Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin: Riscul nuclear este în creștere, dar nu suntem supărați! Ce a declarat președintele rus
Lumea la zi

Vladimir Putin: Riscul nuclear este în creștere, dar nu suntem supărați! Ce a declarat președintele rus

Vladimir Putin - sursa foto - mediaflux.ro
sursa foto - mediaflux.ro

Vladimir Putin a declarat că amenințarea unui război nuclear este în creștere, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că nu își va folosi prima dată armele nucleare.

Președintele rus a insistat că țara sa va folosi armele de distrugere în masă doar ca răspuns la un atac. Vorbind la reuniunea anuală a Consiliului pentru drepturile omului din Rusia, el a mai spus că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”.

Oficialii occidentali cred că Vladimir Putin a plănuit inițial o victorie rapidă. Capacitatea Rusiei de a folosi arme nucleare a fost supusă unei examinări sporite de când a invadat Ucraina în februarie.

Vladimir Putin nu-și ascunde intențiile

„O astfel de amenințare este în creștere, ar fi greșit să o ascundem”, a avertizat Putin în timp ce vorbea despre perspectiva unui război nuclear prin intermediul unei legături video de la Moscova. Dar el a afirmat că Rusia nu va folosi „în niciun caz” primele arme și nu va amenința pe nimeni cu arsenalul său nuclear.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți de ceea ce sunt armele nucleare”, a spus el, adăugând: „Nu suntem pe cale să alergăm prin lume fluturând această armă ca un brici”, conform BBC.

Putin s-a lăudat, de asemenea, că Rusia are cele mai moderne și avansate arme nucleare din lume și a comparat strategia sa nucleară cu cea a SUA – despre care a spus că a mers mai departe decât Rusia prin amplasarea armelor sale nucleare pe alte teritorii.

„Noi nu avem arme nucleare, inclusiv arme tactice, pe teritoriul altor țări, dar americanii au în Turcia și într-o serie de alte țări europene”, a spus el. Putin a insistat anterior că doctrina nucleară a Rusiei permitea doar utilizarea defensivă a armelor nucleare.

Rezultatele Rusiei

Părând să recunoască faptul că planul său de a revendica victoria la câteva zile de la invadarea Ucrainei a eșuat, Putin a recunoscut că războiul ar putea fi un „proces de lungă durată”.

Cu toate acestea, el a spus că rezultatele au fost deja „semnificative”, de exemplu, noile teritorii pe care Rusia le-a revendicat ilegal după referendumuri fictive în patru regiuni din Ucraina.

El s-a lăudat că aceste anexări au făcut din Marea Azov, care se învecinează cu sud-estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei, o „mare internă” a Rusiei, adăugând că aceasta a fost o aspirație a țarului rus Petru cel Mare. Președintele Putin s-a mai comparat cu conducătorul din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Dar, în ciuda revendicării regiunilor Kherson, Zaporizhzhia, Luhansk și Donețk ca teritoriu rusesc, Rusia nu controlează părți mari din aceste zone. Înfrângerile de pe linia frontului au determinat Rusia să vizeze rețeaua electrică a Ucrainei prin lansarea unor atacuri aeriene masive în întreaga țară,

Atacurile aeriene din Ucraina

Atacurile aeriene au provocat daune de amploare infrastructurii energetice a Ucrainei, lăsând milioane de oameni fără încălzire și electricitate timp de ore sau chiar zile, în timp ce temperaturile au scăzut sub zero grade.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat că zona din capitala Ucrainei, care a fost grav afectată de întreruperile de energie electrică, s-ar putea confrunta cu „apocalipsa”.

„Kievul ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă și căldură. Apocalipsa s-ar putea întâmpla, ca în filmele de la Hollywood, când nu este posibil să trăiești în case având în vedere temperatura scăzută”, a declarat Klitschko într-un interviu acordat Reuters. Deși în oraș au fost amenajate adăposturi încălzite, dl Klitschko a recunoscut că nu sunt suficiente pentru toți locuitorii, iar oamenii ar trebui să fie pregătiți să evacueze dacă situația se înrăutățește.

Înapoi în Rusia, orice critică potențială a invaziei lui Putin a fost împiedicată în fața Consiliului pentru drepturile omului. În perioada premergătoare reuniunii de miercuri, 10 membri ai consiliului care și-au exprimat îndoielile cu privire la război au fost înlăturați. În schimb, au fost aduși înlocuitori pro-război.

Subiectele care urmau să fie discutate în timpul reuniunii au fost, de asemenea, verificate temeinic în prealabil, potrivit postului de știri independent rus Verstka.

În ultimele săptămâni, doctrina nucleară a Rusiei a fost supusă unei analize atente cu privire la situațiile în care ar putea fi folosite arme nucleare, în special o armă „tactică” care ar putea fi declanșată pe câmpul de luptă din Ucraina.

O armă nucleară tactică este destinată utilizării în luptă, spre deosebire de armele „strategice” mai mari, care sunt concepute pentru a provoca distrugeri masive.