Infofinanciar > Lumea la zi > Mesaj din Marea Britanie pentru Xi înainte de întâlnirea cu Putin:„China poate juca un rol în restabilirea suveranității Ucrainei”
Lumea la zi

Mesaj din Marea Britanie pentru Xi înainte de întâlnirea cu Putin:„China poate juca un rol în restabilirea suveranității Ucrainei”

Mesaj din Marea Britanie pentru Xi înainte de întâlnirea cu Putin:„China poate juca un rol în restabilirea suveranității Ucrainei”
sursa foto NP

China ar trebui să folosească deplasarea la Moscova pentru a-l încuraja pe Putin să se retragă din Ucraina, este de părere purtătorul de cuvânt al premierului britanic conservator, Rishi Sunak, conform Sky News.

Xi Jinping ar trebui să folosească călătoria de săptămâna viitoare la Moscova pentru a-l încuraja pe Vladimir Putin să își retragă trupele din Ucraina, a declarat numărul 10.

China poate juca un rol în restabilirea suveranității Ucrainei

„Dacă China dorește să joace un rol autentic în restabilirea suveranității Ucrainei, atunci, în mod evident, am saluta acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak, conform Sky News.

Liderul chinez va vizita Rusia între luni și miercuri săptămâna viitoare, într-o aparentă demonstrație de susținere a regimului de la Moscova.

Purtătorul de cuvânt a declarat: „Nu am avut timp să discutăm despre acest subiect: Suntem clari că orice acord de pace care nu se bazează pe suveranitatea și autodeterminarea Ucrainei nu este deloc un acord de pace. Așa că vom continua să cerem Chinei, așa cum am făcut-o și înainte, să se alăture altor țări din întreaga lume pentru a-i cere lui Putin să-și retragă trupele”.

Xi Jinping, prima vizită la Moscova de când a început războiul

Liderul chinez Xi Jinping va zbura la Moscova săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, în prima sa vizită în Rusia de când a fost lansată invazia devastatoare din Ucraina, în urmă cu mai bine de un an.

Vizita va fi văzută ca o demonstrație puternică a sprijinului Beijingului pentru Moscova în capitalele occidentale, unde liderii au devenit din ce în ce mai neîncrezători în ceea ce privește parteneriatul tot mai profund al celor două națiuni, în timp ce războiul face ravagii în Europa, scrie CNN.

De asemenea, aceasta va fi prima călătorie externă a lui Xi de la obținerea unui al treilea mandat fără precedent ca președinte la reuniunea anuală a legislativului chinez de săptămâna trecută.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că vizita va avea loc de luni până miercuri, la invitația lui Putin, și a confirmat că războiul din Ucraina va fi o parte esențială a discuțiilor.

„Propunerea Chinei se rezumă la o singură propoziție, și anume să îndemne la pace și să promoveze discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

Kremlinul a declarat că cei doi lideri vor discuta „chestiuni de actualitate privind dezvoltarea în continuare a relațiilor de parteneriat cuprinzător și a cooperării strategice dintre Rusia și China”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.