Infofinanciar > Info > Ucraina ne dă în sfârșit voie. România a primit acordul să facă măsurători pe canalul Bâstroe
Info

Ucraina ne dă în sfârșit voie. România a primit acordul să facă măsurători pe canalul Bâstroe

canal bastroe, sursa foto antena 3
Sursa foto: Antena 3 CNN

Secretarul de stat al ministerului Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, a declarat că Ucraina și-a dat acordul pentru efectuarea măsurătorilor adâncimii canalului Bâstroe de către specialiștii români. Reprezentantul a declarat că vor fi folosite, în viitor, navele și echipamente ucrainene.

„Vom începe măsurătorile pe zona dintre kilometrii 11 şi 22 plus alte zone, gen Solomonov, un fel de alternativă la Chilia, dar şi în alte zone. În total, vorbim de aproximativ încă 65 de kilometri, inclusiv Bâstroe”, a transmis secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioşteanu. Acesta a afirmat că vor fi modificări faţă de precedentele măsurători.

„Pe viitor vom folosi navele şi echipamentele ucrainene, după o discuţie cu Apărarea”, a mai precizat Scrioşteanu. Ucraina și-a dat acordul parțial săptămâna trecută pentru începutul măsurătorilor pe partea lor a brațului Chilia, conform declarațiilor lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Acesta a precizat că „este în interesul ambelor ţări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braţ Chilia şi pe canalul Bâstroe”.

„Partea ucrainenă a dat un acord parţial pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană). Acest acord priveşte sectorul cuprins între km 22 şi km 116 pe acest braţ al Dunării, iar măsurătorile se vor desfăşura doar pe timpul zilei. În discuţiile anterioare cu oficialităţile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe braţul Chilia să înceapă de la km 11”, a transmis Sorin Grindeanu, citat de Mediafax.

Ucraina și-a dat acordul pentru măsurarea canalului Bâstroe de la 11 km

Ministrul Transporturilor a insistat, de asemenea, ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe canalul Bâstroe. Astăzi, 21 martie, Sorin Grindeanu a anunțat pe pagina sa de Facebook că Ucraina a fost de acord cu aceste cereri, după ce statul român a fost susținut de Comisia Europeană:

„Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!

În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116. Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

În prezent, biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată  de lucrările de la canalul Bâstroe, iar din primele măsuri reiese că debitul Dunării nu s-a modificat faţă de debitele statistice din ultimii ani în acea zonă, potrivit declarațiilor din 9 martie ale ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Lucrările operaţionale de dragare pe şenalul maritim navigabil, urmări ale colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de ceva ani, a transmis pe 18 februarie Ambasada Ucrainei la Bucureşti, referindu-se la lucrările de pe canalul Bâstroe.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.