Lumea la zi

Moment rar pentru Rusia! Peskov recunoaște riscul atacurilor ucrainene asupra Crimeei

Putin, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

În ultimele luni, situația de pe frontul din Ucraina nu arată favorabil pentru armata rusă, cu atât mai mult după retragerea forțelor din zona Hersonului, privită ca o înfrângere considerabilă a lui Putin. Ucraina a răspuns totodată bombardamentelor Moscovei prin mai multe atacuri cu rachete asupra bazelor militare ruse.

Armata rusă susține că a doborât o dronă în apropierea portului Sevastapol, care găzduiește flota sa din Marea Neagră. Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a declarat pe Telegram că o navă rusă „a doborât o dronă deasupra mării” joi dimineață.

Ucraina răspunde atacurilor ruse cu drone

Flota rusă din Marea Neagră a fost vizată în octombrie în ceea ce autoritățile au descris drept un atac „masiv” cu drone, care a avariat o navă și a determinat Moscova să se retragă pentru scurt timp din acordul privind cerealele negociat de ONU.

Joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că „există riscuri” de atacuri ucrainene în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, dar că doborârea dronei „arată că se iau contramăsuri eficiente”, notează Euronews.

De asemenea, mai multe baze militare ruse, dintre care două situate la circa 500 de kilometri de Ucraina, departe de linia frontului, au fost luate drept ţintă pentru atacurile cu drone. Acest lucru arată că Rusia se află într-o situație vulnerabilă, având probleme cu menținerea poziției pe front, dar și în afara acestuia.

Crimeea a fost lovită de mai multe atacuri cu drone în ultimele luni, inclusiv unul care a distrus un aerodrom militar în august. Podul Kerch, care leagă peninsula de continentul rusesc, a fost, de asemenea, avariat de o explozie pe care Moscova a pus-o pe seama serviciilor secrete militare ucrainene.

Rusia încearcă să securizeze Crimeea

„Există riscuri deoarece partea ucraineană continuă să își urmeze linia de organizare a atacurilor teroriste”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat podul reconstruit în această săptămână pentru prima dată de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie.

După ce forțele ucrainene au recucerit orașul Kherson din sudul țării, Moscova a declarat că efectuează „lucrări de fortificare” în peninsulă pentru a „asigura siguranța locuitorilor din Crimeea”. Peskov a declarat reporterilor că se iau „măsuri eficiente” în Crimeea, fără a oferi mai multe detalii, relatează ProTV.

Astfel, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunţat că armata ucraineană a integrat „şapte modele de drone fabricate în Ucraina” doar în timpul lunii precedente, comparativ cu numai „una sau două” pe an înainte de ofensiva rusă.

Semn că autorităţile ruse sunt tensionate în Crimeea, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunţat joi arestarea a doi locuitori din Sevastpol suspectaţi că au transmis Ucrainei informaţii despre ţinte militare. Într-un comunicat, FSB informează că unul dintre suspecţi fusese recrutat în 2016 de Kiev şi a transmis, de la declanşarea atacului masiv al Kremlinului împotriva Ucrainei,  informaţii despre amplasamentul unor instalaţii ale Ministerului rus al Apărării.

Putin duce un conflict de lungă durată

Pe de altă parte, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că războiul nu este cu siguranța la final, în ciuda eșecurilor armatei sale pe frontul din Ucraina, sugerând că va fi un conflict de lungă durată și că Rusia se va apăra cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție.

Cu toate acestea, Putin a afirmat că nu va exista o a doua mobilizare de noi efective militare, afirmând că jumătate din cei mobilizați începând cu luna septembrie au fost deja desfășurați în Ucraina.

„În ceea ce privește durata operațiunii militare speciale, acesta poate fi un proces de lungă durată, bineînțeles”, a declarat Putin în timpul unei reuniuni televizate a Consiliului său pentru Drepturile Omului, unde războiul din Ucraina a fost în centrul atenției, potrivit Reuters.

El a declarat că Rusia a obținut deja un „rezultat semnificativ” prin dobândirea de „noi teritorii”, o referire la anexarea a patru regiuni parțial ocupate în septembrie, pe care Kievul și majoritatea membrilor Națiunilor Unite au condamnat-o ca fiind ilegală.

Joi, în cadrul unei rare ceremonii publice la Kremlin, Vladimir Putin a decorat militari desfăşuraţi în Ucraina cu ordinul „Erou al Rusiei”. „Vreau să-i spun fiecăruia care este în prima linie că pentru mine, pentru toţi concetăţenii noştri, voi sunteţi toţi nişte eroi”, a declarat Putin.