Infofinanciar > Lumea la zi > Noi detalii ies la iveală din documentele secrete ale Pentagonului. China vrea să înceapă o acțiune de spionaj cu drone supersonice
Lumea la zi

Noi detalii ies la iveală din documentele secrete ale Pentagonului. China vrea să înceapă o acțiune de spionaj cu drone supersonice

drone china taiwan sursa foto ndtv.com
Sursa foto: ndtv.com

Potrivit unui document secret al National Geospital-Intelligence Agency, armata chineză ar putea începe desfășurarea unei acțiuni de spionaj cu drone de mare altitudine, care se poate deplasa de cel puțin trei ori mai rapid decât sunetul. 

Documentul secret, care nu a putut fi confirmat sau verificat, ar prezenta imagini din satelit datate din 9 august 2022, care prezintă două drone de recunoaștere și spionaj WZ-8, aflate la o bază aeriană din estul Chinei, situată la aproximativ 560 de kilometri în interiorul Shanghaiului. Acest model de drone sunt echipate cu motoare de reacție, ce ar putea să le propulseze cu o viteză ce depășește viteza sunetului. 

Ce au notat americanii în documentul secret care a fost divulgat 

În evaluarea americană ajunsă să fie publicată în spațiul public după scurgerea de informații a Pentagonului, Armata Populară de Eliberare (PLA) a creat „aproape sigur” prima unitate de vehicule aeriene fără pilot la baza din Shanghai, aflată în subordinea Comandamentului Teatrului de Est. 

Teatrul de Est este o ramură a armatei chineze responsabilă de asigurarea respectării revendicărilor de suveranitate chineză asupra Taiwanului. Până în acest moment, departamentul american al Apărării nu a publicat un răspuns la solicitarea de comentarii transmisă, astfel încât acuzațiile să poate fi clarificate. De asemenea, nici guvernul Chinei nu a putut fi contactat pentru mai multe informații. 

Potrivit Washington Post, evaluarea programului a fost obținută plecând de la o serie de imagini din fișierele clasificate care au fost publicate pe rețeaua de socializare Discord în urma scurgerii de informații. Sursa imaginilor ar fi un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, Jack Teixeira, care a fost arestat joia trecută, pe data de 13 aprilie 2023. 

Arestul preventiv al autorului scurgerilor de informații clasificate 

Tânărul de 21 de ani, americanul Jack Douglas Texeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts a fost arestat joi de FBI în legătură cu scurgerea de documente clasificate care au fost postate online, potrivit Digi24.

Teixeira a fost arestat în Massachusetts fără incidente și va fi pus sub acuzare la tribunalul federal din Statele Unite. „Această anchetă este în curs de desfășurare. Vom împărtăși mai multe informații la momentul potrivit”, a declarat procurorul general, refuzând să răspundă la întrebări. 

FBI a precizat într-un comunicat că l-a luat în custodie pe Teixeira „la o reședință din North Dighton, Massachusetts, pentru presupusa sa implicare în scurgerea de documente clasificate ale guvernului și armatei americane”. 

Documentele postate pe rețelele de socializare, dintre care unele au fost obținute de CNN, includeau evaluări detaliate ale serviciilor de informații, atât ale aliaților, cât și ale adversarilor, inclusiv cu privire la stadiul războiului din Ucraina și la provocările cu care se confruntă Kievul și Moscova, în condițiile în care războiul pare blocat într-un punct mort.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.