Infofinanciar > Info > Cum să procedezi în cazul facturilor mari la energie. Sfaturi pentru români
Info

Cum să procedezi în cazul facturilor mari la energie. Sfaturi pentru români

Facturi Sursa foto Economedia
Foto: economedia.ro

De când au avut loc majorările la energia electrică și gaze, tot mai mulți români devin stresați pe fondul facturilor mari, dificil de gestionat. Cum este corect să procedeze o astfel de persoană care este de părere că a primit o factură mult prea mare la energie sau la gaze.

Pentru consumatorii care au neclarități în ceea ce vizează factura la electricitate și gaz, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a oferit o listă cu opțiunile care există.

Cum se obțin clarificări

Consumatorii care au neclarități în ceea ce vizează factura la electricitate sau la gaz, trebuie să ai legătura întâi cu furnizorul și să-și facă nemulțumirile cunoscute.

Un comunicat transmis de ANRE precizează faptul că furnizorul este obligat să ofere informații clare și ușor de înțeles a felului în care este calculată suma facturii, în eventualitatea în care aceasta nu se bazează pe consumul real.

În cazul în care răspunsul nu este suficient de clar, clientul are opțiunea de a se adresa la ANRE la numărul de telefon 0374 554 265 (telefon care are tarif normal în rețeaua Orange, putând fi apelat din toate rețelele) și la numărul 021 9782 (telefon cu un tarif normal în rețeaua Telekom, ce poate fi apelat din toate rețelele).

În plus, persoanele care observă lucruri neobișnuite, neregulamentare la facturile de energie electrică și gaze naturale pot contacta și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) la numărul de telefon 021 9551. De asemenea, pot depune o reclamație online pe site-ul sesizari1.anpc.ro sau pot redacta reclamația fizic și o pot preda la sediile Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor.

Cum se reduce consumul

În scopul reducerii consumului la curent electric, specialiștii din domeniu recomandă ca ulterior folosirii încărcătoarelor, acestea să fie scoase rapid din priză.

O altă metodă este aceea de a înlocui becurile electrice clasice cu cele de tip LED.

Este recomandat să montăm un variator electric care potrivește intensitatea luminii și, în acest fel, consumul de energie.

Și trecerea aparatelor electrocasnice pe modul de economisire, înlocuindu-l pe cel de stand-by, va ajuta la reducerea consumul de energie.

Reducerea facturii la gaz

Pentru a primi facturi mai mici la gaz, specialiștii în energie ne sugerează mai multe tipuri de măsuri.

Una dintre ele este izolarea termică a casei. Primul pas este asigurarea că pereții, tavanul și podelele locuinței sunt izolate cum trebuie și că ușile și ferestrele sunt eficiente, adică nu se pierde căldură din cauza lor.

O altă metodă este reprezentată de sistemele moderne de încălzire. Înlocuirea centralei termice cu una mai nouă poate reduce consumul la caz.

În plus, după achiziționarea unei centrale termice noi este necesar să avem și un termostat de ambianță pentru a regla o temperatură specifcă zilei și una specifică nopții.

Recuperarea căldurii

Recent, tot mai mulți oameni folosesc sisteme de ventilație cu recuperare de căldură pentru că acestea au dat dovadă de eficiență, generând costuri mici la factura de gaz.

Modul în care funcționează sistemele de ventilație cu recuperare de căldură: aerul cald obținut din casă trece prin filtre, iar acestea acumulează căldura din aer. Aerul rece de afară este păstrat, iar odată ce a trecut prin filtre, el se combină cu căldura reciclată și se degajă în casă, potrivit știrileprotv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.