Infofinanciar > Info > În Guvernul României, până și roboții fură! ION, acuzat de un primar celebru din România că a șutit imagini cu copii
Info

În Guvernul României, până și roboții fură! ION, acuzat de un primar celebru din România că a șutit imagini cu copii

robot, sursă impact.ro
sursă impact.ro

Tehnologia a luat amploare și își pune amprenta în conducerea României. ION, consilierul robot al lui Nicolae Ciucă, a fost acuzat de furt de Primăria comunei Ciugud. Deși inteligența artificială are ca scop ajutarea sistemului politic românesc,  „ION” s-a dovedit a fi un cauzator de probleme. Primăria Ciugud, județul Alba, susținea că a fost folosită imaginea unui copil, fără acordul său, în filmul de prezentare al lui ION.

Primul consilier onorific al prim-ministrului Nicolae Ciucă este un robot care folosește inteligență artificială. Invenția face parte dintr-un proiect dezvoltat 100% de cercetători români.

Aceasta inovație se prezintă sub numele de „ION” și este o mândrie pentru sistemul politic român, folosirea unui robot pentru poziția de consilier reprezentând o premieră națională și internațională.

„Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel naţional şi internaţional pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Este aici în stânga mea. Vi-l prezint. Numele lui este ION și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”, a anunțat Nicolae Ciucă în debutul ședinței de guvern.

Potrivit premierului, rolul lui ION este „să ne ajute pe noi să îi putem ajuta mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, problemele şi cu dorinţele românilor”.

Robotul „ION” programat să fure

Ca răspuns pentru acest furt de imagine, Primăria comunei Ciugud a realizat o scrisoare pe care a postat-o pe pagina de socializare a consilierului digital. Reprezentanții comunei i-au transmis lui „ION” un mesaj simplu și un sfat pentru viitor.

„Dragă Ion, te învățăm și o primă lecție: să nu îți însușești munca altora (se poate citi și „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparține. Fetița din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al școlii noastre. Așa că, dragă Ion, înainte de toate, îți recomandăm să înveți bine legislația românească și Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îți însușești pe nedrept munca altora. Știm că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greși e omenește” și ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus și noi umărul la promovarea ta. ”, a transmis Primăria Ciugud pe rețelele de socializare.

După mediatizarea evenimentului, echipa din spatele robotului devenit consilier al premierului și-a cerut scuze. „Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple. Echipa NOI suntem ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR. Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență.” a postat echipa din spatele robotului, pe pagina de socializare a lui „ION”.

Greșelile lui „ION” sunt omenești

Filmul de promovare a consilierului cu inteligență artificială se bazează pe ideea de umanizare. „ION” este aproape de oameni și vine în ajutorul românilor. Astfel, furtul de imagini a fost considerat o întâmplare și greșeala lui „ION” a fost iertată de conducerea comunei Ciugud.

„Doar cine nu muncește, nu greșește! Nu am vrut să îl tragem așa de tare de urechi pe ION, din primele zile de viață, ci doar am încercat să îi atragem atenția pentru a înțelege că a greșit”, transmite Primăria Ciugud, conform Antena3.