Infofinanciar > Info > Noi beneficii pentru românii vulnerabili. Schimbări la plata facturilor
Info

Noi beneficii pentru românii vulnerabili. Schimbări la plata facturilor

Card de energie Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

A apărut o schimbare nouă în ceea ce privește plata pentru facturile la gaze. Românii vor avea posibilitatea de a-şi plăti facturile din această iarnă în tranșe, şi la gazele naturale, nu numai la energie electrică, iar clienţii care intră la categoria oamenilor vulnerabili au avantaje în plus.

Mai mult, clienţii vulnerabili vor avea șansa de a achita în trei rate şi factura la gaze naturale, chiar dacă e pe un termen de o lună.

„În cursul lunii februarie am aprobat noul regulament de furnizare la energie electrică, unde am prevăzut cam aceleași lucruri care s-au decis și acum, în cursul zilei de ieri în comitetul de reglementare pentru gaze.

Este vorba de o simplificare a facturii și un număr limitat de elemente care să apară pe prima pagină a facturii și doar cele esențiale, pentru a putea fi înțeleasă cât mai ușor de toți consumatorii”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, vineri, la 17 martie, la Antena 3 CNN.

În ceea ce vizează plata facturii în rate, dacă furnizorul nu a emis factura de patru luni la gaze, atunci el e obligat să fie de acord cu eșalonarea în patru rate.

Declarațiile lui Zoltan Nagy-Bege

„Câte luni se facturează într-o factură, automat furnizorul trebuie să-i ofere clientului posibilitatea plății eșalonat în atâtea rate câte luni s-au facturat.

Dacă s-au facturat patru luni, atunci trebuie să-i ofere posibilitatea plății în patru rate. Asta automat, fără să întrebe clientul și clientul decide dacă plătește valoarea totală sau optează pentru varianta de plată eșalonată.

Iar în cazul consumatorilor vulnerabili, orice factură, chiar dacă e doar pe o lună, la cererea clientului, furnizorul este obligat să-i acorde plata în trei rate”, conform şefului ANRE.

În ceea ce vizează subiectul robotului Eva, creat de ANRE pentru a ajuta consumatorii să modifice furnizorul într-o zi, acesta va începe, să funcţioneze, posibil, din luna iunie.

„Robotul Eva este dedicat platformei online de schimbare a furnizorului și oferă informații utile pentru cei care vor să folosească această platformă.

În această fază, pentru clienți, platforma se poate folosi pentru a crea cont de utilizatori, pentru a identifica locuri de consum și contractul.

Deja, operatorii de distribuție și de furnizare folosesc platforma pentru schimbarea furnizorului și sperăm că și clienții vor putea iniția schimbarea furnizorului prin această platformă, undeva începând din luna iunie”, a aproximat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, vineri, la Antena 3 CNN.

Plățile vor putea fi efectuate în trei modalități diferite:

– direct la oficiul poștal, la domiciliu

– prin intermediul poștașului

–  prin intermediul aplicației

Ajutorul este oferit în două tranșe de câte 700 de lei, în lunile februarie și septembrie.

Ce se plătește cu cardul de energie

Cardul de energie poate plăti facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul apare sub forma fizică unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot achita facturi de energie, integral sau parțial. Sprijinul e acordat în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Se pot plăti atât facturile curente, cât și cele restante, exclusiv pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card sunt posibile mai multe plăți, către multiplii furnizori, până la epuizarea fondurilor.

Plățile au loc prin intermediul mandatului poștal. Nu se pot face mai mult de 8 plăți pe loc de consum în timpul programului de sprijin.

Valabilitatea cardului de energie

Cardul de energie are valabilitate până la 31.12.2023, însă plățile pot fi făcute la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

Pe baza cardului se pot efectua plăți în:

– Prima tranșă – o valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

– A doua tranșă – o valoare de 700 de lei, în perioada lunii septembrie 2023 – 27.12.2023.

Prin urmare, pentru prima tranşă de fonduri pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie să fie efectuată până la data de 30 iunie 2023, potrivit antena3.ro.