Infofinanciar > Lumea la zi > Divide et Impera: Jocul Chinei de divizare al Occidentului, pentru detronarea Statelor Unite pe plan mondial
Lumea la zi

Divide et Impera: Jocul Chinei de divizare al Occidentului, pentru detronarea Statelor Unite pe plan mondial

Tensiuni sporite între SUA și China
sursă foto dreamstime

În ultimele câteva luni, cinci lideri europeni s-au deplasat la Beijing, încercând să-l convingă pe președintele chinez Xi Jinping să încerce să privească lumea din perspectiva lor. Dar, cu excepția unor contracte de care au beneficiat firmele lor, fiecare s-a întors înapoi în Europa cu mâna goală.

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen au fost ultimii care au călătorit în China săptămâna trecută. Scopul lor a fost de a-l convinge pe Xi Jinping să ajute la medierea unui sfârșit al războiului din Ucraina sau, după cum a spus Macron, să „aducă Rusia la rațiune”. Însă președintele chinez a ezitat.

Dând vina pe NATO pentru „criză”, Xi s-a arătat supărat și iritat când interlocutorii săi europeni au adus în discuție războiul din Ucraina, spunând că va vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski doar atunci când „condițiile și momentul vor fi potrivite”. Și având în vedere că Moscova a reiterat recent că nu există încă condiții pentru pace, ar putea dura ceva timp.

Relația prietenoasă dintre China și Rusia

Eșecul Europei de a îndepărta China de Rusia nu este totuși surprinzător. Pentru Xi, viitorul este cât se poate de clar: America este în declin, iar într-un sfert de secol, China își va ocupa locul care i se cuvine ca fiind cea mai puternică națiune de pe pământ. Beijingul poate accelera acest viitor prin alinierea cu Rusia și asigurarea resurselor sale, de la combustibili fosili la prețuri ieftine până la materialele critice prețioase pe care Moscova le controlează. Și poate, de asemenea, să accelereze declinul Americii prin divizarea aliaților săi europeni.

Sub conducerea lui Xi, China a făcut din alinierea cu Rusia un pilon cheie al politicii sale de ani de zile. De la preluarea puterii în urmă cu mai bine de un deceniu, Xi și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit de 44 de ori și au vorbit ore în șir despre preocupări comune. Militarii lor s-au antrenat împreună de nenumărate ori, simulând chiar și bombardamente nucleare.

Chiar luna trecută, Xi l-a asigurat pe Putin: „În acest moment, există schimbări, cum nu am mai văzut de 100 de ani. Și noi suntem cei care conducem împreună aceste schimbări”.

Jocul de divizare al Chinei

În mod similar, nu este surprinzător faptul că Beijingul a îmbrățișat ideea de „autonomie strategică” a Europei și a lansat o ofensivă de divizare, inclusiv prin invitarea a cinci dintre liderii de top ai continentului la discuții extinse cu Xi începând din noiembrie anul trecut. Scopul este de a ridica Europa în sus, în timp ce împinge SUA în jos.

Astfel, în timp ce Xi acuză SUA pentru „reținerea, încercuirea și suprimarea totală a Chinei”, noul său ambasador la Bruxelles numește China și Uniunea Europeană „cele două forțe majore care susțin pacea mondială, două mari piețe care promovează dezvoltarea comună și două mari civilizații care promovează progresul uman”.

Iar această abordare pare să funcționeze, cel puțin când vine vorba de Macron. După cum a relatat POLITICO, pe drumul de întoarcere după șase ore de discuții cu Xi, președintele francez a menționat minunile multipolarității, Europa devenind „a treia superputere” și nevoia sa de a evita să fie „urmașii” sau „vasalii” Americii. În ceea ce privește Taiwanul, a declarat Macron, „marele risc” cu care se confruntă Europa este că „se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să își construiască autonomia strategică”. Noua retorică a lui Macron l-a mulțumit, mai mult ca sigur, pe liderul de la Beijing.

Dar, ca să fim corecți, Macron și alți lideri europeni care împărtășesc aceste opinii au dreptate. Relația dintre SUA și China amenință să scape de sub control, iar Europa, cât și restul lumii, de altfel, nu vrea să fie prinsă la mijloc.

Xi vrea să facă din China cea mai puternică țară de pe Pământ

Xi este hotărât să pună capăt secolului de umilință al Chinei, făcând-o să apară ca cea mai mare putere de pe pământ, temându-se că SUA este la fel de hotărâtă să facă tot ce poate pentru a se asigura că va eșua. Între timp, la Washington, un oraș atât de polarizat încât forțele politice opuse rareori își vorbesc între ele, atacul la adresa Chinei a devenit o ocupație bipartizană, singura întrebare fiind cine poate ataca mai tare Partidul Comunist Chinez.

Înalți oficiali de la Casa Albă, inclusiv însuși președintele american Joe Biden, sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că acest consens bipartizan subminează o politică sănătoasă și, în schimb, alimentează o escaladare periculoasă a relațiilor cu China, pe care ambele țări o vor găsi din ce în ce mai greu de oprit. Saga balonului spion din februarie anul trecut arată cât de repede pot scăpa lucrurile de sub control. Și aici Europa poate ajuta.

Biden înțelege că soluția pentru succesul SUA în competiția cu China constă într-un parteneriat și o alianță strânsă cu prietenii săi europeni și asiatici. Când vine vorba de tehnologii critice, cum ar fi calculul cuantic, robotica avansată, biologia sintetică și inteligența artificială generativă, precum și de dependența de materiale critice și de lanțurile de aprovizionare sensibile, SUA și Europa trebuie să lucreze împreună pentru a concura eficient cu China.

Opțiunile viabile ale statelor europene

Mulți europeni înțeleg acest lucru. Într-adevăr, înainte de a pleca în China, von der Leyen a ținut un discurs despre relațiile UE-China care ar fi putut fi ținut de însuși Biden. „Obiectivul clar” al lui Xi, a spus ea, „este o schimbare sistemică a ordinii internaționale cu China în centru” și a cerut reducerea la minimum a comerțului și a investițiilor în tehnologii critice și în alte domenii.

Deși mulți pun în contrast această idee europeană de „eliminarea a riscului” în materie de comerț și investiții cu presupusa idee americană de „decuplare” a Chinei de economia globală, este important de remarcat faptul că puțini oficiali americani cred că o astfel de decuplare este posibilă sau chiar dezirabilă. Într-adevăr, în conversații recente cu înalți oficiali de la Casa Albă, aceștia au folosit, de asemenea, termenul „eliminare a riscului” pentru a descrie obiectivul SUA față de China.

Obiectivul Europei ar trebui să fie, așadar, să afirme angajamentul Washingtonului față de eliminarea riscului, și nu să decupleze economia chineză de cea proprie. Politica europeană corectă nu este de a trasa un curs de mijloc, ci de a alinia SUA și Europa pe o cale comună, împiedicând Beijingul să revizuiască ordinea globală care a servit atât de bine partenerilor transatlantici în ultimii 75 de ani.