Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Tranzacționarea GNL de către Shell oferă un impuls trimestrial în ciuda scăderii producției
Lumea la zi

Reuters: Tranzacționarea GNL de către Shell oferă un impuls trimestrial în ciuda scăderii producției

Shell, sursa foto economedia
Sursa foto: economedia

Profiturile obținute de Shell  din operațiunile de comercializare a gazelor naturale lichefiate (GNL) ar fi fost probabil semnificativ mai mari în trimestrul al patrulea al anului trecut, în ciuda unei scăderi puternice a producției din cauza întreruperilor de funcționare a instalațiilor.

Dar Shell, cel mai mare trader de GNL din lume, a declarat că rezultatele sale comerciale cu GNL vor fi „semnificativ mai mari” decât în trimestrul precedent.

Shell estimează că va plăti 2 miliarde de dolari în taxe suplimentare

În actualizarea făcută de cea mai mare companie de petrol și gaze din Europa, înaintea rezultatelor anuale din 2 februarie, se mai spune că se așteaptă să plătească aproximativ 2 miliarde de dolari în taxe suplimentare pentru anul 2022, legate de taxele excepționale impuse de Uniunea Europeană și de Marea Britanie asupra sectorului energetic.

Volumele de lichefiere a GNL din trimestrul al patrulea sunt așteptate să fie cele mai scăzute de când compania a achiziționat BG Group în 2016 pentru 53 de miliarde de dolari, scăzând la 6,6 milioane – 7 milioane de tone, ca urmare a întreruperilor prelungite la două mari uzine din Australia.

Acțiunile Shell au crescut cu aproape 1% la deschiderea pieței

Rezultatele Shell din trimestrul al treilea au fost afectate de performanțele mai slabe în domeniul rafinării și de o scădere a tranzacțiilor cu GNL.

Divizia de tranzacționare a GNL a înregistrat o pierdere de aproape 1 miliard de dolari în trimestrul al treilea, după ce comercianții au fost surprinși de o creștere bruscă a prețurilor la gazele naturale în Europa, când Rusia a oprit livrările.

Cu toate acestea, Shell a rămas pe drumul cel bun pentru un profit anual record în 2022, după ce a înregistrat câștiguri de 30 de miliarde de dolari în primele trei trimestre, la mică distanță de profitul record de 31 de miliarde de dolari din 2008.

Shell a precizat că se așteaptă ca rezultatele comercializării produselor petroliere din trimestrul al patrulea să fie „semnificativ mai mici” decât cele din trimestrul al treilea.

Shell, cu sediul la Londra, al cărui director general Wael Sawan i-a succedat lui Ben van Beurden la 1 ianuarie, după nouă ani la conducere, a declarat în octombrie că intenționează să majoreze dividendele cu 15% în trimestrul al patrulea.

Mai multe guverne din Europa și Marea Britanie au impus anul acesta taxe excepționale companiilor energetice pentru a limita profiturile excedentare, în condițiile în care prețurile energiei au crescut vertiginos de la invazia Rusiei în Ucraina.

Shell se așteaptă să plătească 2 miliarde de dolari în taxe legate de impozitele excepționale, pe lângă cele 360 de milioane de dolari pe care le-a anunțat la începutul anului 2022, potrivit Reuters.