Infofinanciar > Info > Noile informații despre cardurile de energie! Cum se poate plăti mai ușor
Info

Noile informații despre cardurile de energie! Cum se poate plăti mai ușor

Vouchere de energie
FOTO: infofinanciar.ro

Nicolae Ciucă, premierul României, vine cu o  serie de precizări care îi vizează pe beneficiarii cardului de energie. Aceștia își pot plăti facturile pentru gaz sau căldură mult mai ușor prin intermediul unei aplicații on-line disponibilă pe site-ul Poștei Române.

De asemenea și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș a ținut să explice utilitatea Ordonanței guvernamentale prin care românii își pot achita facturile prin intermediul aplicației on-line.

Nicolae Ciucă „Răspundem la toate solicitările”

Nicolae Ciucă și Marcel Boloș au explicat cum va funcționa sistemul de plăți on-line a facturilor pentru energia electrică: ”Începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aș dori să subliniez că astăzi avem o ordonanță de guvern prin care asigurăm implementarea sistemului de plăți electronice” a precizat premierul României.

„A venit această solicitare ca aceste plăți să poată fi făcute și în platforma electronică și sistemul electronic pe care îl avem disponibil pentru implementarea mecanismului. Practic, plățile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie. Va fi o aplicație informatică simplă care va presupune încărcare în platformă a documentelor necesare plăților, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura doveditoare a datoriei față de furnizorul de energie”, explică Marcel Boloș.

Pentru persoanele care nu au acces la internet există alte posibilități prin care își pot plăti facturile, o pot face la oficiile poștale unde beneficiarul este arondat sau direct la poștaș. ”În acest fel, răspundem la toate solicitările, având 3 posibilități de efectuare a acestor plăți, respectiv: cea prin intermediul oficiilor poștale, prin apelare direct la poștaș și, sperăm, după ședința de astăzi, să avem și forma aprobată de plăți energetice. Așa cum ați menționat, de mâine începe distribuția cardurilor de energie”, a adăugat Marcel Boloș.

Cardurile de energie se pot folosi până pe 31 decembrie 2023

Livrarea cardurilor a început pe 1 februarie, iar pe 20 au fost alimentate cu prima tranșă din cele două în valoare de 700 de lei. Cardul de energie poate fi utilizat până pe 31 decembrie 2023. Atenție, sprijinul se acordă pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă doar persoanelor care sunt pe lista beneficiarilor întocmită de Ministerul Muncii. Ajutorul se acordă în două tranșe, prima a fost livrată la finalul lunii trecute iar cea de-a doua va intra pe cardurile beneficiarilor în luna septembrie a acestui an, potrivit economedia.ro.

Ordonanța de urgență prevede ca Poșta Română să asigure emiterea, tipărirea și livrarea cardurilor de energie. Voucherele vin la pachet cu certificatul de validare a datoriilor precum și cu înștiințări privind condițiile de eligibilitate. Poșta Română trimite certificatele de validare asociațiilor de locatari.

Cardurile de energie pot fi utilizate doar pentru achitarea facturilor și nicidecum în alte scopuri altele decât cele prevăzute în Ordonanța de Urgență. Vor beneficia pensionarii de peste 60 de ani precum și categoriile sociale care nu obțin venituri lunare mai mari de 2000 de lei, inclusiv persoanele care suferă de un handicap accentuat, grav sau mediu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.