Infofinanciar > Lumea la zi > Scenariul „apocaliptic” prevestit în Ucraina! Anunțul făcut de primarul Kievului, Vitaliy Klitschko
Lumea la zi

Scenariul „apocaliptic” prevestit în Ucraina! Anunțul făcut de primarul Kievului, Vitaliy Klitschko

Iarnă Ucraina, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a anunțat miercuri că în Ucraina ar putea avea loc un scenariu „apocaliptic” în această iarnă dacă vor continua atacurile aeriene ale trupelor rusești. Oficialul a mai transmis că locuitorii capitalei Ucrainei ar trebui să se pregătească din timp de o posibilă evacuare a orașului.

„Kievul ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă și căldură. Ar putea veni apocalipsa, ca în filmele de la Hollywood, când nu este posibil să trăiești în case având în vedere temperatura scăzută”, a susținut primarul Kievului.

„Dar noi luptăm și facem tot ce putem pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a mai adăugat acesta.

„Bilanțul războiului” în Kiev

Primarul Klitschko a anunțat că, de la începerea invaziei rusești din 24 februarie, în Kiev au fost uciși 152 de civili, iar 678 de clădiri au fost distruse. Însă, situația s-ar putea agrava în această iarnă, din cauza atacurilor succesive cu rachete pe care le lansează armata Rusiei asupra rețelei electrice a Ucrainei.

De asemenea, în cazul în care vor exista pene de curent majore, întinse pe o lungă perioadă de timp, orașul ucrainean nu dispune de suficiente adăposturi încălzite pentru a-i găzdui pe toți cei 3,6 milioane de locuitori, scrie Antena 3 CNN.

„Au fost pregătite aproape 500 de puncte de încălzire autonome, dar pentru un oraș de 3 milioane de locuitori, 500 de puncte nu înseamnă nimic”, a transmis Klitschko.

Totodată, acesta a mărturisit că în iarnă Kievul ar putea rămâne putea fără încălzire centrală într-o perioadă în care temperaturile pot coborî până la minus 15 grade Celsius.

„Dacă alimentarea cu energie electrică va continua să lipsească în timp ce temperaturile exterioare rămân scăzute, vom fi din păcate nevoiți să evacuăm apa din clădiri”; „În caz contrar, apa poate îngheța și poate rupe întreaga rețea de alimentare cu apă, iar clădirile vor fi atunci total improprii pentru a fi folosite în continuare”, a mai spus primarul capitalei ucrainene.

Trebuie să fie pregătiți

În cadrul discursului său, Vitaliy Klitschko le-a sugerat cetățenilor săi să se pregătească de ce e mai rău, îndemnându-i să-și facă provizii de urgență de alimente, apă, haine și documente pentru a pleca rapid din oraș, în cazul în care va fi oprită alimentarea cu energie termică.

Însă, în prezent, acesta a spus că nu este nevoie de evacuare, întrucât orașul înregistrează un deficit de energie de doar 20%.

„În acest moment există încălzire în Kiev, există electricitate… totul funcționează, nu este nevoie în prezent (de evacuare)”, a susținut Klitschko. Însă, oficialul a avertizat locuitorii că trebuie să fie pregătiți pentru „diverse scenarii”.

Nevoile Kievului

Primarul Kievului Klitschko a mărturisit că orașul, pentru a face față atacurilor rușilor, are nevoie urgentă de „un nou sistem de apărare aeriană”, dar și de „zeci de mii” de generatoare și de ventilatoare industriale de încălzire.

„Nevoile noastre sunt în prezent destul de semnificative, și asta doar în orașul Kiev … În alte orașe, orașe și sate, acest (deficit) este destul de mare”, a mai susținut edilul.