Infofinanciar > Info > Românii cu credite în euro vor plăti rate mai mari. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință din nou
Info

Românii cu credite în euro vor plăti rate mai mari. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință din nou

euro Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Românii care au credite în euro vor plăti rate mai mari începând cu săptămâna viitoare (20 martie), în contextul în care Banca Centrală Europeană a anunțat că a majorat din nou dobânda de referință.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze dobânda de referință cu 50 de puncte de bază, după cum a spus și luna trecută, în contextul în care blocul încă se luptă cu inflația. La noi în țară cei mai afectați vor fi românii care au credite în euro, deoarece ratele vor crește.

Românii se vor confrunta cu credite mai scumpe

„Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%. Nivelul ridicat de incertitudine întărește importanța adoptării unei abordări bazate pe date în ceea ce privește deciziile noastre privind ratele dobânzilor de politică monetară, care vor fi determinate de evaluarea noastră privind perspectivele inflației pe baza noilor date economice și financiare, de dinamica inflației de bază, precum și de robustețea transmisiei politicii monetare.”, se arată într-un comunicat de presă al BCE. 

Rata dobânzii o să fie majorată începând cu data de 22 martie la operațiunile principale de refinanțare, creditare marginală și facilitatea de depozit, urmând să ajungă la 3,50%, 3,75% și 3,00%. BCE a mai majorat dobânzile de șase ori în ultimul an, prima acțiune de acest tip având loc în luna iulie, iar cea mai recentă, în luna februarie.

„Personalul BCE vede acum o inflație medie de 5,3% în 2023, 2,9% în 2024 și 2,1% în 2025. În același timp, presiunile subiacente asupra prețurilor rămân puternice. Inflația, cu excepția energiei și a alimentelor, a continuat să crească în februarie, iar experții BCE se așteaptă ca aceasta să ajungă la o medie de 4,6% în 2023, ceea ce este mai mare decât se prevedea în proiecțiile din decembrie.

Ulterior, se preconizează că aceasta va scădea la 2,5% în 2024 și la 2,2% în 2025, pe măsură ce presiunile ascendente generate de șocurile anterioare legate de ofertă și de redeschiderea economiei se estompează și pe măsură ce politica monetară mai restrictivă atenuează tot mai mult cererea”, se arată în comunicatul BCE.

Ce previziuni are BCE pentru 2023

„Proiecțiile de bază pentru creșterea economică în 2023 au fost revizuite în creștere la o medie de 1,0%, ca urmare atât a scăderii prețurilor la energie, cât și a unei mai mari rezistențe a economiei în fața unui mediu internațional dificil.

Ulterior, experții BCE se așteaptă ca creșterea să se accelereze în continuare, până la 1,6%, atât în 2024, cât și în 2025, susținută de o piață a forței de muncă robustă, de îmbunătățirea încrederii și de o redresare a veniturilor reale.

În același timp, accelerarea creșterii în 2024 și 2025 este mai slabă decât se preconiza în luna decembrie, din cauza înăspririi politicii monetare”, transmite Banca Centrală Europeană.