Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiuni după prăbușirea unei drone americane în Marea Neagră. Maria Zaharova: Rusia nu urmărește o confruntare cu SUA
Lumea la zi

Tensiuni după prăbușirea unei drone americane în Marea Neagră. Maria Zaharova: Rusia nu urmărește o confruntare cu SUA

Maria Zaharova, Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

Maria Zaharova a declarat că Rusia nu urmărește o confruntare și susține o cooperare pragmatică în interesul cetățenilor celor două țări, după ce o dronă americană s-a prăbușit în Marea Neagră.

Moscova consideră că este important să mențină liniile de comunicare deschise cu Washingtonul în contextul incidentului cu drona americană deasupra Mării Negre, a declarat joi, 16 martie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei conferințe de presă.

Rusia nu caută o confruntare cu SUA

„Credem că este important să lăsăm liniile de comunicare deschise și asta facem”, a spus ea, conform agenției de stat rusești TASS.

Șefa diplomației a spus că Rusia nu caută o confruntare și susține o cooperare pragmatică în interesul populației celor două țări.

„Acestea fiind spuse, suntem capabili să protejăm aceste interese”, a spus Maria Zaharova.

Vehiculul aerian fără pilot MQ-9 Reaper al forțelor aeriene americane s-a prăbușit în apele internaționale ale Mării Negre la 14 martie. Ministerul rus al Apărării a declarat că drona zbura spre granița rusă și că transponderele sale au fost oprite.

Tensiuni în Marea Neagră

Aeronava a intrat „în zona în care au fost stabilite reguli temporare de spațiu aerian în scopul desfășurării unei operațiuni militare speciale”, potrivit ministerului. Ministerul a precizat că drona a scăpat de sub control din cauza manevrelor rapide și ulterior s-a prăbușit, în timp ce avioanele de luptă rusești care au escortat drona nu și-au angajat armele și nu au intrat în contact cu ea, relatează TASS.

Armata americană a publicat imagini cu avionul rusesc care s-a lovit de dronă când era în apele internaționale din Marea Neagră, nu aproape sau după granița rusă, cum susține Kremlinul. SUA au precizat că avariile suferite de drona de mari dimensiuni au făcut ca aceasta să trebuiască să fie coborâtă în apă, marți, în apropiere de Crimeea.

Rusia a negat că avionul său de vânătoare Su-27 a tăiat elicea dronei, dar înregistrarea video pare să susțină versiunea americană a evenimentelor. Era în interesul Pentagonului să facă publică această înregistrare video – nu în ultimul rând pentru a verifica versiunea sa asupra evenimentelor, scrie BBC.

Inițial, SUA au declarat că confruntarea a durat aproximativ 30-40 de minute, dar filmarea publicată durează mai puțin de un minut.

Acțiunile Rusiei, „periculoase și nesăbuite”

Miercuri seară, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat: „Rămânem încrezători în faptele pe care le-am transmis până acum”.

El a spus atunci că Pentagonul analizează ce filmulețe ar putea fi făcute publice. Nu este neobișnuit ca armatele să aibă nevoie de ceva timp pentru a declasifica înregistrările video înainte de a le face publice.

Austin a descris anterior acțiunile Rusiei ca fiind periculoase și nesăbuite – iar videoclipul editat publicat pare să susțină acest lucru.

O înregistrare de la o cameră montată sub fuselajul dronei de supraveghere arată un Su-27 rusesc făcând două treceri extrem de apropiate, în timp ce eliberează ceea ce pare a fi combustibil. În prima trecere, acesta pare să se înmoaie în obiectivul camerei. A doua trecere este și mai aproape – perturbând transmisia video de la aeronava pilotată de la distanță.