerat în doze mari. DU care rămâne în afara corpului nu este dăunător. Cu toate acestea, după ce a fost tras și „gătit” în timpul unui atac, poate reprezenta un pericol pe termen lung pentru sănătatea personalului dacă fragmente de DU sau particule asemănătoare prafului pătrund în organism prin răni sau dacă sunt inhalate.

Cum rămâne cu riscul de radiații de la DU?

În majoritatea scenariilor de expunere, riscul de radiații este neglijabil. DU este cu 40% mai puțin radioactiv decât uraniul natural. Majoritatea radiațiilor pe care le produce, particule alfa și beta, sunt blocate de piele sau de îmbrăcămintea normală. Cantitatea de raze gamma foarte penetrante emise de uraniul sărăcit este foarte mică. Astfel, uraniul sărăcit nu se adaugă în mod semnificativ la radiațiile de fond cu care ne confruntăm în fiecare zi, potrivit kyivpost.com.