Infofinanciar > Lumea la zi > Negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Care sunt condițiile puse de Moscova
Lumea la zi

Negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Care sunt condițiile puse de Moscova

negocierile-de-pace, sursa playtech
sursa playtech

Stabilirea păcii între țările aflate în conflict militar, Rusia și Ucraina, este în continuă discuție. Fiecare parte vine cu cereri și anumite prevederi, pentru a se ajunge la o negociere între cele două țări. Războiul care a afectat întreaga lume, poate avea un sfârșit diplomatic, dacă țările implicate ajung la un consens.

În această direcție, Rusia și-a expus o condiție cu privire la începerea discuțiilor de pace cu oficialii ucraineni. Ministerul de Externe al Rusiei a cerut excluderea a patru țări din eventualul proces de mediere dintre cele două puteri. Aceștia au semnalat că SUA, Regatul Unit, Franța și Germania nu pot avea un rol de mediator în procesul de declarare a păcii, motivul fiind implicarea acestora într-un conflict cu Rusia.

Condițiile Rusiei cu privire la pace 

Declarația Ministerului rus de Externe vine ca un răspuns la propunerea lui Wolfgang Ischinger, fostului preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen, privind crearea unui grup de susținere pentru Ucraina, cu scopul de a pune bazele începerii procesului de pace. Acesta a afirmat că respectivul grup ar trebui să fie format din SUA, Regatul Unit, Franța și Germania.

„În mod oficial nu ştim nimic despre o astfel de iniţiativă. Cu toate acestea, ideea lui Ischinger ridică întrebări legitime. Toate cele patru ţări menţionate sunt ele însele participante la conflictul cu Rusia, care continuă pe teritoriul Ucrainei”, a declarat MAE al Rusiei. Conform oficialilor ruși, „ţările respective livrează arme Ucrainei şi trimit mercenari acolo, furnizează informaţii forţelor armate ucrainene şi antrenează soldaţi ucraineni. În plus, acestea au impus sancţiuni Rusiei, i-au îngheţat activele în străinătate şi cer crearea unui tribunal care să-i pedepsească pe liderii ruşi şi îi şantajează pe prietenii ei, interzicându-le să coopereze cu Moscova”.

Ministerul rus de Externe a semnalat că aceste patru țări s-au discreditat, atunci când au fost un sprijin în lovitura de stat de la Kiev. Oficialii ruși se referă la mişcarea de contestare din Maidan (2013-2014) care a condus la venirea forţelor proeuropene la Kiev. Astfel, aceste țări „au încurajat sabotarea acordurilor de la Minsk.”
„Prin astfel de abordări, Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania nu pot revendica rolul de mediatori neutri care lansează un proces de pace. Nu sunt interesate să rezolve criza şi fac totul pentru a prelungi cât mai mult confruntarea”, a susţinut Ministerul de Externe rus.

Începerea discuțiilor de pace

Rusia este de părere că o soluție pentru încetarea războiului ar fi încetarea implicării occidentale, prin oprirea ostilităților și a furnizării de arme către Ucraina. De asemenea, oficialii ruși au în vedere „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei și reconfirmarea statutului acesteia de țară neutră, în extremitatea blocurilor militare.

Pe lângă aceste lucruri, MAE Rusia dorește ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei, retragerea proceselor, restabilirea statutului limbii ruse și a drepturilor minorităților naționale. Totodată, aceștia doresc restabilirea relațiilor de prietenie ale Rusiei, cu alte țări aflate în vecinătate. „Din păcate, ţările occidentale care pretind a fi mediatoare nu oferă nimic din toate acestea”, concluzionează diplomaţia rusă, conform Digi24 .

Rusia a declarat de multe ori că este pregătită să înceapă negocierile cu forțele ucrainene, în ciuda faptului că autoritățile din Ucraina nu vor să permită acest lucru, a adăugat MAE Rusia. Aceștia au avut ca referință pentru aceste declarații, un decret al președintelui Volodimir Zelenski prin care afirmă că o posibilă negociere cu Rusia este momentan imposibilă. În ciuda acestui document, oficialii ruși nu doresc să amintească faptul că Ucraina este deschisă la eventuale discuții cu forțele ruse, conform unor publicații media ucrainene.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.