Infofinanciar > Lumea la zi > Avioanele de luptă F-35 creează un „mare impact” în războiul din Ucraina. Lecții pentru viitoarele războaie
Lumea la zi

Avioanele de luptă F-35 creează un „mare impact” în războiul din Ucraina. Lecții pentru viitoarele războaie

Avioane F-35 - sursa foto - lifenews.ro
sursa foto: lifenews.ro

După invazia Rusiei în Ucraina, avionul de luptă F-35 Lightning II s-a dovedit a fi un atu valoros pentru Forțele Aeriene americane deasupra Europei de Est, potrivit Air Force Times. 

În timpul fazei inițiale a războiului dintre Rusia și Ucraina, forțele aeriene americane au trimis primele unități F-35A pentru a sprijini NATO. Escadrila de vânătoare 388 din serviciul activ și Escadrila de vânătoare 419 din Rezerva Forțelor Aeriene au fost desfășurate la baza aeriană Spangdahlem din Germania între februarie și mai 2022. 

Obiectivul misiunii lor a fost de a colecta date electronice de la rachetele sol-aer și de la aeronavele prezente în Europa de Est pentru a crea o hartă care să ajute operațiunile NATO, potrivit Times.    

În plus, dacă conflictul se extinde în țările NATO, datele colectate ar putea fi folosite pentru a oferi sprijin militar. 

Aviatorii americani s-au concentrat pe lecțiile dobândite prin experiențele lor 

Una dintre principalele concluzii din timpul desfășurării a fost flexibilitatea și adaptabilitatea F-35. Aceste caracteristici au permis ca aeronava să fie utilizată în „angajarea agilă în luptă”, sau în operațiuni de luptă cu întoarcere rapidă în diverse regiuni, cu personal minim. 

Cu toate acestea, s-a observat, de asemenea, că este nevoie de mai mult personal pentru echipajele schelet în timpul operațiunilor distribuite în diferite locații.  

Raportul mai arată că paleta de piese de schimb era prea voluminoasă, ceea ce a determinat echipajele să dezvolte pachete mai ușoare, modulare. În plus, piloții de F-35 au fost instruiți să își realimenteze singuri avioanele și să efectueze inspecții ale motoarelor în situații de urgență, îmbunătățindu-și abilitățile de rezolvare a problemelor. 

Capacitatea F-35 de a se conecta cu alte avioane NATO a fost lăudată ca fiind o realizare semnificativă pentru alianță. Lockheed Martin anticipează că, până în 2030, peste 400 de avioane F-35 vor fi staționate în Europa, ceea ce îl va face principalul avion de luptă în orice conflict regional viitor. 

Colonelul Craig Andrle, comandantul Escadrilei 388 de avioane de vânătoare, a declarat că aceștia nu au trecut granițele și nici nu s-au implicat în vreo activitate ostilă. „Dar avionul simte mereu, adună informații. Și făcea acest lucru foarte, foarte bine”, a adăugat Andrle. 

Misiunea a permis forțelor aeriene americane să își perfecționeze strategia recent adoptată de a desfășura rapid resurse atunci când este necesar. În plus, a demonstrat progresele înregistrate de F-35 în comunicarea cu forța comună și adaptarea rapidă la pericole neprevăzute.  

Cu toate acestea, a oferit, de asemenea, noi informații cu privire la ceea ce le lipsește în prezent avioanelor, armata avertizând cu privire la potențiale conflicte viitoare cu China sau Rusia.  

Avionul de luptă F-35 poate contracara și elimina apărarea aeriană care ar putea amenința avioanele aliate, creând o cale sigură pentru ca alte aeronave să pătrundă pe teritoriul inamic. În plus, avionul poate detecta și analiza emisiile electronice de la radarele din apropiere, creând o imagine completă a forțelor prietene și inamice din zonă.  

În timpul desfășurării în Europa, aviatorii au observat aceste amenințări în Ucraina și Kaliningrad, provincia rusă situată între Lituania și Polonia. Avioanele F-35 au putut localiza și identifica amplasamente de rachete sol-aer, furnizând informații valoroase pentru restul coaliției, a declarat Andrle.   

Veteranul Forțelor Aeriene indiene și expertul militar Vijainder K. Thakur declarase anterior pentru EurAsian Times că cel mai probabil F-35 colecta informații despre sistemele de apărare aeriană și radarele rusești (și împărtășea informații pentru lovituri de precizie asupra armatei rusești). 

El a adăugat că F-35 are senzori optici și senzori RF pasivi remarcabili care îi permit să descopere ținte la sol. Aceștia pot transmite informații despre ținte către avioanele de vânătoare desfășurate în avans care acționează ca camioane de armament. 

Cu alte cuvinte, un F-35 desfășurat deasupra Poloniei ar putea transmite date de țintire către avioanele de luptă ucrainene MiG-29 care operează deasupra Ucrainei. F-35 ar îndeplini rolul unui senzor invizibil care operează în siguranța spațiului aerian polonez. 

388th Fighter Wing 

388th Fighter Wing a fost prima unitate operațională care a desfășurat avionul de vânătoare F-35 și are un personal cu o mare experiență, care lucrează de ani de zile în cadrul programului.  

Cu toate acestea, unitatea sprijină și alte unități F-35, ceea ce a dus la pierderea celor mai experimentați aviatori ai săi. Prin urmare, corpul de piloți este mai tânăr decât se dorește, dar noua generație de piloți pricepuți la tehnologie beneficiază de capacitățile avansate ale F-35.  

De asemenea, piloții au solicitat mai multe simulatoare și au pledat pentru noi tehnologii în poligoanele de antrenament pentru a se pregăti mai bine pentru potențiale amenințări din partea Chinei sau a Rusiei.  

Desfășurarea europeană a evidențiat importanța de a avea acces la simulatoare de zbor și de întreținere în întreaga lume pentru a menține echipajele actualizate. 

Escadrila de luptă 388 plănuiește să își actualizeze avioanele F-35 cu remedieri pentru a preveni o potențială problemă de vibrație a motorului care a provocat un accident cu F-35B în Texas în decembrie. Cu toate acestea, această problemă nu a afectat niciunul dintre avioanele lor. 

Unitatea speră să primească două actualizări hardware și software, Technology Refresh 3 (TR3) și Block 4, de la Lockheed Martin.  

TR-3 ar trebui să fie livrat în acest an, în timp ce Block 4 nu este programat decât peste cinci ani. Aceste actualizări vor permite F-35 să transporte o varietate de arme și sisteme de apărare avansate, necesare pentru viitoarele scenarii de luptă, potrivit EurAsian Times. 

Cunoștințele și perspectivele dobândite în urma desfășurării vor fi probabil folosite pentru a dezvolta abordări și metode îmbunătățite pentru a maximiza performanța și eficiența avionului de luptă F-35 în misiunile viitoare.