Infofinanciar > Lumea la zi > Canada înarmează Ucraina cu blindate Brem Bergepanzer. Vehiculele ajută la recuperarea tancurilor avariate
Lumea la zi

Canada înarmează Ucraina cu blindate Brem Bergepanzer. Vehiculele ajută la recuperarea tancurilor avariate

Brem3
Sursa foto: unian.net

Canada va trimite un nou lot de ajutor militar Kievului, ca parte a sprijinului său pentru Ucraina. Un sistem care iese în evidență în proaspătul pachet de ajutor este vehiculul blindat de recuperare Brem Bergepanzer-3, bazat pe tancul ‘Leopard-2’.

Ministrul canadian al Apărării Naționale, Anita Anand, a postat recent pe contul său oficial de Twitter un videoclip care arată încărcarea avionului cargo ucrainean AN-124 Ruslan cu blindate de recuperare Brem Bergepanzer-3,.

Ministrul nu a precizat numele sistemului care este trimis în Ucraina. Cu toate acestea, observatorii militari s-au grăbit să identifice vehiculul blindat ca fiind Bergepanzer 3, care este un proiect combinat germano-olandez bazat pe tancul Leopard 2.

Bergepanzer 3 este un tip de vehicul de sprijin de luptă care poate fi folosit pentru o varietate de roluri, inclusiv pentru a muta luptătorii în prima linie de luptă, salvarea răniților, înlăturarea barierelor și multe altele.

Ajutor militar consistent din partea Canadei

Săptămâna aceasta, Canada a declarat că va furniza Ucrainei 12 rachete antiaeriene din stocul Forțelor Armate Canadiene (CAF), precum și aproximativ 8.000 de obuze de 155 mm pentru a sprijini sistemele de apărare aeriană.

Ottawa va livra, de asemenea, peste 1.800 de proiectile de antrenament pentru tancuri de 105 mm pentru a completa tancurile Leopard 1 pe care Danemarca, Germania și Olanda le furnizează Kievului.

Anita Anand a mai anunțat recent că armata canadiană a început să trimită tancurile de luptă principale Leopard 2 suplimentare pe care a promis că le va furniza la sfârșitul lunii februarie. În total, opt tancuri Leopard 2 au fost promise de guvernul canadian Ucrainei.

Dintre acestea, cel puțin patru tancuri Leopard-2 au fost deja transportate în Polonia, unde o echipă a Forțelor Armate Canadiene (CAF) îi antrenează pe soldații ucraineni pentru a le opera.

Ce poate face Brem Bergepanzer-3

Vehiculul blindat de recuperare Bergepanzer 3 se bazează pe șasiul tancului de luptă principal Leopard 2. Primele vehicule au fost livrate forțelor militare olandeze și germane de către Krupp MaK la 4 august 1992. De atunci, peste 200 de vehicule produse în serie și un număr comparabil de kituri de recuperare (adică echipamente de recuperare pentru diferite tipuri de șasiuri de tancuri de luptă) și-au demonstrat eficiența în timpul misiunilor de sprijin în luptă și în cazul ajutoarelor în caz de dezastre.

Bergepanzer 3 este echipat cu o macara, un troliu și un buldozer montat în partea din față. Sarcina principală a acestui vehicul este salvarea tancurilor de luptă principale și a altor vehicule cu șenile care au fost distruse, răsturnate sau inundate. În plus, oferă servicii de întreținere sau le remorchează la facilități de întreținere. Vehiculele care sunt avariate, blocate, scufundate sau răsturnate sunt recuperate cu ajutorul troliului principal al Bergepanzer 3.

Vehiculul transportă o mitralieră de 7,62 mm pentru autoapărare și 16 lansatoare de grenade. Echipajul este protejat de un sistem NBC și de un sistem automat de stingere a incendiilor din vehicul.

În condițiile în care Ucraina a primit deja MBT-uri Leopard-2 de la aliații NATO, iar trupele rusești sunt atente la modul în care aceste mașini de război ar putea fi rapid obliterate, primirea unor vehicule blindate de recuperare bazate pe tancul Leopard-2 ar putea fi extrem de utilă pentru trupele terestre în dificultate ale Kievului, conform datelor eurasiantimes.com.