Infofinanciar > Lumea la zi > Jack Teixeira, pus oficial sub acuzare pentru scurgerea de informații secrete din Pentagon. Riscă 10 ani de închisoare
Lumea la zi

Jack Teixeira, pus oficial sub acuzare pentru scurgerea de informații secrete din Pentagon. Riscă 10 ani de închisoare

Jack Teixeira, tânărul acuzat că a făcut publice documente secrete ale Pentagonului
sursa foto: Sky News

Jack Teixeira, tânărul de doar 21 de ani considerat responsabil pentru scurgerea de informații secrete din Pentagon a fost pus oficial sub acuzare vineri, 14 aprilie, de un tribunal din Boston, transmite Sky News. Familia a plâns în timp ce Teixeira se afla în fața judecătorului. Oficialul i-a explicat acuzațiile care i se aduc – care, dacă vor fi dovedite, sunt pasibile de o pedeapsă potențială de 10 ani de închisoare.

Teixeira a stat în instanță doar 18 minute înainte de a fi încătușat din nou și arestat preventiv până la audierea pentru cauțiune de miercurea viitoare. Un document recent desecretizat de instanță arată că FBI a intervievat luni un membru al unui grup privat de chat online, ceea ce i-a condus la arestarea lui Teixeira.

El a fost acuzat de sustragerea și păstrarea neautorizată a unor documente și materiale clasificate. Judecătorul spune că se califică pentru un avocat din oficiu. Teixeira a fost arestat joi de agenți tactici înarmați până-n dinți, după o anchetă penală de o săptămână privind divulgarea online a unor documente guvernamentale extrem de sensibile.

Documentele clasificate de Pentagon variază de la pozițiile militare ucrainene până la circumstanțele în care Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare. Documentele nu au fost autentificate individual de către oficialii americani.

Suspectul de divulgare a informațiilor „se dădea mare în fața unor adolescenți”

Se pare că Teixeira a fost acuzat de „unele dintre cele mai grave infracțiuni prevăzute în SUA pentru acest tip de activitate”, a declarat un expert. Toate acestea au „pedepse semnificative cu închisoarea” și, teoretic, fiecare document individual scurs ar putea fi un cap de acuzare separat adus împotriva sa, potrivit lui Glenn Gerstell, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Nu se știe cu exactitate câte documente au fost scurse din Pentagon, dar unele estimări plasează totalul la câteva sute. Dl Gerstell a calificat cazul drept „ciudat” și „trist”, având în vedere că Teixeira pare să fi încercat să „se dea mare în fața altor adolescenți”, mai degrabă decât să acționeze din motive politice – dacă acuzațiile sunt adevărate.

Presupunând că acuzațiile sunt corecte, a declarat el pentru Sky News, Teixeira se potrivește profilului unei persoane care „crede că este mai bun decât alții și poate că are o problemă pe umăr”.

Dar, dincolo de suspect, faptul că presupusele scurgeri de informații au avut loc arată clar „eșecul sistemului”, a spus dl Gerstell.

„Acest lucru nu ar fi trebuit să se poată întâmpla din nou după scurgerile de informații ale lui Edward Snowden din 2013”.

FBI a folosit facturile Discord pentru a identifica suspectul

FBI a folosit informațiile de facturare pentru platforma de chat Discord pentru a-l identifica pe Teixeira ca suspect în cazul scurgerilor de informații. Se crede că scurgerea de informații ar fi început pe serverele sale, care sunt populare printre persoanele care joacă jocuri online.

Se crede că Teixeira a postat ani de zile despre arme, jocuri și meme-uri pe un canal privat numit Thug Shaker Central, potrivit unor persoane care au discutat cu el.

Grupul conținea zeci de entuziaști care vorbeau despre armele lor preferate, împărtășeau glume – unele dintre ele rasiste – și purtau o discuție curentă despre războaie care includea discuții despre Ucraina.

Un membru anonim al chat-ului a declarat anterior pentru Associated Press că „OG [Original Gangster]” al grupului – folosit adesea ca prescurtare pentru cineva care este fondator sau influent într-un grup – a început să posteze secrete americane bine păzite. Acestea au fost mai întâi dactilografiate, înainte ca posterul să se transforme în imagini de hârtii împăturite. Discord a declarat că a cooperat cu ancheta.

În spatele gratiilor până la următoarea audiere

La tribunalul din Boston, Departamentul de Justiție al SUA a cerut ca Teixeira să fie reținut până la proces. Un judecător federal a ordonat ca acesta să fie încarcerat cel puțin până la o audiere de detenție stabilită pentru miercurea viitoare. Teixeira a vorbit doar de două ori în timpul scurtei proceduri, răspunzând „da” atunci când a fost întrebat dacă a înțeles dreptul său de a păstra tăcerea și confirmând că a completat o declarație sub jurământ financiar.