Infofinanciar > Lumea la zi > Miliardarii sancționați își vând acțiunile la o bancă privată din Rusia! Tranzacția este în valoare de 2,3 mld. dolari
Lumea la zi

Miliardarii sancționați își vând acțiunile la o bancă privată din Rusia! Tranzacția este în valoare de 2,3 mld. dolari

milionari rusi
sursa foto the moscowtimes

Miliardarii ruși Mihail Fridman și Petr Aven vor să își vândă participațiile la Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, într-o tranzacție de 2,3 miliarde de dolari, a relatat Financial Times joi târziu.

Fridman, cofondatorul Alfa Group, și Aven, care a condus Alfa până în martie 2022, urmăresc eliminarea sancțiunilor occidentale impuse după invazia din Ucraina.

Partenerul de afaceri de lungă durată al celor doi bărbați, Andrei Kosogov, a fost de acord să cumpere participația de 45% a acestora la Alfa Bank de la compania-mamă cu sediul în Cipru, a relatat FT, citând patru persoane care au cunoștință directă despre această tranzacție.

Kosogov, care nu a fost vizat de sancțiuni occidentale, a declarat că s-a convenit asupra vânzării, dar nu a oferit detalii.

Un purtător de cuvânt al Alfa Bank a confirmat vineri știrea FT, declarând pentru agenția de presă RBC că Fridman și Aven căutau să vândă lui Kosogov.

Sancțiuni eliminate

Fridman și Aven „vor să facă tot ce pot pentru a ieși din activele lor rusești, astfel încât sancțiunile să fie eliminate”, a declarat FT, citând o sursă care are cunoștință despre tranzacție. Odată ce tranzacția va primi aprobarea autorităților de reglementare, Fridman și Aven nu vor mai fi acționari indirecți ai Alfa Bank, au declarat sursele pentru FT.

Însă nu există încă niciun indiciu că vânzarea Alfa Bank ar convinge Uniunea Europeană să elimine sancțiunile impuse celor doi oameni de afaceri, scrie TheMoscowTimes.

Fridman s-a născut în Ucraina, a făcut avere în Rusia și locuiește la Londra din 2015. El a contestat mult timp faptul că este apropiat de autoritățile ruse.

De asemenea, Aven contestă afirmațiile potrivit cărora ar fi un apropiat al președintelui Vladimir Putin. El ar fi trăit în străinătate de la invazia Rusiei în Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, a fost făcută publică o scrisoare adresată liderilor UE, semnată de politicieni și jurnaliști din opoziția rusă, în care se cerea ridicarea sancțiunilor impuse lui Fridman și asociaților săi, ceea ce a stârnit controverse și a dus la demisia liderului proeminent al opoziției Leonid Volkov.

Fridman a devenit celebru în anii 1990, după ce Alfa Group l-a făcut miliardar. După ce și-a început activitatea ca spălător de geamuri în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, a ajuns să fondeze un imperiu de afaceri care include Alfa Bank, grupul de retail și supermarketuri X5, care se bucură de un mare succes.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.